Skip to main content

Resepi Aiskrim 3 Bahan Homemade Paling Sedap & Mudah

MENU BERBUKA PUASA SIMPLE & CEPAT 

Sempena bulan ramadan 2022 yang akan kunjung tiba tak lama lagi, semestinya kita dah siap siap nak prepare juadah ramadan 30 hari! Hari ini saya nak share kan menu pencuci mulut yang sihat menggunakan 3 bahan sahaja, PALING SEDAP DAN MUDAH! 


Aiskrim strawberi dan pisang dihidangkan diatas pinggan bersama potongan pisang dan buah strawberi.


BAHAN-BAHAN:


Buah strawberi ranum di dalam bekas plastik dan pisang terlebih masak diatas meja alas kuning


DR SWEET Spoonable Stevia diatas meja berwarna kuning

  • 4 biji pisang apa-apa jenis, besar dan sangat masak
  • 450g strawberi segar, warna merah gelap, dan sangat masak. Biasanya beli di Jaya Grocer je
  • 1/2 sudu besar serbuk stevia, dari DR SWEET > KLIK untuk beli

CARA-CARA:

1. Hiris pisang dan strawberi menjadi kepingan kecil. Lagi nipis lagi mudah untuk kita blend nanti. Jangan lupa cuci dulu strawberi tu ya dan buang daunnya. 

2. Letakkan setiap hirisan di atas baking paper / kertas bakar kuih satu persatu. Tujuan susunan ni adalah untuk elakkan kepingan kita dari melekat dan bertindih sesama sendiri. Kalau tak ikut step ni, nanti susah nak leraikan bila dah keras kejung. Bekukan selama 2 jam atau sehingga beku sepenuhnya.

Potongan pisang dan strawberi disusun di atas kertas pembakar

3. Masukkan hirisan buah dalam pemproses makanan / blender (kalau boleh, blender yang heavy duty atau tahan lasak) dan masukkan serbuk stevia. Kalau tak cukup manis, boleh tambah lagi. Kalau tak suka manis, boleh kurangkan. Blend sehingga adunan berkrim dan gebu. Jangan terlalu lama dan cair, nanti jadi smoothie pulak!


Blender aiskrim berwarna pink


4. Hidangkan segera atau simpan dalam bekas tertutup selama 3-4 jam atau sehingga keras dalam peti sejuk beku Sebelum hidang, biarkan ia cair sedikit selama 5-10 minit supaya mudah nak scoop. Dah siap~~~ (suara Mira Filzah)

Comments

Popular posts from this blog

Apa Itu Terung Asam?

  Terung Asam, Buah Terung yang Popular di Sarawak!      Pokok Terung Asam ataupun dikenali sebagai Terung Dayak merupakan sejenis tumbuhan renek berbuah yang terkenal di Sarawak. Buah Terung Asam berwarna hijau ketika muda dan bertukar kuning oren kemerahan ketika sudah matang. Disebabkan rasa buahnya yang masam seperti tomato, ia sering digunakan dalam masakan seperti masakan asam pedas, sambal atau kari. NAMA SPESIES: SOLANUM LASIOCARPUM  KELUARGA: SOLANACEAE ASAL: ASIA TENGGARA, PAPUA NEW GUINEA, AMERIKA SELATAN CIRI-CIRI: BATANG POKOK BERWARNA HIJAU DAN AGAK BERBULU BUNGA BERWARNA PUTIH DAN KUNING DI BAHAGIAN TENGAH BUAH BERBENTUK BULAT ATAU BULAT LEPER MAMPU MENCAPAI KETINGGIAN SEHINGGA 1 METER  Manfaat yang terdapat pada pokok Terung Asam adalah: Mengawal tekanan darah Mengurangkan risiko penyakit jantung Menstabilkan gula dalam darah Memerangi Osteoporosis Menurunkan risiko kanser Membantu menurunkan berat badan Merawat masalah kulit seperti kudis dan luka Melindungi dari pe

Apa Itu Pokok Chaya?

  Pokok Chaya, Tumbuhan Berdaun Seperti Daun Betik! Pernah dengar tentang Pokok Chaya ? Pokok Chaya atau nama lainnya Bayam Suria merupakan tumbuhan yang tumbuh tinggi, mempunyai daun seakan daun betik dan berbatang seperti batang ubi. Tumbuhan ini hidup dengan subur di kawasan lembap dan kering serta ada ditanam di Kebun Reyhan kami.  NAMA SPESIES: CNIDOSCOLUS ACONITIFOLIUS  KELUARGA: EUPHORBIACEAE ASAL: SEMENANJUNG YUCATAN DI MEXICO CIRI-CIRI: MEMPUNYAI DAUN YANG LEBAR BERSAIZ OBLONG YANG PANJANG BATANG POKOK BERWARNA COKLAT KELABU MUDA DENGAN GARIS-GARIS GELAP  MENGANDUNGI LATEKS BERWARNA PUTIH  BOLEH MENCAPAI KETINGGIAN HINGGA 6M Manfaat Pokok Chaya untuk kesihatan adalah: Untuk mencegah diabetes Untuk menurunkan paras kolesterol Untuk melancarkan peredaran darah Untuk melancarkan penghadaman Untuk mencegah batuk Untuk merawat insomnia Untuk memerangi artritis Untuk mencegah anemia Untuk merawat penyakit kulit Untuk meningkatkan daya ingatan dan fungsi otak      Pokok Chaya terken

Buah Gac @ Gac Fruit - Semua yang Wajib Tahu Mengenai Buah Eksotik Dari Vietnam Ini

Buah Gac ( Momordica cochinchinensis ) ialah buah berduri oren terang yang tergolong dalam genus melon dan berasal dari Asia Tenggara, khususnya Vietnam. Ia juga dikenali sebagai baby jackfruit, bitter gourd, sweet gourd, atau Cochinchin Gourd . Ia dituai hanya dua kali setahun (pada bulan Disember dan Januari) dan biasanya digunakan di Vietnam pada majlis-majlis khas serta dalam perubatan tradisional Cina. Tumbuhan ini merupakan herba menjalar yang boleh membesar sehingga 15 meter panjang dan agak kuat. Kulitnya berduri padat dan mengeluarkan bunga kuning besar yang boleh menjadi jantan atau betina. Buahnya berbentuk bujur, dengan permukaan berketul-ketul dan berduri, serta berdiameter 15-20cm bergantung kepada perkembangan pokok.  Di dalamnya terdapat isi merah terang dengan biji berwarna coklat yang rata dan bergerigi. Di Vietnam, terdapat tiga spesies yang dikenali: Gac sticky rice, Gac fruit, dan Gac hybrid. Buah Gac mempunyai rasa ringan (sesetengah orang membandingkannya deng