Pemanis semulajadi Stevia cukup terkenal sebagai pengganti gula dalam minuman. Tetapi, tahukah anda Stevia juga boleh digunakan dalam masakan?
Untuk posting kali ini, kami ingin berkongsi kepada anda resepi agar-agar kelapa menggunakan Stevia yang serba ringkas, mudah dan enak untuk anda cuba di rumah. Resepi ini sedap dihidang sejuk-sejuk sebagai pencuci mulut dan sesuai dinikmati oleh seisi keluarga. Selamat mencuba!
RESEPI AGAR-AGAR KELAPA STEVIA
Bahan-bahan:
- Dr Sweet Stevia Powder (1/2 sudu teh)
- Gula Perang (2 sudu teh)
- Serbuk Agar-Agar (1 sudu teh)
- Buah Kelapa Muda (2 biji)
Cara-cara:
- Tuangkan kesemua air kelapa muda ke dalam bekas yang kosong
- Korek isi kelapa menggunakan sudu dan masukkan isinya ke dalam bekas yang berasingan
- Tuangkan air kelapa ke dalam periuk, kemudian masukkan gula perang, serbuk Stevia dan serbuk agar-agar
- Gunakan api yang perlahan, kacau adunan hingga semua gula dan Stevia telah larut dan mula mendidih
- Angkat periuk dan tuangkan adunan agar-agar ke dalam mangkuk
- Tuangkan isi kelapa ke dalam mangkuk yang berisi adunan agar-agar
- Biarkan agar-agar sejuk seketika sebelum dimasukkan ke dalam peti ais untuk semalaman
- Keluarkan dari peti ais dan sedia untuk dihidang
Youtube Channel: Steviasugar Corporation
Ikuti kami di Youtube untuk dapatkan lebih banyak resepi menarik menggunakan Stevia!
Comments