Biji yang Kaya Khasiat, Buah Pulur!
Buah Pulur merupakan sejenis tumbuhan malar hijau yang amat popular di negeri Sabah dan Sarawak. Selain dikenali sebagai Buah Pulur, buah ini turut dipanggil Buah Kamangsi, Buah Keluwih, Buah Kulor atau nama Inggerisnya Breadnut.
Walaupun rupa Buah Pulur seakan Buah Sukun, namun sebenarnya ia agak berbeza. Jika dilihat dengan lebih dekat, perbezaan boleh dilihat pada kulit luarannya kerana Buah Sukun tidak berduri tetapi Buah Pulur mempunyai kulit berduri.
NAMA SPESIES:
ARTOCARPUS CAMANSI
KELUARGA:
MORACEAE
ASAL:
NEW GUINEA, PULAU MALUKU DAN FILIPINA
CIRI-CIRI:
BERBULU HALUS WARNA PUTIH/PUTIH KEMERAHAN ATAS DAN BAWAH PERMUKAAN URAT DAUN, BAWAH PERMUKAAN DAUN DAN PETIOLE
POKOK MENGELUARKAN GETAH BERWARNA PUTIH DAN MELEKIT
BUAH BERBENTUK GLOBULAR DAN BERWARNA HIJAU KEKUNINGAN
KETINGGIAN POKOK LEBIH 20 METER
Selain itu, Buah Pulur mempunyai banyak biji yang kaya dengan nutrisi dan boleh dimakan. Apabila bijinya direbus, teksturnya empuk seakan isi kentang dan boleh menggantikan ubi kentang dalam masakan.
Kebaikan memakan biji Buah Pulur untuk kesihatan adalah:
- Meningkatkan sistem imun
- Menyembuhkan penyakit kulit
- Mengawal kandungan gula dalam darah
- Mengurangkan risiko serangan jantung
- Melancarkan sistem pencernaan
- Merawat kelemumur, kegatalan kulit kepala dan rambut rosak
- Mengurangkan reaksi alergi
- Menyembuhkan penyakit Rheumatoid Arthritis
Jika anda berkesempatan untuk berkunjung ke ladang kami yang bakal siap tidak lama lagi, anda boleh melihat tanaman Buah Pulur yang sedang kami usahakan. Nak tanam pokok Buah Pulur? Boleh terus beli dari kami!
Hubungi kami di WhatsApp: 011-23884535
Comments