Skip to main content

Resepi Biskut Coklat Cip Pudina - Resepi Biskut Raya Mudah Sukatan Cawan!

RESEPI BISKUT COKLAT CIP PUDINA - MINT CHOCOLATE CHIP COOKIES

Biskut Cip Coklat Pudina adalah pencuci mulut lazat yang dibuat dengan campuran ekstrak pudina dan cip coklat. 

Resipi biskut pudina yang menarik ini sesuai untuk mereka yang menggemari ais krim cip pudina! Sesuai dijamu pada hari raya!

Biskut raya coklat cip pudina bertindih dan dimakan

Membuat resipi biskut cip coklat pudina ini sangat mudah dan bagus untuk sesiapa yang menggemari gabungan coklat pudina.

Untuk tatapan tambahan > Apa Itu Pudina? // Apa Itu Pudina Coklat?

Biskut raya coklat cip pudina

Biskut raya coklat cip pudina

Masa Persediaan: 10 minit / Masa Memasak: 10 minit 

Jumlah Masa: 20 minit / Hidangan: 36 / Kalori: 126kcal

Bahan-bahan
  • 2 cawan tepung
  • 1 sudu kecil baking soda
  • Secubit garam
  • 226g mentega yang telah dilembutkan
  • ¼ cawan gula
  • ¾ cawan gula perang
  • 2 biji telur
  • ½ sudu kecil minyak pudina atau 1 sudu kecil ekstrak pudina
  • 4-5 titik pewarna makanan hijau
  • 1 cawan cip coklat
  • 1 cawan ketulan coklat

Arahan
  • Pukul mentega, gula, pudina, dan telur sehingga sebati.
  • Masukkan dan pukul perlahan tepung, baking soda, garam, diikuti pewarna makanan hijau.
  • Gaul sebati cip coklat dan ketulan coklat, kemudian bentukkan menjadi bebola kecil menggunakan scooper aiskrim, dan letakkan di atas loyang dengan jarak 2 inci setiap biskut.
  • Bakar pada suhu 175 darjah selama 12 minit, kemudian hidangkan.


SELAMAT MENJAMU SELERA....!!!!



Resepi menarik lain:



Comments

Popular posts from this blog

Apa Itu Terung Asam?

  Terung Asam, Buah Terung yang Popular di Sarawak!      Pokok Terung Asam ataupun dikenali sebagai Terung Dayak merupakan sejenis tumbuhan renek berbuah yang terkenal di Sarawak. Buah Terung Asam berwarna hijau ketika muda dan bertukar kuning oren kemerahan ketika sudah matang. Disebabkan rasa buahnya yang masam seperti tomato, ia sering digunakan dalam masakan seperti masakan asam pedas, sambal atau kari. NAMA SPESIES: SOLANUM LASIOCARPUM  KELUARGA: SOLANACEAE ASAL: ASIA TENGGARA, PAPUA NEW GUINEA, AMERIKA SELATAN CIRI-CIRI: BATANG POKOK BERWARNA HIJAU DAN AGAK BERBULU BUNGA BERWARNA PUTIH DAN KUNING DI BAHAGIAN TENGAH BUAH BERBENTUK BULAT ATAU BULAT LEPER MAMPU MENCAPAI KETINGGIAN SEHINGGA 1 METER  Manfaat yang terdapat pada pokok Terung Asam adalah: Mengawal tekanan darah Mengurangkan risiko penyakit jantung Menstabilkan gula dalam darah Memerangi Osteoporosis Menurunkan risiko kanser Membantu menurunkan berat badan Merawat masalah kulit seperti kudis dan luka Melindungi dari pe

Apa Itu Pokok Chaya?

  Pokok Chaya, Tumbuhan Berdaun Seperti Daun Betik! Pernah dengar tentang Pokok Chaya ? Pokok Chaya atau nama lainnya Bayam Suria merupakan tumbuhan yang tumbuh tinggi, mempunyai daun seakan daun betik dan berbatang seperti batang ubi. Tumbuhan ini hidup dengan subur di kawasan lembap dan kering serta ada ditanam di Kebun Reyhan kami.  NAMA SPESIES: CNIDOSCOLUS ACONITIFOLIUS  KELUARGA: EUPHORBIACEAE ASAL: SEMENANJUNG YUCATAN DI MEXICO CIRI-CIRI: MEMPUNYAI DAUN YANG LEBAR BERSAIZ OBLONG YANG PANJANG BATANG POKOK BERWARNA COKLAT KELABU MUDA DENGAN GARIS-GARIS GELAP  MENGANDUNGI LATEKS BERWARNA PUTIH  BOLEH MENCAPAI KETINGGIAN HINGGA 6M Manfaat Pokok Chaya untuk kesihatan adalah: Untuk mencegah diabetes Untuk menurunkan paras kolesterol Untuk melancarkan peredaran darah Untuk melancarkan penghadaman Untuk mencegah batuk Untuk merawat insomnia Untuk memerangi artritis Untuk mencegah anemia Untuk merawat penyakit kulit Untuk meningkatkan daya ingatan dan fungsi otak      Pokok Chaya terken

Buah Gac @ Gac Fruit - Semua yang Wajib Tahu Mengenai Buah Eksotik Dari Vietnam Ini

Buah Gac ( Momordica cochinchinensis ) ialah buah berduri oren terang yang tergolong dalam genus melon dan berasal dari Asia Tenggara, khususnya Vietnam. Ia juga dikenali sebagai baby jackfruit, bitter gourd, sweet gourd, atau Cochinchin Gourd . Ia dituai hanya dua kali setahun (pada bulan Disember dan Januari) dan biasanya digunakan di Vietnam pada majlis-majlis khas serta dalam perubatan tradisional Cina. Tumbuhan ini merupakan herba menjalar yang boleh membesar sehingga 15 meter panjang dan agak kuat. Kulitnya berduri padat dan mengeluarkan bunga kuning besar yang boleh menjadi jantan atau betina. Buahnya berbentuk bujur, dengan permukaan berketul-ketul dan berduri, serta berdiameter 15-20cm bergantung kepada perkembangan pokok.  Di dalamnya terdapat isi merah terang dengan biji berwarna coklat yang rata dan bergerigi. Di Vietnam, terdapat tiga spesies yang dikenali: Gac sticky rice, Gac fruit, dan Gac hybrid. Buah Gac mempunyai rasa ringan (sesetengah orang membandingkannya deng