Skip to main content

Apa Itu Pudina?

 Pudina, Tumbuhan Harum Berangin!


    Pudina atau Wild Mint merupakan sejenis tumbuhan herba perennial yang banyak kegunaannya. Pudina digunakan secara meluas dalam menghasilkan pelbagai produk komersial seperti produk kebersihan diri, ubat-ubatan dan makanan. 


NAMA SPESIES:
MENTHA ARVENSIS

KELUARGA:
LAMIACEAE

ASAL:
EROPAH DAN ASIA

CIRI-CIRI:
DAUN BERBENTUK ELIPTIK-OVATE DAN BERGERIGI DI TEPI
MEMPUNYAI URAT DAUN YANG NYATA
BUNGANYA MUNCUL DI ANTARA DAUN
TUMBUH SETINGGI 10-60CM 


Antara kelebihan Pudina dari segi perubatan adalah:
  • Untuk meredakan sakit kepala
  • Untuk melegakan sakit perut 
  • Untuk menghilangkan nafas berbau
  • Untuk merawat gigitan serangga
  • Untuk merawat selsema dan sakit tekak
  • Untuk mengatasi morning sickness

    Selain dijadikan perisa makanan seperti aiskrim, tumbuhan Pudina yang mempunyai lebih kurang 30 jenis varieti ini juga sering dijadikan ramuan teh herba yang menyegarkan. Jika anda berminat untuk menanam tumbuhan Pudina di laman kediaman anda, boleh terus dapatkan dari kami! 

    Selain mengusahakan tanaman di Kebun Reyhan, kami juga menjual pelbagai jenis pokok herba kepada orang ramai. Nak beli pokok Pudina? Hubungi kami segera di 011-23884535. 

Comments

Popular posts from this blog

Benefits of Stevia

1) Stabilizes blood sugar levels   - How??? It contains steviol glycosides which is not absorbed by the body and flushed out directly. Thus, it inhibits the absorption of glucose,  increase insulin resistance  and promotes the health of pancreas.   2) Control high blood pressure  - Drink a cup of stevia on daily basis helps to maintain blood pressure. 3)  Reduces   wrinkles   and fine lines   - By i nhibiting the breakdown of cells especially collagen and elastin. It also helps enhance the life span of cells. 

TEH DR.SWEET : PART 6 - KHASIAT POKOK AMLA

Apa itu Pokok Amla ? Inilah rupa pokok Melaka Amla Pokok Amla (Indian Gooseberry) atau nama saintifiknya Phyllanthus emblica   banyak dijumpai di kawasan Asia Selatan termasuk India, Nepal, Pakistan, Thailand, China, Malaysia, Indonesia, Bangladsh dan Sri Lanka. Di Malaysia, Pokok Amla dikenali sebagai Pokok Melaka. Semua bahagian pokok Amla, termasuk kulit kayu, akar, bunga, daun, biji dan buah-buahan banyak digunakan dalam penyediaan ubat-ubatan Ayurveda, Unnani dan China sejak beribu tahun lagi. Kami menggunakan daun dan buah Amla sebagai salah satu bahan dalam penghasilan Teh Dr.Sweet yang bermutu dan berkhasiat. Buah Amla Amla adalah antioksidan yang semulajadi dan berkesan dimana ianya mengandungi jumlah Vitamin C yang paling tinggi dalam bentuk semulajadi. Khasiat Amla  Untuk Kulit & Rambut  Menyihatkan rambut,  meluruskan rambut, mencegah hujung bercabang, keguguran rambut dan menyuburkan rambut anda Menggalakkan pertumbuhan rambut Merawat kulit ke

PEMBONGKARAN SEBENAR IBU GULA/E955/EKSTRAK GULA (SUCRALOSE)

Tahukah Anda??? IBU GULA = E955 = EKSTRAK GULA = SUCRALOSE APAKAH IBU GULA/E955/EKSTRAK GULA/SUCRALOSE? Sucralose adalah bahan yang terhasil secara kimia daripada sucrose (gula) dengan penambahan molekul klorin melalui tindakan kimia yg kompleks & melibatkan penggunaan   bahan kimia bertoksid tinggi. SUCRALOSE DIPERBUAT DARIPADA APA? Sucralose adalah pemanis klorin tiruan yang terhasil apabila kumpulan hydroxyl dalam molekul gula digantikan dgn klorin molekul. ADAKAH IBU GULA/E955/EKSTRAK GULA/SUCRALOSE PRODUK SEMULAJADI? Tidak. Sucralose tidak mengandungi elemen gula kerana ianya dihasilkan dalam keadaan proses kimia bukan melalui bidang tebu atau bit gula. Sucralose melalui proses kimia yang tinggi. APAKAH PERBEZAAN ANTARA IBU GULA/E955/EKSTRAK GULA/SUCRALOSE & SUKROSE(GULA)? Sucrose dihasilkan secara semulajadi daripada tebu atau bit gula. Sucralose pula terhasil secara kimia. Penggunaan nama lebih kurang sama kerana untuk memasarkan prod