Banyak Khasiat Pokok Duri Badang yang orang Malaysia masih belum tahu!
Pokok yang dikenali sebagai Pokok Badang ini biasa tumbuh di kawasan terbuka tepi pantai.Di Thailand, Pokok Badang atau Cây Thạch Găng amat terkenal dengan pembuatan jeli malah ada yang menggunakan sebagai perubatan bagi merawat penyakit gingivitis.
Namun, ramai orang Malaysia masih belum tahu tentang khasiat atau kegunaan daripada pokok badang walaupun terdapat banyak pokok badang di Pantai Penarik, Terengganu. Pokok ini menyukai cahaya, tahan kemarau, boleh menahan angin laut dan keadaan kering pantai yang keras.
Mengenal pasti ciri:
Pokok kecil 4 - 10 m tinggi; Cawangannya nipis, tergantung, dengan dahan berbulu lembut, dengan duri lurus atau mendatar, panjang 1 - 5 cm. Daunnya terbalik atau bujur, dekat hujung, bulat atau runcing di hujung, tajam di pangkal, hijau di atas, dengan bulu putih lembut dan kekuningan di bawah, 2.5 - 13 cm panjang; 1.5 – 4.5 cm lebar. Bunganya berwarna putih berkrim, selalunya bersendirian, hampir sessile, di axils daun di hujungnya. Buahnya adalah buah beri, ovoid atau sfera; 2.5 – 4 cm panjang; 2 - 4 cm lebar, penuh dengan bulu kuning. Banyak biji mempunyai panjang 5 mm, lebar 3 - 4 mm, licin dan hitam berkilat
- Menyejukkan haba
- Merawat kencing kuning
- Merawat kencing tidak lawas
- Sakit perut
- Mencegah atau membantu menyembuhkan pelbagai jenis kanser seperti kanser hati, barah tulang dan sebagainya
- Merawat demam dan selsema
- Penawar batuk kering
2. Buahnya pula selain boleh dimakan secara segar atau kering, ia boleh dijadikan sebagai pencuci sabun baju atau syampoo. Buah yang matang apabila dicampurkan dengan air akan menghasilkan buih. Oleh itu anda dapat membasuh baju menggunakan sabun organik. Hal ini juga amat sesuai bagi sesiapa yang mempunyai kulit yang sensitif.
Untuk syampoo pula, boleh rendam atau rebus buah pokok badang dan syampoo rambut seperti biasa.
Cara membuat jeli
1. Membersihkan daun
Buang sebarang duri. Jika anda menggunakan daun kering, rendam dalam air selama beberapa minit. Bilas dan toskan.
2. Memicit daun
Tuang separuh air ke dalam periuk. Masukkan daun ke dalam beg kain dan picit kuat-kuat atau renyuk selama 7-10 minit. Tuangkan air yang selebihnya ke dalam periuk dan picit beg itu semula. Berhenti sehingga anda mempunyai cecair hijau gelap. Tapis melalui ayak untuk mengeluarkan sebarang kekotoran atau ketulan.
3. Membuat jeli
Masukkan 150 ml air kapur jernih ke dalam periuk cecair daun. Kacau sehingga cecair bercampur sepenuhnya. Simpan periuk di tempat yang kering selama kira-kira satu jam.
4. Membuat air bergula
Dalam periuk, cairkan gula dan masukkan 200ml air dan teruskan masak sehingga gula larut. Tambah beberapa hirisan halia, bunga melati atau bunga pomelo untuk aroma.
5. Melayan
Dalam mangkuk hidangan, cedok jeli daun dari periuk ke dalam mangkuk, dan tuangkan air gula karamel. Jeli ini tidak boleh dihiris menjadi kiub seperti jenis jeli yang lain. Tambah beberapa ketul ais.
Petua & variasi
Air kapur jernih menjadikan agar-agar lebih rangup.
Jika anda menggunakan serbuk daun, laraskan air, atau ikut sahaja arahan pengeluar.
Titiskan 2-3 titik pati pisang semasa menghidang, jika ada.
Kesimpulannya
Boleh follow kita punya blog untuk dapatkan tips atau manfaat pelbagai jenis pokok yang lain. Boleh share untuk berkongsi ilmu dengan semua.
Laman web: www.herbalwise.com.my
Whatsapp HQ: 019-5466443
Comments