Skip to main content

Pokok Badang di Pantai Penarik, Terengganu


 Banyak Khasiat Pokok Duri Badang yang orang Malaysia masih belum tahu!

    Pokok yang dikenali sebagai Pokok Badang ini biasa tumbuh di kawasan terbuka tepi pantai.Di Thailand, Pokok Badang atau Cây Thạch Găng amat terkenal dengan pembuatan jeli malah ada yang menggunakan sebagai perubatan bagi merawat penyakit gingivitis. 


    Namun, ramai orang Malaysia masih belum tahu tentang khasiat atau kegunaan daripada pokok badang walaupun terdapat banyak pokok badang di Pantai Penarik, Terengganu. Pokok ini menyukai cahaya, tahan kemarau, boleh menahan angin laut dan keadaan kering pantai yang keras.


Bunga pokok badang

Mengenal pasti ciri:

 Pokok kecil 4 - 10 m tinggi; Cawangannya nipis, tergantung, dengan dahan berbulu lembut, dengan duri lurus atau mendatar, panjang 1 - 5 cm. Daunnya terbalik atau bujur, dekat hujung, bulat atau runcing di hujung, tajam di pangkal, hijau di atas, dengan bulu putih lembut dan kekuningan di bawah, 2.5 - 13 cm panjang; 1.5 – 4.5 cm lebar. Bunganya berwarna putih berkrim, selalunya bersendirian, hampir sessile, di axils daun di hujungnya. Buahnya adalah buah beri, ovoid atau sfera; 2.5 – 4 cm panjang; 2 - 4 cm lebar, penuh dengan bulu kuning. Banyak biji mempunyai panjang 5 mm, lebar 3 - 4 mm, licin dan hitam berkilat



NAMA SAINTIFIK:
CATUNAREGAM TOMENTOSA 

NAMA LAIN:
POKOK BADANG, BADANG TREE, (Cây Thạch Găng)

ASAL:
ASIA TENGGARA

CIRI-CIRI:
MEMPUNYAI DURI KECIL
BUAH BERBENTUK BULAT
DAUN HIJAU YANG BERKILAT




Khasiat dan Manfaat Pokok Badang 
Duri pokok badang

1.     Daunnmya boleh dijadikan minuman atau lebih sedap jeli. Dengan cuaca Malaysia yang panas sekarang, tentu rasa nikmat selepas makan jeli dari pokok badang kerana dapat menyejukkan badan.

Antara khasiat dan manfaat terhadap kesihatan:

  • Menyejukkan haba
  • Merawat kencing kuning
  • Merawat kencing tidak lawas
  • Sakit perut
  • Mencegah atau membantu menyembuhkan pelbagai jenis kanser seperti kanser hati, barah tulang dan sebagainya
  • Merawat demam dan selsema
  • Penawar batuk kering


2.     Buahnya pula selain boleh dimakan secara segar atau kering, ia boleh dijadikan sebagai pencuci sabun baju atau syampoo. Buah yang matang apabila dicampurkan dengan air akan menghasilkan buih. Oleh itu anda dapat membasuh baju menggunakan sabun organik. Hal ini juga amat sesuai bagi sesiapa yang mempunyai kulit yang sensitif. 

    Untuk syampoo pula, boleh rendam atau rebus buah pokok badang dan syampoo rambut seperti biasa. 



Jeli hijau


Cara membuat jeli 

1. Membersihkan daun

Buang sebarang duri. Jika anda menggunakan daun kering, rendam dalam air selama beberapa minit. Bilas dan toskan.


2. Memicit daun

Tuang separuh air ke dalam periuk. Masukkan daun ke dalam beg kain dan picit kuat-kuat atau renyuk selama 7-10 minit. Tuangkan air yang selebihnya ke dalam periuk dan picit beg itu semula. Berhenti sehingga anda mempunyai cecair hijau gelap. Tapis melalui ayak untuk mengeluarkan sebarang kekotoran atau ketulan.


3. Membuat jeli

Masukkan 150 ml air kapur jernih ke dalam periuk cecair daun. Kacau sehingga cecair bercampur sepenuhnya. Simpan periuk di tempat yang kering selama kira-kira satu jam.


4. Membuat air bergula

Dalam periuk, cairkan gula dan masukkan 200ml air dan teruskan masak sehingga gula larut. Tambah beberapa hirisan halia, bunga melati atau bunga pomelo untuk aroma.


5. Melayan

Dalam mangkuk hidangan, cedok jeli daun dari periuk ke dalam mangkuk, dan tuangkan air gula karamel. Jeli ini tidak boleh dihiris menjadi kiub seperti jenis jeli yang lain. Tambah beberapa ketul ais.


Jeli hijau


Petua & variasi

Air kapur jernih menjadikan agar-agar lebih rangup.

Jika anda menggunakan serbuk daun, laraskan air, atau ikut sahaja arahan pengeluar.

Titiskan 2-3 titik pati pisang semasa menghidang, jika ada.


Kesimpulannya

Boleh follow kita punya blog untuk dapatkan tips atau manfaat pelbagai jenis pokok yang lain. Boleh share untuk berkongsi ilmu dengan semua.

Laman web: www.herbalwise.com.my

Atau anda boleh dapatkan pokok cermai merah di:

Lazada:
https://www.lazada.com.my/shop/herbalwise-holdings/
https://www.lazada.com.my/shop/steviasugar/

Shopee:
https://shopee.com.my/herbalwise.holdings
https://shopee.com.my/steviasugar

Whatsapp HQ: 019-5466443


Comments

Popular posts from this blog

Apa Itu Terung Asam?

  Terung Asam, Buah Terung yang Popular di Sarawak!      Pokok Terung Asam ataupun dikenali sebagai Terung Dayak merupakan sejenis tumbuhan renek berbuah yang terkenal di Sarawak. Buah Terung Asam berwarna hijau ketika muda dan bertukar kuning oren kemerahan ketika sudah matang. Disebabkan rasa buahnya yang masam seperti tomato, ia sering digunakan dalam masakan seperti masakan asam pedas, sambal atau kari. NAMA SPESIES: SOLANUM LASIOCARPUM  KELUARGA: SOLANACEAE ASAL: ASIA TENGGARA, PAPUA NEW GUINEA, AMERIKA SELATAN CIRI-CIRI: BATANG POKOK BERWARNA HIJAU DAN AGAK BERBULU BUNGA BERWARNA PUTIH DAN KUNING DI BAHAGIAN TENGAH BUAH BERBENTUK BULAT ATAU BULAT LEPER MAMPU MENCAPAI KETINGGIAN SEHINGGA 1 METER  Manfaat yang terdapat pada pokok Terung Asam adalah: Mengawal tekanan darah Mengurangkan risiko penyakit jantung Menstabilkan gula dalam darah Memerangi Osteoporosis Menurunkan risiko kanser Membantu menurunkan berat badan Merawat masalah kulit seperti kudis dan luka Melindungi dari pe

Apa Itu Pokok Chaya?

  Pokok Chaya, Tumbuhan Berdaun Seperti Daun Betik! Pernah dengar tentang Pokok Chaya ? Pokok Chaya atau nama lainnya Bayam Suria merupakan tumbuhan yang tumbuh tinggi, mempunyai daun seakan daun betik dan berbatang seperti batang ubi. Tumbuhan ini hidup dengan subur di kawasan lembap dan kering serta ada ditanam di Kebun Reyhan kami.  NAMA SPESIES: CNIDOSCOLUS ACONITIFOLIUS  KELUARGA: EUPHORBIACEAE ASAL: SEMENANJUNG YUCATAN DI MEXICO CIRI-CIRI: MEMPUNYAI DAUN YANG LEBAR BERSAIZ OBLONG YANG PANJANG BATANG POKOK BERWARNA COKLAT KELABU MUDA DENGAN GARIS-GARIS GELAP  MENGANDUNGI LATEKS BERWARNA PUTIH  BOLEH MENCAPAI KETINGGIAN HINGGA 6M Manfaat Pokok Chaya untuk kesihatan adalah: Untuk mencegah diabetes Untuk menurunkan paras kolesterol Untuk melancarkan peredaran darah Untuk melancarkan penghadaman Untuk mencegah batuk Untuk merawat insomnia Untuk memerangi artritis Untuk mencegah anemia Untuk merawat penyakit kulit Untuk meningkatkan daya ingatan dan fungsi otak      Pokok Chaya terken

Buah Gac @ Gac Fruit - Semua yang Wajib Tahu Mengenai Buah Eksotik Dari Vietnam Ini

Buah Gac ( Momordica cochinchinensis ) ialah buah berduri oren terang yang tergolong dalam genus melon dan berasal dari Asia Tenggara, khususnya Vietnam. Ia juga dikenali sebagai baby jackfruit, bitter gourd, sweet gourd, atau Cochinchin Gourd . Ia dituai hanya dua kali setahun (pada bulan Disember dan Januari) dan biasanya digunakan di Vietnam pada majlis-majlis khas serta dalam perubatan tradisional Cina. Tumbuhan ini merupakan herba menjalar yang boleh membesar sehingga 15 meter panjang dan agak kuat. Kulitnya berduri padat dan mengeluarkan bunga kuning besar yang boleh menjadi jantan atau betina. Buahnya berbentuk bujur, dengan permukaan berketul-ketul dan berduri, serta berdiameter 15-20cm bergantung kepada perkembangan pokok.  Di dalamnya terdapat isi merah terang dengan biji berwarna coklat yang rata dan bergerigi. Di Vietnam, terdapat tiga spesies yang dikenali: Gac sticky rice, Gac fruit, dan Gac hybrid. Buah Gac mempunyai rasa ringan (sesetengah orang membandingkannya deng