Skip to main content

Kenali 6 Jenis Basil atau Selasih

Kebun Reyhan di Hulu Langat Ada Banyak Jenis Pokok Basil atau Selasih!


Dr Irfan

     Ladang Steviasugar Corporation bertempat di Kebun Reyhan, Hulu Langat. Reyhan diambil daripada nama gadis muslim asal Turki yang bermaksud nama tumbuhan atau selasih (Malaysia) atau basil (English) atau kemangi (Indonesia). 


Kebun Reyhan


    Kebiasaannya daun basil digunakan dalam masakan ala barat seperti spaghetti, pasta dan sebagainya. Namun tahukah anda bahawa basil atau selasih sebenarnya mempunyai pelbagai jenis? Lalu, apa saja jenis daun basil tersebut? Untuk mengetahuinya, boleh scroll sampai habis. Jangan skip tau. 




NAMA SAINTIFIK:
OCIMUM BASILICUM

ASAL:
ASIA TENGGARA

NAMA LAIN:
BASIL, SELASIH, KEMANGI



Pokok Lemon Basil



1) Lemon Basil

    Lemon basil mempunyai rasa herba yang unik, manis dan masam dengan rasa yang memang seperti lemon dicampur dengan anise. Pada akhir musim panas, tumbuh-tumbuhan juga menghasilkan bunga putih kecil wangi lemon yang mekar pada bract hijau muda yang panjang. 

    Di Asia Tenggara menuai herba terus dari tumbuhan liar, menggabungkan daun sebagai perasa dalam sup, pembuka selera dan hidangan utama. 



Pokok Thai Basil

2) Thai Basil

    Selain itu ada thai basil yang sudah tentu jelas berasal dari negara Thailand. Basil ini digunakan untuk melazatkan lagi masakan Asia Tenggara dan Tiongkok. 

    Ciri-ciri khas yang terdapat dari thai basil ini adalah ia mempunyai daun yang kecil dan berwarna lebih gelap. Rasanya pula pedas seperti bunga lawang. Selain dari masakan, ada juga yang sajikan basil ini sebagai penghias masakan agar lebih menarik.


Pokok Holy Basil Hijau


3) Tulsi/ Holy Basil

    Holy basil dikenal kerana kegunaannya untuk simbol keagamaan daripada rasanya. Holy basil termasuk tanaman yang dihormati di India yang merupakan simbol Dewi Tulsi Hindu. Masyarakat Hindu India masih menggunakan  holy basil secara tradisional dibuat menjadi ekstrak yang ditempatkan di sekitar kuil Hindu.

Pokok Merah Basil


    Tulsi atau holy basil mempunyai dua jenis iaitu tulsi red, red holy basil dan green holy basil. Holy basil memiliki rasa pahit dan paling sering digunakan dalam masakan India, terutama untuk teh dan hidangan kaya bumbu. 

Pokok Cinnamon Basil


4) Cinnamon basil

    Basil ini mempunyai rasa sedikit seperti rasa kayu manis. Oleh sebab itu, basil ini dinamakan cinnamon basil. Jenis cinnamon basil ini boleh dicampur atau masak dalam masakan Asia seperti mi goreng, nasi goreng dan sebagainya.



Pokok Purple Basil


5) Purple basil

    Kebanyakan basil atau selasih mempunyai daun yang berwarna hijau namun tanaman purple basil berwarna ungu tua yang boleh dimakan. Purple basil ialah herba aromatik yang mudah ditanam dan mempunyai rasa manis dan pedas. Tumbuhan selasih ungu ini menghasilkan bunga merah jambu atau putih yang menambah lagi kecantikan. 

    Basil ungu ini tumbuh dengan baik di dalam dan di luar rumah dan boleh ditanam di dalam pasu atau terus di dalam tanah. Penampilan ungu hasil daripada kandungan antosianin (pigmen biru tua) yang tinggi dalam sel tumbuhan. Antosianin berkembang pesat di kawasan dengan cahaya matahari penuh. Oleh itu, semakin terdedah dengan cahaya matahari penuh, semakin gelap daunnya.



Pokok Lettuce Basil

6) Lettuce basil

    Lettuce basil bentuk daunnya lebih besar dan berwarna hijau terang. Seperti aromatik yang lain, lettuce basil menghalau serangga di taman, secara semula jadi menghapuskan penggunaan kebanyakan racun perosak. 

    Daun lettuce basil ini sangat sesuai untuk digunakan sebagai ganti daun salad untuk pembalut segar, pemadat, lapisan dalam lasagna untuk membuat pesto yang banyak. 





Pokok Basil

Nak tanam Pokok Basil di rumah atau di taman perumahan anda? Dapatkan sekarang dari Kebun Reyhan dengan membuat pembelian melalui:

Laman web: www.herbalwise.com.my

Lazada:
https://www.lazada.com.my/shop/herbalwise-holdings/
https://www.lazada.com.my/shop/steviasugar/

Shopee:
https://shopee.com.my/herbalwise.holdings
https://shopee.com.my/steviasugar

Whatsapp HQ: 019-5466443

Comments

Popular posts from this blog

Buah Gac @ Gac Fruit - Semua yang Wajib Tahu Mengenai Buah Eksotik Dari Vietnam Ini

Buah Gac ( Momordica cochinchinensis ) ialah buah berduri oren terang yang tergolong dalam genus melon dan berasal dari Asia Tenggara, khususnya Vietnam. Ia juga dikenali sebagai baby jackfruit, bitter gourd, sweet gourd, atau Cochinchin Gourd . Ia dituai hanya dua kali setahun (pada bulan Disember dan Januari) dan biasanya digunakan di Vietnam pada majlis-majlis khas serta dalam perubatan tradisional Cina. Tumbuhan ini merupakan herba menjalar yang boleh membesar sehingga 15 meter panjang dan agak kuat. Kulitnya berduri padat dan mengeluarkan bunga kuning besar yang boleh menjadi jantan atau betina. Buahnya berbentuk bujur, dengan permukaan berketul-ketul dan berduri, serta berdiameter 15-20cm bergantung kepada perkembangan pokok.  Di dalamnya terdapat isi merah terang dengan biji berwarna coklat yang rata dan bergerigi. Di Vietnam, terdapat tiga spesies yang dikenali: Gac sticky rice, Gac fruit, dan Gac hybrid. Buah Gac mempunyai rasa ringan (sesetengah orang membandingkannya deng

Apa Itu Pokok Chaya?

  Pokok Chaya, Tumbuhan Berdaun Seperti Daun Betik! Pernah dengar tentang Pokok Chaya ? Pokok Chaya atau nama lainnya Bayam Suria merupakan tumbuhan yang tumbuh tinggi, mempunyai daun seakan daun betik dan berbatang seperti batang ubi. Tumbuhan ini hidup dengan subur di kawasan lembap dan kering serta ada ditanam di Kebun Reyhan kami.  NAMA SPESIES: CNIDOSCOLUS ACONITIFOLIUS  KELUARGA: EUPHORBIACEAE ASAL: SEMENANJUNG YUCATAN DI MEXICO CIRI-CIRI: MEMPUNYAI DAUN YANG LEBAR BERSAIZ OBLONG YANG PANJANG BATANG POKOK BERWARNA COKLAT KELABU MUDA DENGAN GARIS-GARIS GELAP  MENGANDUNGI LATEKS BERWARNA PUTIH  BOLEH MENCAPAI KETINGGIAN HINGGA 6M Manfaat Pokok Chaya untuk kesihatan adalah: Untuk mencegah diabetes Untuk menurunkan paras kolesterol Untuk melancarkan peredaran darah Untuk melancarkan penghadaman Untuk mencegah batuk Untuk merawat insomnia Untuk memerangi artritis Untuk mencegah anemia Untuk merawat penyakit kulit Untuk meningkatkan daya ingatan dan fungsi otak      Pokok Chaya terken

Apa Itu Terung Asam?

  Terung Asam, Buah Terung yang Popular di Sarawak!      Pokok Terung Asam ataupun dikenali sebagai Terung Dayak merupakan sejenis tumbuhan renek berbuah yang terkenal di Sarawak. Buah Terung Asam berwarna hijau ketika muda dan bertukar kuning oren kemerahan ketika sudah matang. Disebabkan rasa buahnya yang masam seperti tomato, ia sering digunakan dalam masakan seperti masakan asam pedas, sambal atau kari. NAMA SPESIES: SOLANUM LASIOCARPUM  KELUARGA: SOLANACEAE ASAL: ASIA TENGGARA, PAPUA NEW GUINEA, AMERIKA SELATAN CIRI-CIRI: BATANG POKOK BERWARNA HIJAU DAN AGAK BERBULU BUNGA BERWARNA PUTIH DAN KUNING DI BAHAGIAN TENGAH BUAH BERBENTUK BULAT ATAU BULAT LEPER MAMPU MENCAPAI KETINGGIAN SEHINGGA 1 METER  Manfaat yang terdapat pada pokok Terung Asam adalah: Mengawal tekanan darah Mengurangkan risiko penyakit jantung Menstabilkan gula dalam darah Memerangi Osteoporosis Menurunkan risiko kanser Membantu menurunkan berat badan Merawat masalah kulit seperti kudis dan luka Melindungi dari pe