Skip to main content

6 Jenis Mint yang Ditanam dan Dijual Dari Kebun Reyhan

 Pudina, Tumbuhan Harum Berangin!


    Pokok pudina adalah salah satu bau yang paling mudah dikenali, digunakan dalam berpuluh-puluh gula-gula dan pencuci mulut. Pudina digunakan secara meluas dalam menghasilkan pelbagai produk komersial seperti produk kebersihan diri, ubat-ubatan dan makanan. Kebanyakannya mengenali spearmint dan pudina, tetapi tahukah anda sebenarnya ada banyak jenis tumbuhan pudina wujud?

     Selama beribu-ribu tahun, pudina telah ditanam untuk kegunaan perubatan. Rasa pudina menyegarkan selain ia turut menyihatkan. Minyak patinya digunakan secara meluas dalam produk yang dikilangkan seperti ubat gigi, gel mandian dan ubat-ubatan

    Dalam senarai ini, adalah beberapa jenis pudina yang terdapat di Kebun Reyhan kami di Hulu Langat. Anda boleh menanam serta menggunakan aroma dan perisa yang unik. Anda akan terkejut dengan pelbagai jenis perisa yang boleh anda tanam. Ini antara pokok mint yang ditanam dan dijaga secara organik di Kebun Reyhan.


1. Japanese Peppermint/ Menthol Mint

    Tidak syak lagi, jenis pudina yang paling biasa adalah pudina (peppermint). Peppermint mempunyai rasa yang sejuk dan mantap, itulah sebabnya ia digunakan dalam gula-gula, pencuci mulut dan teh. Ia juga boleh ditambah kepada hidangan manis atau berperisa. 

   Varieti pudina ini mempunyai daun hijau gelap dengan urat kemerahan. Daun berasa sedikit kabur dan menghasilkan bunga ungu di sekeliling batang dalam pancang tebal dan tumpul. Tumbuhan ini mencapai ketinggian tiga kaki. Sediakan pudina dengan tanah lembap di kawasan yang sedikit rendang untuk pertumbuhan optimum.


2. Vietnam Spearmint

   


    Tumbuhan pudina kedua yang paling biasa ialah spearmint. Ia paling biasa digunakan untuk tujuan masakan. Spearmint mempunyai daun hijau yang sempit dengan bau yang menyenangkan yang lebih lembut daripada pudina. Tumbuhan spearmint mempunyai daun yang panjang, sempit dan bunga merah jambu atau putih pada pancang langsing. 


    Pudina jenis ini sering dipanggil pudina kambing kerana ia digunakan dalam hidangan kambing dan kentang. Jika anda pernah makan jeli pudina dengan kambing panggang, anda makan spearmint. Spearmint juga digunakan untuk membuat ubat gigi, syampu, sabun dan sebagainya. Menanam spearmint agak mudah. 

  • Tumbuhan ini mencapai ketinggian tiga kaki.
  • Ia tumbuh dengan baik di tanah lembap dengan cahaya matahari penuh atau sebahagian.
  • Lebih baik menanam tumbuhan invasif ini dalam bekas.


3. Pudina Epal/ Apple Mint



    Pudina epal mempunyai dedaunan bulat hijau muda dengan rambut kecil di atas dan bunga merah jambu pucat atau putih yang muncul dari awal hingga pertengahan musim panas. Apa yang menjadikan pudina epal unik adalah rasa buah selepasnya yang serupa dengan rasa epal.

    Pudina epal adalah tumbuhan tahan sejuk, jadi ia bertahan dalam suhu yang lebih rendah daripada varieti lain. Ia adalah tumbuhan besar yang tumbuh sehingga tiga kaki tinggi. Oleh kerana saiz dan bunga yang menarik, ramai menganggap pudina epal sebagai tumbuhan hiasan, tetapi ia mempunyai tujuan masakan.


    Pudina epal digunakan dalam teh dan sebagai hiasan dalam salad atau hidangan lain. Memandangkan ia mempunyai kedua-dua perisa pudina dan buah, ia sering digunakan untuk membuat jeli pudina epal dan kuskus pudina epal. Anda juga boleh membuat teh berperisa buah pudina yang sedap.

 

4. Pudina Coklat/ Chocolate Mint



    Adakah kombinasi yang lebih lazat daripada coklat dan pudina? Pudina coklat terkenal dengan aroma berperisa coklat pudina. Sepanjang musim panas, pudina coklat menumbuhkan dedaun bulat berbentuk lembing dengan bunga lavender. Ia mempunyai batang sedikit coklat dan tanda coklat pada daun, berbau agak coklat.

    Gunakan pudina coklat dalam susu kocak, pencuci mulut dan ais krim. Pudina coklat juga membuat secawan teh panas yang lazat. Chef menggunakannya dalam puding dan makanan yang dibakar untuk menambah rasa pudina coklat atau menggabungkannya menjadi krim putar.



5. Pudina Oren/ Orange Mint/ Eau de Cologne Mint
    

    Pudina oren (Mentha piperita citrata) ialah kacukan pudina yang terkenal dengan rasa dan aroma sitrus yang kuat dan menyenangkan. Ia dihargai kerana kegunaan masakannya untuk memasak dan minuman. Selain berguna di dapur, harumannya menjadikannya pilihan yang bagus untuk sempadan taman di mana mengeluarkan baunya ke udara. 

    Menjaga pudina oren sangat mudah. Ia lebih suka tanah yang kaya, lembap dan tumbuh paling baik di bawah sinar matahari penuh. Pada pertengahan hingga akhir musim panas, ia akan menghasilkan bunga berduri berwarna merah jambu dan putih yang sangat baik untuk menarik rama-rama. Anda boleh menggunakan daun dalam salad, jeli, pencuci mulut, pestos, limau, koktel dan pelbagai jenis hidangan lain. Daunnya boleh dimakan dan sangat wangi baik mentah mahupun dimasak.



5. Morocco Mint



    Pudina morocco kelihatan sangat serupa dengan jenis pudina yang paling biasa tetapi bentuknya lebih padat. Daunnya berwarna hijau terang, dengan tepi sedikit bergigi. Tumbuhan itu sendiri mempunyai batang yang lembut dan daunnya tumbuh rapat. Bunga ungu pucat mekar dalam pusaran di bahagian atas batang yang lebih tinggi pada akhir musim panas dan awal musim gugur; bunganya boleh dimakan. 



    Pudina morocco paling biasa digunakan untuk membuat teh. Selama beribu-ribu tahun, pudina telah ditanam untuk kegunaan perubatan. Ia telah digunakan untuk menyegarkan nafas dengan mengunyah daun segar. Pudina digunakan untuk melegakan ketidakselesaan penghadaman dan apabila dihancurkan dan disapu pada pelipis boleh digunakan untuk melegakan sakit kepala.

    Pudina morocco apabila digunakan untuk teh, selalunya direndam segar dengan air panas dituangkan ke atas daun, yang boleh dikoyak atau dipecahkan untuk mengeluarkan lebih banyak minyak pada daun. Simpan daun di dalam peti sejuk, dibalut dengan tuala kertas lembap dalam beg plastik sehingga satu minggu. 



Kesimpulan

     Jika anda berminat untuk menanam tumbuhan Pudina di laman kediaman anda, boleh terus dapatkan dari kami! 

    Selain mengusahakan tanaman secara ORGANIK di Kebun Reyhan, kami juga menjual pelbagai jenis pokok herba kepada orang ramai. Nak beli pokok Pudina? Atau nak beli daun sahaja? Nak daun fresh atau kering? 

Hubungi kami segera di 019-546 6443 atau layari:

Lazada:
https://www.lazada.com.my/shop/herbalwise-holdings/
https://www.lazada.com.my/shop/steviasugar/

Shopee:
https://shopee.com.my/herbalwise.holdings
https://shopee.com.my/steviasugar

Comments

Popular posts from this blog

Apa Itu Terung Asam?

  Terung Asam, Buah Terung yang Popular di Sarawak!      Pokok Terung Asam ataupun dikenali sebagai Terung Dayak merupakan sejenis tumbuhan renek berbuah yang terkenal di Sarawak. Buah Terung Asam berwarna hijau ketika muda dan bertukar kuning oren kemerahan ketika sudah matang. Disebabkan rasa buahnya yang masam seperti tomato, ia sering digunakan dalam masakan seperti masakan asam pedas, sambal atau kari. NAMA SPESIES: SOLANUM LASIOCARPUM  KELUARGA: SOLANACEAE ASAL: ASIA TENGGARA, PAPUA NEW GUINEA, AMERIKA SELATAN CIRI-CIRI: BATANG POKOK BERWARNA HIJAU DAN AGAK BERBULU BUNGA BERWARNA PUTIH DAN KUNING DI BAHAGIAN TENGAH BUAH BERBENTUK BULAT ATAU BULAT LEPER MAMPU MENCAPAI KETINGGIAN SEHINGGA 1 METER  Manfaat yang terdapat pada pokok Terung Asam adalah: Mengawal tekanan darah Mengurangkan risiko penyakit jantung Menstabilkan gula dalam darah Memerangi Osteoporosis Menurunkan risiko kanser Membantu menurunkan berat badan Merawat masalah kulit seperti kudis dan luka Melindungi dari pe

Apa Itu Pokok Chaya?

  Pokok Chaya, Tumbuhan Berdaun Seperti Daun Betik! Pernah dengar tentang Pokok Chaya ? Pokok Chaya atau nama lainnya Bayam Suria merupakan tumbuhan yang tumbuh tinggi, mempunyai daun seakan daun betik dan berbatang seperti batang ubi. Tumbuhan ini hidup dengan subur di kawasan lembap dan kering serta ada ditanam di Kebun Reyhan kami.  NAMA SPESIES: CNIDOSCOLUS ACONITIFOLIUS  KELUARGA: EUPHORBIACEAE ASAL: SEMENANJUNG YUCATAN DI MEXICO CIRI-CIRI: MEMPUNYAI DAUN YANG LEBAR BERSAIZ OBLONG YANG PANJANG BATANG POKOK BERWARNA COKLAT KELABU MUDA DENGAN GARIS-GARIS GELAP  MENGANDUNGI LATEKS BERWARNA PUTIH  BOLEH MENCAPAI KETINGGIAN HINGGA 6M Manfaat Pokok Chaya untuk kesihatan adalah: Untuk mencegah diabetes Untuk menurunkan paras kolesterol Untuk melancarkan peredaran darah Untuk melancarkan penghadaman Untuk mencegah batuk Untuk merawat insomnia Untuk memerangi artritis Untuk mencegah anemia Untuk merawat penyakit kulit Untuk meningkatkan daya ingatan dan fungsi otak      Pokok Chaya terken

Buah Gac @ Gac Fruit - Semua yang Wajib Tahu Mengenai Buah Eksotik Dari Vietnam Ini

Buah Gac ( Momordica cochinchinensis ) ialah buah berduri oren terang yang tergolong dalam genus melon dan berasal dari Asia Tenggara, khususnya Vietnam. Ia juga dikenali sebagai baby jackfruit, bitter gourd, sweet gourd, atau Cochinchin Gourd . Ia dituai hanya dua kali setahun (pada bulan Disember dan Januari) dan biasanya digunakan di Vietnam pada majlis-majlis khas serta dalam perubatan tradisional Cina. Tumbuhan ini merupakan herba menjalar yang boleh membesar sehingga 15 meter panjang dan agak kuat. Kulitnya berduri padat dan mengeluarkan bunga kuning besar yang boleh menjadi jantan atau betina. Buahnya berbentuk bujur, dengan permukaan berketul-ketul dan berduri, serta berdiameter 15-20cm bergantung kepada perkembangan pokok.  Di dalamnya terdapat isi merah terang dengan biji berwarna coklat yang rata dan bergerigi. Di Vietnam, terdapat tiga spesies yang dikenali: Gac sticky rice, Gac fruit, dan Gac hybrid. Buah Gac mempunyai rasa ringan (sesetengah orang membandingkannya deng