Skip to main content

Tak Pernah Nampak Buah Jambu Mawar?

 


Dr Irfan

Buah Jambu Berbau Ros?

Pernah dengar tentang buah jambu mawar? Jika tidak, mari kenali lebih banyak tentang buah unik ini. 

    Pokok ini berasal daripada kawasan Asia Tenggara seperti Malaysia, Indonesia, Filipina, Thailand dan sebagainya. Nama-nama lain jambu ini adalah seperti chompu namdokmai(Thailand), Tampoy (Filipina), Chom'-puu (Kemboja), Bo Dao (Vietnam), dan apple rose/ melabar (English).

    Mungkin buahnya tidak kelihatan menarik, tetapi keistimewaan buah jambu mawar adalah kerana jambu ini mempunyai bau atau aroma yang wangi iaitu bau "ros". Buah jambu mawar biasanya dimakan segar. Buah ini susah dijumpai di pasaran dan mungkin kalau ada pun di kawasan pendalaman atau di kampung.

    Jambu ini berbentuk seperti loceng (lonjong) atau oval, dengan isinya berwarna putih kekuningan dan teksturnya berair. Jambu ini akan berwarna kuning ketika matang.

 
Buah jambu mawar

    Tingginya sekitar 3,5 meter, daunnya tunggal berujung runcing. Lebih runcing dari jambu air lainnya. Warna daun hijaunya lebih berkilat  berbanding daun jambu yang lain. Bentuk buah bulat kecil, bewarna kuning, berdiameter sekitar 4 cm. Hanya ada satu biji di dalamnya dan bewarna coklat. Isi buah tipis, tidak terlalu berair serta buahnya berbau harum. Itulah sebabnya dinamakan jambu mawar. Rasa buah manis, namun ada sedikit sepatnya. Akhir sekali, kelopak bunganya ada empat. 



NAMA SAINTIFIK:
SYZYGIUM JAMBOS (MALACCENSE)

NAMA MALAY:
JAMBU MAWAR

ASAL:
ASIA TENGGARA

CIRI-CIRI:
DAUN BERBENTUK LONJONG BERWARNA HIJAU KILAT
BUNGANYA BERWARNA PUTIH YANG BERJAMBAK
BENTUK BUAHNYA LONJONG DAN LEPER
BOLEH MENCAPAI KETINGGIAN SEHINGGA LEBIH 10M


    Masyarat Malaysia mungkin kurang familiar dengan jambu mawar. Padahal buah ini telah banyak dimanfaatkan dalam perubatan tradisional kerana kandungan nutrisinya yang kaya manfaat bagi kesihatan diri. 

Antara kebaikan buah jambu mawar untuk kesihatan adalah:
  • Untuk mendapatkan otak yang cerdas dan mengelakkan penyakit hati
  • Meredakan demam
  • Mengubati cirit-birit, selsema dan sakit kerongkong
  • Mengurangkan sakit kencing manis
  • Untuk konstruksi bangunan, karena sangat tahan terhadap serangan rayap.
  • Memberi kesegaran mata dan rawatan untuk sendi
  • Boleh ditenyeh daun untuk pesakit demam campak peringkat awal
  • Bunganya jadi penenang dan pendingin



Isi buah jambu mawar


Cara konsum & manfaat jambu mawar

Ada beberapa alternatif cara untuk konsum jambu mawar yang disarankan.

1. Makan Buah Segar

Buah jambu mawar boleh dimakan terus dan segar. Bukan itu sahaja, buah jambu mawar ini pula dicampurkan menjadi satu hidangan salad.


2. Dibuat menjadi Jeli atau Puding

Buah jambu mawar juga dapat dibuat menjadi jeli supaya disukai anak-anak. Ini salah satu cara juga supaya anak-anak yang tidak suka konsum buah dapat menikmati khasiat dari buah juga.


3. Dijadikan Rose Water

Setelah dibuang bijinya, buah jambu mawar yang telah matang dapat disuling (empat kali) untuk diambil airnya. Air sulingan dari pokok jambu mawar juga digubakan dalam industri kosmetik sebagai "rose water" untuk wangian (kebiasaannya bukan dari pokok bunga mawar tapi dari daun pokok jambu mawar bahannya digunakan untuk memberikan aroma mawar.).


4. Dijadikan Sabun Mandian

Sabun mandi yang diciptakan dari bahan ekstrak daun jambu air memiliki beberapa kelebihan iaitu membersihkan tangan, melembapkan dan mencerahkan kulit. Di samping itu, ekstrak dari daun jambu mawar ini dapat membunuh bakteri staphylococcus aureus kerana adanya enzim lisozim. 


5. Konstruksi Bangunan

Kayu batang pokok yang kuat dan keras sangat sesuai untuk konstruksi bangunan atau membina perabot asas kerana kayunya tahan terhadap serangan rayap.




Pokok jambu mawar

Dapatkan Pokok Buah Jambu Mawar kesukaan anda dari Kebun Reyhan dengan membuat pembelian melalui:

Laman web: www.herbalwise.com.my

Lazada:
https://www.lazada.com.my/shop/herbalwise-holdings/
https://www.lazada.com.my/shop/steviasugar/

Shopee:
https://shopee.com.my/herbalwise.holdings
https://shopee.com.my/steviasugar

Whatsapp HQ: 019-5466443






Comments

Popular posts from this blog

Apa Itu Terung Asam?

  Terung Asam, Buah Terung yang Popular di Sarawak!      Pokok Terung Asam ataupun dikenali sebagai Terung Dayak merupakan sejenis tumbuhan renek berbuah yang terkenal di Sarawak. Buah Terung Asam berwarna hijau ketika muda dan bertukar kuning oren kemerahan ketika sudah matang. Disebabkan rasa buahnya yang masam seperti tomato, ia sering digunakan dalam masakan seperti masakan asam pedas, sambal atau kari. NAMA SPESIES: SOLANUM LASIOCARPUM  KELUARGA: SOLANACEAE ASAL: ASIA TENGGARA, PAPUA NEW GUINEA, AMERIKA SELATAN CIRI-CIRI: BATANG POKOK BERWARNA HIJAU DAN AGAK BERBULU BUNGA BERWARNA PUTIH DAN KUNING DI BAHAGIAN TENGAH BUAH BERBENTUK BULAT ATAU BULAT LEPER MAMPU MENCAPAI KETINGGIAN SEHINGGA 1 METER  Manfaat yang terdapat pada pokok Terung Asam adalah: Mengawal tekanan darah Mengurangkan risiko penyakit jantung Menstabilkan gula dalam darah Memerangi Osteoporosis Menurunkan risiko kanser Membantu menurunkan berat badan Merawat masalah kulit seperti kudis dan luka Melindungi dari pe

Apa Itu Pokok Chaya?

  Pokok Chaya, Tumbuhan Berdaun Seperti Daun Betik! Pernah dengar tentang Pokok Chaya ? Pokok Chaya atau nama lainnya Bayam Suria merupakan tumbuhan yang tumbuh tinggi, mempunyai daun seakan daun betik dan berbatang seperti batang ubi. Tumbuhan ini hidup dengan subur di kawasan lembap dan kering serta ada ditanam di Kebun Reyhan kami.  NAMA SPESIES: CNIDOSCOLUS ACONITIFOLIUS  KELUARGA: EUPHORBIACEAE ASAL: SEMENANJUNG YUCATAN DI MEXICO CIRI-CIRI: MEMPUNYAI DAUN YANG LEBAR BERSAIZ OBLONG YANG PANJANG BATANG POKOK BERWARNA COKLAT KELABU MUDA DENGAN GARIS-GARIS GELAP  MENGANDUNGI LATEKS BERWARNA PUTIH  BOLEH MENCAPAI KETINGGIAN HINGGA 6M Manfaat Pokok Chaya untuk kesihatan adalah: Untuk mencegah diabetes Untuk menurunkan paras kolesterol Untuk melancarkan peredaran darah Untuk melancarkan penghadaman Untuk mencegah batuk Untuk merawat insomnia Untuk memerangi artritis Untuk mencegah anemia Untuk merawat penyakit kulit Untuk meningkatkan daya ingatan dan fungsi otak      Pokok Chaya terken

Buah Gac @ Gac Fruit - Semua yang Wajib Tahu Mengenai Buah Eksotik Dari Vietnam Ini

Buah Gac ( Momordica cochinchinensis ) ialah buah berduri oren terang yang tergolong dalam genus melon dan berasal dari Asia Tenggara, khususnya Vietnam. Ia juga dikenali sebagai baby jackfruit, bitter gourd, sweet gourd, atau Cochinchin Gourd . Ia dituai hanya dua kali setahun (pada bulan Disember dan Januari) dan biasanya digunakan di Vietnam pada majlis-majlis khas serta dalam perubatan tradisional Cina. Tumbuhan ini merupakan herba menjalar yang boleh membesar sehingga 15 meter panjang dan agak kuat. Kulitnya berduri padat dan mengeluarkan bunga kuning besar yang boleh menjadi jantan atau betina. Buahnya berbentuk bujur, dengan permukaan berketul-ketul dan berduri, serta berdiameter 15-20cm bergantung kepada perkembangan pokok.  Di dalamnya terdapat isi merah terang dengan biji berwarna coklat yang rata dan bergerigi. Di Vietnam, terdapat tiga spesies yang dikenali: Gac sticky rice, Gac fruit, dan Gac hybrid. Buah Gac mempunyai rasa ringan (sesetengah orang membandingkannya deng