Buah Jambu Berbau Ros?
Pernah dengar tentang buah jambu mawar? Jika tidak, mari kenali lebih banyak tentang buah unik ini.
Pokok ini berasal daripada kawasan Asia Tenggara seperti Malaysia, Indonesia, Filipina, Thailand dan sebagainya. Nama-nama lain jambu ini adalah seperti chompu namdokmai(Thailand), Tampoy (Filipina), Chom'-puu (Kemboja), Bo Dao (Vietnam), dan apple rose/ melabar (English).
Mungkin buahnya tidak kelihatan menarik, tetapi keistimewaan buah jambu mawar adalah kerana jambu ini mempunyai bau atau aroma yang wangi iaitu bau "ros". Buah jambu mawar biasanya dimakan segar. Buah ini susah dijumpai di pasaran dan mungkin kalau ada pun di kawasan pendalaman atau di kampung.
Jambu ini berbentuk seperti loceng (lonjong) atau oval, dengan isinya berwarna putih kekuningan dan teksturnya berair. Jambu ini akan berwarna kuning ketika matang.
Tingginya sekitar 3,5 meter, daunnya tunggal berujung runcing. Lebih runcing dari jambu air lainnya. Warna daun hijaunya lebih berkilat berbanding daun jambu yang lain. Bentuk buah bulat kecil, bewarna kuning, berdiameter sekitar 4 cm. Hanya ada satu biji di dalamnya dan bewarna coklat. Isi buah tipis, tidak terlalu berair serta buahnya berbau harum. Itulah sebabnya dinamakan jambu mawar. Rasa buah manis, namun ada sedikit sepatnya. Akhir sekali, kelopak bunganya ada empat.
- Untuk mendapatkan otak yang cerdas dan mengelakkan penyakit hati
- Meredakan demam
- Mengubati cirit-birit, selsema dan sakit kerongkong
- Mengurangkan sakit kencing manis
- Untuk konstruksi bangunan, karena sangat tahan terhadap serangan rayap.
- Memberi kesegaran mata dan rawatan untuk sendi
- Boleh ditenyeh daun untuk pesakit demam campak peringkat awal
- Bunganya jadi penenang dan pendingin
Cara konsum & manfaat jambu mawar
Ada beberapa alternatif cara untuk konsum jambu mawar yang disarankan.
1. Makan Buah Segar
Buah jambu mawar boleh dimakan terus dan segar. Bukan itu sahaja, buah jambu mawar ini pula dicampurkan menjadi satu hidangan salad.
2. Dibuat menjadi Jeli atau Puding
Buah jambu mawar juga dapat dibuat menjadi jeli supaya disukai anak-anak. Ini salah satu cara juga supaya anak-anak yang tidak suka konsum buah dapat menikmati khasiat dari buah juga.
3. Dijadikan Rose Water
Setelah dibuang bijinya, buah jambu mawar yang telah matang dapat disuling (empat kali) untuk diambil airnya. Air sulingan dari pokok jambu mawar juga digubakan dalam industri kosmetik sebagai "rose water" untuk wangian (kebiasaannya bukan dari pokok bunga mawar tapi dari daun pokok jambu mawar bahannya digunakan untuk memberikan aroma mawar.).
4. Dijadikan Sabun Mandian
Sabun mandi yang diciptakan dari bahan ekstrak daun jambu air memiliki beberapa kelebihan iaitu membersihkan tangan, melembapkan dan mencerahkan kulit. Di samping itu, ekstrak dari daun jambu mawar ini dapat membunuh bakteri staphylococcus aureus kerana adanya enzim lisozim.
5. Konstruksi Bangunan
Kayu batang pokok yang kuat dan keras sangat sesuai untuk konstruksi bangunan atau membina perabot asas kerana kayunya tahan terhadap serangan rayap.
Laman web: www.herbalwise.com.my
Whatsapp HQ: 019-5466443
Comments