Peanut Butter Fruit, Buah Mentega Kacang atau nama saintifiknya Bunchosia Argentea mula menarik ramai peminat buah-buahan eksotik kerana namanya yang menarik dan rasa yang unik. Mungkin ada di antara kita yang tertanya-tanya rasa sebenar yang terkandung dalam buah ini. Adakah rasanya seperti jem mentega kacang yang sering dipromosikan atau namanya sebenarnya tiada kaitan dengan rasa? Jika anda penggemar rasa mentega kacang, buah ini mungkin boleh memenuhi selera anda!
Sifat Buah Mentega Kacang
Sebenarnya, buah ini beraroma seperti kacang dan berasa lemak manis (creamy). Buah mentega kacang ini berasal dari Colombia dan Venezuela. Sifat tumbuhannya yang renek dan bermalar hijau membuatkan sebahagian penanamnya menjadikan pokok ini sebagai tumbuhan hiasan. Buahnya pula berukuran kecil dan lonjong, kira-kira seukuran jari kelingking. Kulitnya nipis (seperti kulit tomato) yang semula jadi berwarna hijau kemudian akan berubah menjadi jingga dan akhirnya berwarna merah tua ketika sudah masak atau matang. Isi buah mentega kacang ini sangat tebal dan sedikit melekit menyelimuti bijinya yang besar.
Buah ini boleh dianggap masak setelah kulitnya bertukar menjadi warna kulit merah tua dan perlu segera dipetik untuk mengelakkan buah tersebut busuk atau kering di pokok. Disebabkan buah ini bersifat lembut, buah ini tidak sesuai untuk penghantaran yang jauh dan lama dan disebabkan itulah buah ini sukar ditemui di pasaraya secara segar.
Kebaikan Buah Mentega Kacang
-Boleh mengurangkan risiko masalah jantung
-Membantu menurunkan paras kolesterol
-Membantu dalam mengurangkan sakit sembelit
-Mengurangkan risiko kanser
-Mengandungi asid folik yang membantu membentuk darah merah
Ingin dapatkan tumbuhan ini? Anda boleh dapatkan di KEBUN REYHAN!
Laman web: https://herbalwise.com.my/
Lazada: https://www.lazada.com.my/shop/herbalwise-holding
Comments