Skip to main content

POKOK INSULIIN UNTUK MERAWAT DIABETES: ADAKAH BENAR-BENAR BERKESAN?

Mampukah tumbuhan insulin ini merawat diabetes? Bagaimana cara pengambilan daun insulin? Berapa daun yang perlu anda makan untuk menurunkan paras gula dalam darah? Adakah perlu anda makan daun Insulin? Dapatkan semua jawapan anda di sini!


Kita semua telah mendengar tentang beberapa rawatan dirumah untuk merawat Diabetes Jenis kedua. Ada yang berkesan, ada yang tidak. Walaubagaimanapun, terdapat satu rawatan dirumah yang telah menjadi popular akhir-akhir ini, dan itu adalah tumbuhan insulin untuk diabetes. Adakah tumbuhan ini benar-benar berfungsi? Adakah ia merangsang pengeluaran insulin seperti yang didakwanya? Teruskan membaca untuk mengetahui sama ada pokok insulin membantu dalam merawat Diabetes Jenis kedua. 

Apakah fungsi Insulin terhadap badan kita

Insulin  ialah hormon yang dihasilkan oleh sel beta dalam pankrea. Biasanya, pankreas (organ yang terletak di belakang perut) menghasilkan insulin untuk membantu badan anda menyimpan dan menggunakan gula dan lemak daripada makanan yang anda makan. Kebanyakan apa yang anda makan atau minum dipecahkan kepada gula ringkas yang dipanggil "glukosa". Glukosa ini kemudiannya diangkut melalui aliran darah ke sel anda, di mana ia digunakan untuk menyediakan sebahagian daripada tenaga yang anda perlukan untuk aktiviti harian anda. Insulin mengawal jumlah glukosa dalam aliran darah anda. Diabetes Jenis kedua disebabkan sama ada kekurangan pengeluaran insulin atau oleh rintangan insulin dalam sel-sel badan, mengakibatkan paras gula (glukosa) yang tinggi mengalir dalam darah, juga dikenali sebagai gula darah tinggi.

Apakah Manfaat Pokok Insulin untuk Diabetes?


Walaupun banyak kajian telah dijalankan ke atas sifat hipoglisemik tumbuhan insulin, mekanisme tindakan yang tepat masih belum ditentukan. Kebanyakan kajian ini mendakwa bahawa terdapat penurunan yang ketara dan ketara dalam paras gula darah selepas memakan daun dari tumbuhan Costus igneus.

Kajian mendakwa bahawa sifat penurun glukosa daun insulin ini boleh disebabkan oleh satu atau lebih daripada yang berikut.

  • Fitokimia dalam daun insulin meningkatkan sensitiviti insulin dalam sel anda, sekali gus menggalakkan pengambilan glukosa.
  • Fitokimia, terutamanya α dan β-amyrin, merangsang pengeluaran insulin daripada sel β pankreas anda.
  • Serat dan sebatian lain dalam daun insulin melambatkan penyerapan glukosa dari usus anda.

Alternatif Lain bagi Menggantikan Daun Insulin dalam Diet Pemakanan Anda

Selain anda perlu mengunyah daun Insulin ini setiap hari selama sebulan untuk melihat kesan positi, kini anda boleh menggunakan alternatif lain tanpa anda perlu mengunyah daun Insulin setiap hari.

Jenama Dr Sweet mempunyai cara yang lebih mudah untuk anda hanya dengan membancuh teh uncang Gymnema Campuran Teh Herba. Selain dari kandungan bahan aktif Insulin, teh ini juga mengandungi khasiat daripada daun gymnema yang juga mampu menyekat gula sekaligus membantu anda untuk mengawal berat badan. 

Dapatkan segera sementara stok masa ada di laman web kami https://stevia.com.my/products/ atau hubungi kami terus di talian 019-546 6443


Comments

Popular posts from this blog

Apa Itu Terung Asam?

  Terung Asam, Buah Terung yang Popular di Sarawak!      Pokok Terung Asam ataupun dikenali sebagai Terung Dayak merupakan sejenis tumbuhan renek berbuah yang terkenal di Sarawak. Buah Terung Asam berwarna hijau ketika muda dan bertukar kuning oren kemerahan ketika sudah matang. Disebabkan rasa buahnya yang masam seperti tomato, ia sering digunakan dalam masakan seperti masakan asam pedas, sambal atau kari. NAMA SPESIES: SOLANUM LASIOCARPUM  KELUARGA: SOLANACEAE ASAL: ASIA TENGGARA, PAPUA NEW GUINEA, AMERIKA SELATAN CIRI-CIRI: BATANG POKOK BERWARNA HIJAU DAN AGAK BERBULU BUNGA BERWARNA PUTIH DAN KUNING DI BAHAGIAN TENGAH BUAH BERBENTUK BULAT ATAU BULAT LEPER MAMPU MENCAPAI KETINGGIAN SEHINGGA 1 METER  Manfaat yang terdapat pada pokok Terung Asam adalah: Mengawal tekanan darah Mengurangkan risiko penyakit jantung Menstabilkan gula dalam darah Memerangi Osteoporosis Menurunkan risiko kanser Membantu menurunkan berat badan Merawat masalah kulit seperti kudis dan luka Melindungi dari pe

Apa Itu Pokok Chaya?

  Pokok Chaya, Tumbuhan Berdaun Seperti Daun Betik! Pernah dengar tentang Pokok Chaya ? Pokok Chaya atau nama lainnya Bayam Suria merupakan tumbuhan yang tumbuh tinggi, mempunyai daun seakan daun betik dan berbatang seperti batang ubi. Tumbuhan ini hidup dengan subur di kawasan lembap dan kering serta ada ditanam di Kebun Reyhan kami.  NAMA SPESIES: CNIDOSCOLUS ACONITIFOLIUS  KELUARGA: EUPHORBIACEAE ASAL: SEMENANJUNG YUCATAN DI MEXICO CIRI-CIRI: MEMPUNYAI DAUN YANG LEBAR BERSAIZ OBLONG YANG PANJANG BATANG POKOK BERWARNA COKLAT KELABU MUDA DENGAN GARIS-GARIS GELAP  MENGANDUNGI LATEKS BERWARNA PUTIH  BOLEH MENCAPAI KETINGGIAN HINGGA 6M Manfaat Pokok Chaya untuk kesihatan adalah: Untuk mencegah diabetes Untuk menurunkan paras kolesterol Untuk melancarkan peredaran darah Untuk melancarkan penghadaman Untuk mencegah batuk Untuk merawat insomnia Untuk memerangi artritis Untuk mencegah anemia Untuk merawat penyakit kulit Untuk meningkatkan daya ingatan dan fungsi otak      Pokok Chaya terken

Buah Gac @ Gac Fruit - Semua yang Wajib Tahu Mengenai Buah Eksotik Dari Vietnam Ini

Buah Gac ( Momordica cochinchinensis ) ialah buah berduri oren terang yang tergolong dalam genus melon dan berasal dari Asia Tenggara, khususnya Vietnam. Ia juga dikenali sebagai baby jackfruit, bitter gourd, sweet gourd, atau Cochinchin Gourd . Ia dituai hanya dua kali setahun (pada bulan Disember dan Januari) dan biasanya digunakan di Vietnam pada majlis-majlis khas serta dalam perubatan tradisional Cina. Tumbuhan ini merupakan herba menjalar yang boleh membesar sehingga 15 meter panjang dan agak kuat. Kulitnya berduri padat dan mengeluarkan bunga kuning besar yang boleh menjadi jantan atau betina. Buahnya berbentuk bujur, dengan permukaan berketul-ketul dan berduri, serta berdiameter 15-20cm bergantung kepada perkembangan pokok.  Di dalamnya terdapat isi merah terang dengan biji berwarna coklat yang rata dan bergerigi. Di Vietnam, terdapat tiga spesies yang dikenali: Gac sticky rice, Gac fruit, dan Gac hybrid. Buah Gac mempunyai rasa ringan (sesetengah orang membandingkannya deng