Buah 3 Rasa, Buah Kristal!
Pernah dengar tentang buah kristal? Jika tidak, mari kenali lebih banyak tentang buah eksotik ini.
Cantik dipandang, enak dimakan. Buah kristal atau matoa fruit dikatakan mempunyai tiga rasa buah-buahan berbeza iaitu laici, durian dan rambutan. Keunikan buah kristal tidak terhenti di situ sahaja, ia diberi nama buah kristal kerana isi buahnya yang berwarna putih jernih seakan kristal dan berkulit rapuh serta mudah pecah.
Ketika muda, buahnya berwarna hijau muda tetapi lama-kelamaan buah kristal akan bertukar kepada merah keperang-perangan sehingga merah kehitam-hitaman apabila cukup matang.
- Mengurangkan risiko kanser dan sakit jantung
- Melawan penyakit berjangkit dan menguatkan sistem imun badan
- Mengurangkan stress dan meningkatkan tenaga
- Meningkatkan kesuburan lelaki dan wanita
- Mengurangkan tekanan darah tinggi
- Merawat disentri
- Meningkatkan kelembapkan dan keanjalan kulit
Pada zaman dahulu, kulit pokok kristal digunakan untuk mengawet jala supaya tahan lebih lama. Jala ikan dicelupkan dan direndam ke dalam air rebusan kulit pokok kristal yang dikeringkan untuk mengelakkan jala daripada mudah reput.
Jika anda tertanya-tanya bagaimana cara untuk memakannya, usah risau ia mudah sahaja. Kulit luar buah kristal walaupun licin tetapi keras dan susah untuk dikopek bagi mendapatkan isinya. Ada cara yang cepat untuk kopek buah kristal ini, hanya ambil dua biji buah kristal dan genggam kuat. Kulit sebiji buah kristal antara keduanya akan merekah dan pecah. Anda juga boleh melagakan buah kristal dengan mana-mana objek keras untuk kopek buah kristal.
Saksikan video di bawah untuk mengetahui cara untuk kopek buah kristal untuk dimakan:
Laman web: www.herbalwise.com.my
Whatsapp HQ: 019-5466443
Comments