Skip to main content

CARA CARA MEMBUAT JELI DAUN CINCAU HIJAU DAN KEBAIKAN UNTUK KESIHATAN

 

BERITA MENARIK! KAMI KINI ADALAH PEMBEKAL NOMBOR 1 DAUN CINCAU HIJAU TERBAIK DI MALAYSIA! DAPATKAN SEKARANG DARI KEBUN REYHAN!

Wah! Kini anda boleh membuat sendiri minuman cincau hijau di rumah dengan menggunakan daun cincau hijau dari kami! Tumbuhan cincau hijau ini hanya terdapat di Indonesia, Vietnam, Laos dan Kemboja sahaja tau! Tapi sekarang, anda boleh terus beli segar dari kami, Kebun Reyhan!

5 KEBAIKAN DAUN CINCAU HIJAU UNTUK KESIHATAN!

1. Keupayaan untuk mengawal tekanan darah

2. Mengatasi masalah pencernaan

3. Melancarkan peredaran darah

4.  Mencegah osteoporosis

5. Menurunkan suhu badan ketika demam panas

CARA CARA MEMBUAT CINCAU HIJAU DENGAN MENGGUNAKAN DAUN CINCAU HIJAU JALAR DAN DAUN CINCAU HIJAU PERDU!


Bahan-bahan: 

  • 100g daun cincau hijau jalar (cyclea barbata) & 100g daun cincau hijau perdu (premna oblongifolia) *Click link dibawah untuk beli daun cincau hijau.
  • 1.2 liter air suam
  • Penapis air

Langkah-langkah membuat jeli cincau hijau:

  1. Ambil 100g daun cincau hijau jalar (cyclea barbata) dan 100g daun cincau hijau perdu (premna oblongifolia). Basuh daun hingga bersih dengan air suam sebelum dipindahkan ke bekas baru. Urat daun cincau perdu hendaklah dicabut terlebih dahulu.
  2. Tuangkan lebih kurang 1.2 liter air ke dalam bekas berisi daun cincau hijau.
  3. Untuk mengeluarkan air yang terdapat dalam daun cincau hijau jalar dan daun cincau hijau perdu, ramas daun tersebut sambil sesekali mengoyakkannya. Perah dan koyakkan daun, kemudian ulangi selama kira-kira 30-45 minit.
  4. Selepas 45 minit memerah, air akan menjadi pekat dan berbuih
  5. Tapis air menggunakan penapis air dan daun secara berasingan.
  6. Selepas ditapis, ketepikan selama 1 jam pada suhu bilik untuk membolehkan jus cincau hijau menjadi pekat.
  7. Jeli cincau hijau siap untuk digunakan!
Jeli cincau hijau ini boleh digunakan untuk pelbagai minuman. Jom belajar resepi minuman jeli cincau hijau dibawah!

1. RESEPI MINUMAN AIS JELI CINCAU HIJAU GULA PERANG!

Bahan-Bahan:

  • 100 ml air
  • 250 ml santan
  • 30g gula perang
  • Jeli cincau hijau
  • Ais kiub

Langkah-langkah membuat minuman ais cincau hijau gula perang!

  1. Panaskan 250 ml santan selama 15 minit.
  2. Gula perang - 30g gula perang, masukkan 100 ml air, kemudian masak dengan api perlahan hingga mendidih lebih kurang 20 minit, atau sehingga gula pekat.
  3. Kemudian, masukkan jeli cincau hijau ke dalam gelas
  4. Masukkan santan yang dipanaskan tadi
  5. Masukkan sirap gula perang mengikut citarasa.
  6. Masukkan ais kiub secukupnya, kemudian kacau dengan sudu
  7. Minuman ais cincau hijau gula perang sedia untuk diminum!

2. RESEPI MINUMAN AIS JELI CINCAU HIJAU SUSU KURMA!

Bahan- bahan:

  • 250ml susu segar
  • 6 biji kurma
  • 1/2 sudu kecil garam
  • Jeli cincau hijau
  • Kiub ais

Langkah-langkah membuat minuman ais jeli cincau hijau susu kurma!

  1. Masukkan 250ml susu segar dan 6 biji kurma ke dalam mesin pengisar
  2. Tapis susu kurma yang dikisar tadi menggunakan penapis air.
  3. Letak ½ sudu kecil garam ke dalam susu yang ditapis tadi.
  4. Kemudian, masukkan jeli cincau hijau ke dalam gelas.
  5. Akhir sekali, tuang susu yang ditapis tadi ke dalam gelas dan masukkan kiub ais supaya ia sejuk.
  6. Minuman ais jeli cincau hijau susu kurma sudah siap!

Nak buat homemade cincau di rumah? Jom beli daun cincau hijau jalar ! Boleh beli direct dari Kebun Reyhan disini⬇⬇⬇ 

Laman web: https://herbalwise.com.my/shopmain/ 

Lazada: lazada.com.my/steviasugar / lazada.com.my/herbalwise-holding

Shopee: shopee.com.my/steviasugar / shopee.com.my/herbalwise.holdings 

Contact: 03-89223161 / 019-5466443


 


Comments

Popular posts from this blog

Apa Itu Terung Asam?

  Terung Asam, Buah Terung yang Popular di Sarawak!      Pokok Terung Asam ataupun dikenali sebagai Terung Dayak merupakan sejenis tumbuhan renek berbuah yang terkenal di Sarawak. Buah Terung Asam berwarna hijau ketika muda dan bertukar kuning oren kemerahan ketika sudah matang. Disebabkan rasa buahnya yang masam seperti tomato, ia sering digunakan dalam masakan seperti masakan asam pedas, sambal atau kari. NAMA SPESIES: SOLANUM LASIOCARPUM  KELUARGA: SOLANACEAE ASAL: ASIA TENGGARA, PAPUA NEW GUINEA, AMERIKA SELATAN CIRI-CIRI: BATANG POKOK BERWARNA HIJAU DAN AGAK BERBULU BUNGA BERWARNA PUTIH DAN KUNING DI BAHAGIAN TENGAH BUAH BERBENTUK BULAT ATAU BULAT LEPER MAMPU MENCAPAI KETINGGIAN SEHINGGA 1 METER  Manfaat yang terdapat pada pokok Terung Asam adalah: Mengawal tekanan darah Mengurangkan risiko penyakit jantung Menstabilkan gula dalam darah Memerangi Osteoporosis Menurunkan risiko kanser Membantu menurunkan berat badan Merawat masalah kulit seperti kudis dan luka Melindungi dari pe

Apa Itu Pokok Chaya?

  Pokok Chaya, Tumbuhan Berdaun Seperti Daun Betik! Pernah dengar tentang Pokok Chaya ? Pokok Chaya atau nama lainnya Bayam Suria merupakan tumbuhan yang tumbuh tinggi, mempunyai daun seakan daun betik dan berbatang seperti batang ubi. Tumbuhan ini hidup dengan subur di kawasan lembap dan kering serta ada ditanam di Kebun Reyhan kami.  NAMA SPESIES: CNIDOSCOLUS ACONITIFOLIUS  KELUARGA: EUPHORBIACEAE ASAL: SEMENANJUNG YUCATAN DI MEXICO CIRI-CIRI: MEMPUNYAI DAUN YANG LEBAR BERSAIZ OBLONG YANG PANJANG BATANG POKOK BERWARNA COKLAT KELABU MUDA DENGAN GARIS-GARIS GELAP  MENGANDUNGI LATEKS BERWARNA PUTIH  BOLEH MENCAPAI KETINGGIAN HINGGA 6M Manfaat Pokok Chaya untuk kesihatan adalah: Untuk mencegah diabetes Untuk menurunkan paras kolesterol Untuk melancarkan peredaran darah Untuk melancarkan penghadaman Untuk mencegah batuk Untuk merawat insomnia Untuk memerangi artritis Untuk mencegah anemia Untuk merawat penyakit kulit Untuk meningkatkan daya ingatan dan fungsi otak      Pokok Chaya terken

Buah Gac @ Gac Fruit - Semua yang Wajib Tahu Mengenai Buah Eksotik Dari Vietnam Ini

Buah Gac ( Momordica cochinchinensis ) ialah buah berduri oren terang yang tergolong dalam genus melon dan berasal dari Asia Tenggara, khususnya Vietnam. Ia juga dikenali sebagai baby jackfruit, bitter gourd, sweet gourd, atau Cochinchin Gourd . Ia dituai hanya dua kali setahun (pada bulan Disember dan Januari) dan biasanya digunakan di Vietnam pada majlis-majlis khas serta dalam perubatan tradisional Cina. Tumbuhan ini merupakan herba menjalar yang boleh membesar sehingga 15 meter panjang dan agak kuat. Kulitnya berduri padat dan mengeluarkan bunga kuning besar yang boleh menjadi jantan atau betina. Buahnya berbentuk bujur, dengan permukaan berketul-ketul dan berduri, serta berdiameter 15-20cm bergantung kepada perkembangan pokok.  Di dalamnya terdapat isi merah terang dengan biji berwarna coklat yang rata dan bergerigi. Di Vietnam, terdapat tiga spesies yang dikenali: Gac sticky rice, Gac fruit, dan Gac hybrid. Buah Gac mempunyai rasa ringan (sesetengah orang membandingkannya deng