Cincau hijau jalar disebut juga cincau hijau melilit atau cincau hijau merambat ini sering menjadi bualan hangat terutama di Indonesia mengenai kebaikan dan khasiat yang ada pada tumbuhan ini. Nak tahu bagaimana pokok ini boleh memberi khasiat kepada kesihatan manusia? Mari kita lihat di bawah.
Pokok ini jenis berkayu lembut dan boleh mencecah sehingga 5 meter jika tidak dipangkas. Dahan pokok berwarna coklat gelap berdaun hijau jenis lonjong dan licin serta tebal. Mudah bertunas jika dipangkas dan menghasilkan akar serabut pada pangkal daun bila pokok sudah berusia. Sesuai ditanam di dalam pasu mahupun di tanah pokok. Indonesia sudah lama menanam pokok ini dan sudah menjadi rutin memakan/meminum cincau hijau dalam diet mereka.
KHASIAT CINCAU HIJAU JALAR KEPADA KESIHATAN
Manfaat segelas cincau hijau jenis jalar dipercayai boleh menurunkan panas badan, masalah usus dan darah tinggi. Cincau jalar ini kaya dengan vitamin A, B, C, kalsium, zat besi, fosforus dan serat. Dengan demikian memang cincau hijau terbaik dengan kesihatan kita. Ia membekalkan beberapa zat makanan untuk tubuh badan secara konsisten jika diamalkan meminum air atau jeli cincau mengikut ketetapan yang dibenarkan.
Disarankan juga meminum air atau memakan jeli cincau hijau sangat bermanfaat untuk mencegah penyakit barah. Ini kerana daun cincau mengandungi alkaloid dan isokandrodendrin yang mampu melawan dan mencegah barah terutamanya barah ginjal dan tumor.
Cincau hijau enak dibuat jeli yang dicampurkan pelbagai bahan asas kesukaan sendiri malah enak dijadikan minuman yang ditambah perisa disukai.
KAEDAH UNTUK MENGHASILKAN CINCAU HIJAU
Anda hanya perlu menghancurkan daun dalam air suam atau air yang ditapis
1. Hancurkan daun menjadi kepingan yang lebih kecil dengan tangan anda sehingga jeli bercampur air.
2. Tapis biarkan serpihan keluar dan biarkan jeli bertukar keras.
3. Anda boleh memasukkan peti sejuk untuk mempercepatkan proses (biasanya ia akan mengambil masa kira-kira 6 jam dan ke atas)
Selepas direhatkan seketika pati cincau dari daun tersebut mengeras dan enak dimakan begitu sahaja. Agak rasa pelik sebab klorofilnya sangat kuat namun rasa tersebut boleh dikurangkan dengan menambah sedikit air perahan lemon dan bahan-bahan asas seperti bertih jagung rebus, jelly, gula atau aiskrim apa-apa perisa. Tambah ais kiub dan bolehlah dimakan sambil menonton TV atau berkumpul dengan sanak saudara. memang super sedap!
CARA PENJAGAAN POKOK CINCAU JALAR
- Memerlukan tanah lembap bersaliran baik. Pastikan tanah tidak kering.
- Tanam di kawasan yang agak redup atau di bawah matahari tetapi tumbuhan ini sensitif kepada cuaca panas melampau.
- Baja tanah selang beberapa minggu menggunakan baja organik dan pastikan tidak terkena pangkal pokok.
- Pasang trellis untuk menyokong tumbesaran pokok. Tuai daunnya untuk kegunaan.
- Pokok boleh dibiak dengan mudah dari keratan batang
Nak buat homemade cincau di rumah? Jom tanam pokok cincau hijau jalar dirumah! Boleh beli direct dari Kebun Reyhan disini⬇⬇⬇
Laman web: https://herbalwise.com.my/shopmain/
Lazada: lazada.com.my/steviasugar / lazada.com.my/herbalwise-holding
Shopee:
shopee.com.my/steviasugar / shopee.com.my/herbalwise.holdings
Contact: 03-89223161
/ 019-5466443
Comments