Skip to main content

Herba Sambung Nyawa Batik (Gynura Pseudochina) Rawatan Kayap dan Kesihatan

Sambung nyawa batik atau nama saintifiknya Gynura pseudochina tergolong dalam famili Asteraceae (Compositae). Ia adalah tumbuhan herba saka, separa berair (semi-succulent) yang biasanya tumbuh sehingga 20 - 60 cm tinggi dengan ketinggian maksimum 1.3 m dari ubi kayu yang keras. Spesies ini sedikit berlainan dengan pokok sambung nyawa biasa yang mempunyai daun berwarna hijau (Gynura procumbens).

(sambung nyawa batik)

(sambung nyawa hijau)

Lokasi asal tumbuhan ini tidak diketahui tetapi banyak ditemui di Afrika Tropika, Benua Kecil India ke Selatan China dan Asia Tenggara. Ia dikenali sebagai Wan Mahakan di Thailand dan berkait rapat dengan Okinawan Spinach di Jepun, iaitu salah satu spesies genus Gynura yang berdaun ungu.

(Okinawan spinach)

Warna dan bentuk daunnya sering menjadi perhatian. Bilah daunnya tumbuh secara tunggal, mempunyai bentuk bujur seperti sudu, dengan muncung yang runcing dan sisi yang bergerigi lebar serta kepanjangan 7-40cm dan 5-20 cm lebar. Ia berwarna hijau gelap bercampur ungu keperangan dengan corak batik. Manakala urat ke tangkai daun adalah 0.3-3 cm panjang dan berwarna hijau terang.


Selain itu, ia juga menghasilkan sejambak bunga halus dan kecil, menonjol dengan warna kuning oren dan mencapai ketinggian 30cm dari tanah. Bunganya berbentuk silinder seakan-akan bunga marigold. Tumbuhan ini menghasilkan bau kasturi yang kuat dan tidak menyenangkan. Anehnya, ia boleh menarik rama-rama dan kupu-kupu.


Sambung nyawa batik biasanya terdapat di dalam hutan dan dikutip untuk tujuan makanan dan perubatan, tetapi pada masa kini, ia ditanam di dalam rumah sebagai tumbuhan hiasan juga. Ia sesuai ditanam dalam pasu atau batas dan memerlukan penjagaan minima kerana tahan lasak.  Ia mudah dibiakkan dengan menggunakan keratan batang atau pucuk.

Kegunaan herba sambung nyawa batik:

  • Dimakan segar atau dijeruk/diacar
  •  Direneh menjadi minuman herba
  • Serbuk kering digunakan dalam produk suplemen kesihatan
  • Dijadikan pes untuk kegunaan luar bagi merawat luka, nanah dan kerengsaan kulit

Daun dan ubinya telah menunjukkan ciri-ciri perubatan. Kajian saintifik telah menunjukkan terdapat sebatian sifat anti-radang dalam daun. Dalam perubatan tradisional Thai, tumbuhan ini digunakan untuk merawat keradangan jangka pendek dan kronik. Ia juga telah digunakan untuk merawat demam dan penyakit virus.

Khasiat herba sambung nyawa batik:

  • Merawat kayap: tumbuk 5-6 helai daun yang telah dibersihkan pada tempat kayap selama 1 jam. Ulang selama 3 hari berturut-turut sehingga kayap kering.
  • Melegakan daripada sengat kala jengking/ tebuan dan lebah: makan 2-3 helai daun serta tumbuh daun secukupnya untuk diletakkan pada tempat yang terkena sengatan.
  • Demam: rebus akar bersama daun dan airnya diminum.
  • Mengawal haid dan merawat tumor payudara wanita: tidak dinyatakan bahagian mana digunakan
  • Meningkatkan kesihatan tubuh: reneh ubi, daun segar atau bunga untuk dijadikan minuman yang mengandungi khasiat dan zat yang menyihatkan

Jika anda ingin menggunakan sambung nyawa batik untuk perubatan, anda harus berhati-hati. Menurut buku teks perubatan tradisional Cina, tumbuhan ini sedikit beracun dan berpotensi menjadi toksik. Ia tidak boleh diamalkan dengan berlebihan kerana akan menyebabkan toksin terkumpul dalam badan.

Wanita mengandung, terutamanya, dilarang sama sekali untuk mengamalkannya kerana sifat yang merangsang pengeluaran darah haid dan boleh mengakibatkan keguguran.

Dapatkan pokok Sambung Nyawa Batik dari Kebun Reyhan kami!

 


Laman web: https://herbalwise.com.my/shopmain/

Lazada: lazada.com.my/steviasugar / lazada.com.my/herbalwise-holdings

Shopee: shopee.com.my/steviasugar / shopee.com.my/herbalwise.holdings

Contact: 03-89223161 / 019-5466443

Comments

Popular posts from this blog

Buah Gac @ Gac Fruit - Semua yang Wajib Tahu Mengenai Buah Eksotik Dari Vietnam Ini

Buah Gac ( Momordica cochinchinensis ) ialah buah berduri oren terang yang tergolong dalam genus melon dan berasal dari Asia Tenggara, khususnya Vietnam. Ia juga dikenali sebagai baby jackfruit, bitter gourd, sweet gourd, atau Cochinchin Gourd . Ia dituai hanya dua kali setahun (pada bulan Disember dan Januari) dan biasanya digunakan di Vietnam pada majlis-majlis khas serta dalam perubatan tradisional Cina. Tumbuhan ini merupakan herba menjalar yang boleh membesar sehingga 15 meter panjang dan agak kuat. Kulitnya berduri padat dan mengeluarkan bunga kuning besar yang boleh menjadi jantan atau betina. Buahnya berbentuk bujur, dengan permukaan berketul-ketul dan berduri, serta berdiameter 15-20cm bergantung kepada perkembangan pokok.  Di dalamnya terdapat isi merah terang dengan biji berwarna coklat yang rata dan bergerigi. Di Vietnam, terdapat tiga spesies yang dikenali: Gac sticky rice, Gac fruit, dan Gac hybrid. Buah Gac mempunyai rasa ringan (sesetengah orang membandingkannya ...

Apa Itu Pokok Chaya?

  Pokok Chaya, Tumbuhan Berdaun Seperti Daun Betik! Pernah dengar tentang Pokok Chaya ? Pokok Chaya atau nama lainnya Bayam Suria merupakan tumbuhan yang tumbuh tinggi, mempunyai daun seakan daun betik dan berbatang seperti batang ubi. Tumbuhan ini hidup dengan subur di kawasan lembap dan kering serta ada ditanam di Kebun Reyhan kami.  NAMA SPESIES: CNIDOSCOLUS ACONITIFOLIUS  KELUARGA: EUPHORBIACEAE ASAL: SEMENANJUNG YUCATAN DI MEXICO CIRI-CIRI: MEMPUNYAI DAUN YANG LEBAR BERSAIZ OBLONG YANG PANJANG BATANG POKOK BERWARNA COKLAT KELABU MUDA DENGAN GARIS-GARIS GELAP  MENGANDUNGI LATEKS BERWARNA PUTIH  BOLEH MENCAPAI KETINGGIAN HINGGA 6M Manfaat Pokok Chaya untuk kesihatan adalah: Untuk mencegah diabetes Untuk menurunkan paras kolesterol Untuk melancarkan peredaran darah Untuk melancarkan penghadaman Untuk mencegah batuk Untuk merawat insomnia Untuk memerangi artritis Untuk mencegah anemia Untuk merawat penyakit kulit Untuk meningkatkan daya ingatan dan fungsi otak...

Apa Itu Terung Asam?

  Terung Asam, Buah Terung yang Popular di Sarawak!      Pokok Terung Asam ataupun dikenali sebagai Terung Dayak merupakan sejenis tumbuhan renek berbuah yang terkenal di Sarawak. Buah Terung Asam berwarna hijau ketika muda dan bertukar kuning oren kemerahan ketika sudah matang. Disebabkan rasa buahnya yang masam seperti tomato, ia sering digunakan dalam masakan seperti masakan asam pedas, sambal atau kari. NAMA SPESIES: SOLANUM LASIOCARPUM  KELUARGA: SOLANACEAE ASAL: ASIA TENGGARA, PAPUA NEW GUINEA, AMERIKA SELATAN CIRI-CIRI: BATANG POKOK BERWARNA HIJAU DAN AGAK BERBULU BUNGA BERWARNA PUTIH DAN KUNING DI BAHAGIAN TENGAH BUAH BERBENTUK BULAT ATAU BULAT LEPER MAMPU MENCAPAI KETINGGIAN SEHINGGA 1 METER  Manfaat yang terdapat pada pokok Terung Asam adalah: Mengawal tekanan darah Mengurangkan risiko penyakit jantung Menstabilkan gula dalam darah Memerangi Osteoporosis Menurunkan risiko kanser Membantu menurunkan berat badan Merawat masalah kulit seperti kudi...