Skip to main content

Buah Kristal / Matoa / Kasai - buah eksotik/nadir Papua adik-beradik Laici?

Buah kristal dikenali secara botani sebagai Pometia pinnata dan merupakan ahli keluarga sapindaceae yang eksotik seperti laici, rambutan dan longan. Ia dirujuk sebagai "buah khas dari Papua" dan dipanggil Ton atau Taun di pulau Papua New Guinea, Buah Matoa di Indonesia, dan Buah Kristal atau Kasai di Malaysia Barat.

Ia didapati tumbuh meluas di Indonesia, sekitar pulau Sulawesi, Maluku, Maluku Utara, dan Borneo, tetapi buah ini tidak berapa dikenali di Malaysia kerana sifat nadirnya. 



Berbeza dengan rambutan yang mempunyai campuran rasa masam dan manis, buah kristal mempunyai rasa manis yang lebih kuat seperti buah longan atau laici, dengan tekstur yang lembut dan berair. Ia boleh didapati dalam warna hijau dan kuning ketika muda, dan merah, coklat dan ungu ketika masak. 

Saiz buahnya tidaklah besar dan tidaklah kecil, kira-kira 5-7cm panjang dan 3cm lebar. Anda boleh menikmati buah ini secara segar, menambahnya ke dalam minuman, menyimpannya dalam sirap, atau pelbagai cara lain yang menyelerakan.


Buah kristal yang diakui terbaik adalah buah yang berasal dari Papua. Varieti buah kristal yang terkenal di sana ialah Matoa Kelapa dan Matoa Papeda. 


(Matoa kelapa & matoa papeda)

Matoa Kelapa agak besar dengan diameter buah 3.0 - 3.5 cm, manakala Matoa Papeda sekitar 2.5-3.0 cm. Isi Matoa Kelapa didapati lebih tebal dan keras berbanding dengan Matoa Papeda yang nipis dan lembut. 

Sepohon pokok kristal boleh mencapai ketinggian sehingga 10-12 meter, dengan diameter 30-40cm, dimana ia boleh menghasilkan 80-100kg buah. Jika dijaga dengan baik, ia boleh mencapai ketinggian sehingga 18-20 meter, dengan diameter 100cm, dan menghasilkan sekitar 200kg buah. 

Musim menuai buah ini biasanya setahun sekali iaitu pada musim tengkujuh. Kita digalakkan untuk kerap pangkas pokok ini supaya dapat memudahkan proses penuaian buah dan merangsang pengeluaran buah. 

Bekas Presiden Indonesia, Megawati Sukarnoputri, telah mengakibatkan tumbuhan ini semakin melonjak populariti kerana usaha galakan penanaman pokok asli Indonesia yang mampan, seperti buah kristal. 

Ia sukar ditemui di semenanjung Malaysia, tetapi di kawasan Sarawak dan Borneo, buah kristal dijual secara lambak dalam tandan di pasar. Kayu dari pokok ini pula digunakan untuk pembuatan perabot dan pembinaan rumah di sana.

Buah kristal mempunyai nilai pasaran yang tinggi sekitar IDR50,000-IDR65,000 sekilo, bersamaan RM15-RM20 sekilo. Ia mungkin boleh dijual dengan lebih mahal di Semenanjung Malaysia kerana sangat jarang ditemui, namun permintaannya jelas tinggi. 

Pengamalan buah kristal di Indonesia masih terhad kepada golongan kelas tertentu seperti separuh atasan kerana ianya mahal dan hanya dijual di pasaraya terkenal. Buah kristal yang paling digemari ramai termasuk pembekal buah-buahan dan pasaraya adalah buah yang berkulit merah kerana warnanya yang menyerlah.

Penanaman buah kristal boleh dijadikan sebagai suatu pelaburan di Malaysia. Tumbuhan ini tahan lasak, dan mempunyai ketahanan yang tinggi terhadap serangga perosak. Ia juga mudah menyesuaikan diri dengan persekitaran sejuk dan panas, dan tumbuh dengan baik di tanah kering. Justeru, ia terbukti sesuai dengan cuaca negara ini yang panas dan lembap sepanjang tahun. 

Di tempat asalnya, buah kristal bukan sahaja terkenal sebagai makanan istimewa yang enak, ia juga sangat berkhasiat. Orang tempatan telah menggunakan buah ini sebagai ubat tradisional. 


Berikut adalah beberapa manfaat kesihatannya:


1. Menguatkan sistem imunisasi badan

Buah kristal sangat tinggi dengan manfaat vitamin dan mineral terutamanya vitamin C. Di Papua, terdapat satu pepatah yang menyebut “Semangkut matoa sehari dapat menjauhkan penyakit”. 


2. Menstabilkan paras tekanan darah yang tinggi

Buah kristal mempunyai bahan diuresis, yang membantu mengoptimakan tahap tekanan darah dan mengeluarkan jumlah tertentu cecair badan, seterusnya mengurangkan tekanan darah tinggi.


3. Melegakan tekanan

Sebahagian daripada sebatian dalam buah ini berfungsi sebagai penenang semula jadi yang mendorong kita ke keadaan yang lebih tenang atau lebih santai.


4. Mencegah penyakit kronik

Tannis dalam buah ini berfungsi sebagai agen antioksidan yang menangkas dan merencatkan aktiviti radikal bebas berbahaya dalam badan. Radikal bebas ini akan menyerang dan merosakkan sel-sel badan dan menyebabkan penyakit kronik seperti strok atau diabetes.


5. Menggalakkan pertumbuhan sel kulit yang sihat 

Buahnya sangat kaya dengan vitamin C dan E dan menjadi agen antioksidan yang berkesan untuk mengekalkan kesihatan kulit. Ia juga mempunyai anti-mikrob yang memerangi bakteria penyebab jerawat.



Dapatkan pokok eksotik buah Kristal dari kebun reyhan kami!



Laman web: https://herbalwise.com.my/shopmain/

Lazada: lazada.com.my/steviasugar / lazada.com.my/herbalwise-holdings

Shopee: shopee.com.my/steviasugar / shopee.com.my/herbalwise.holdings

Contact: 03-89223161 / 019-5466443


Comments

Popular posts from this blog

Apa Itu Terung Asam?

  Terung Asam, Buah Terung yang Popular di Sarawak!      Pokok Terung Asam ataupun dikenali sebagai Terung Dayak merupakan sejenis tumbuhan renek berbuah yang terkenal di Sarawak. Buah Terung Asam berwarna hijau ketika muda dan bertukar kuning oren kemerahan ketika sudah matang. Disebabkan rasa buahnya yang masam seperti tomato, ia sering digunakan dalam masakan seperti masakan asam pedas, sambal atau kari. NAMA SPESIES: SOLANUM LASIOCARPUM  KELUARGA: SOLANACEAE ASAL: ASIA TENGGARA, PAPUA NEW GUINEA, AMERIKA SELATAN CIRI-CIRI: BATANG POKOK BERWARNA HIJAU DAN AGAK BERBULU BUNGA BERWARNA PUTIH DAN KUNING DI BAHAGIAN TENGAH BUAH BERBENTUK BULAT ATAU BULAT LEPER MAMPU MENCAPAI KETINGGIAN SEHINGGA 1 METER  Manfaat yang terdapat pada pokok Terung Asam adalah: Mengawal tekanan darah Mengurangkan risiko penyakit jantung Menstabilkan gula dalam darah Memerangi Osteoporosis Menurunkan risiko kanser Membantu menurunkan berat badan Merawat masalah kulit seperti kudis dan luka Melindungi dari pe

Apa Itu Pokok Chaya?

  Pokok Chaya, Tumbuhan Berdaun Seperti Daun Betik! Pernah dengar tentang Pokok Chaya ? Pokok Chaya atau nama lainnya Bayam Suria merupakan tumbuhan yang tumbuh tinggi, mempunyai daun seakan daun betik dan berbatang seperti batang ubi. Tumbuhan ini hidup dengan subur di kawasan lembap dan kering serta ada ditanam di Kebun Reyhan kami.  NAMA SPESIES: CNIDOSCOLUS ACONITIFOLIUS  KELUARGA: EUPHORBIACEAE ASAL: SEMENANJUNG YUCATAN DI MEXICO CIRI-CIRI: MEMPUNYAI DAUN YANG LEBAR BERSAIZ OBLONG YANG PANJANG BATANG POKOK BERWARNA COKLAT KELABU MUDA DENGAN GARIS-GARIS GELAP  MENGANDUNGI LATEKS BERWARNA PUTIH  BOLEH MENCAPAI KETINGGIAN HINGGA 6M Manfaat Pokok Chaya untuk kesihatan adalah: Untuk mencegah diabetes Untuk menurunkan paras kolesterol Untuk melancarkan peredaran darah Untuk melancarkan penghadaman Untuk mencegah batuk Untuk merawat insomnia Untuk memerangi artritis Untuk mencegah anemia Untuk merawat penyakit kulit Untuk meningkatkan daya ingatan dan fungsi otak      Pokok Chaya terken

Buah Gac @ Gac Fruit - Semua yang Wajib Tahu Mengenai Buah Eksotik Dari Vietnam Ini

Buah Gac ( Momordica cochinchinensis ) ialah buah berduri oren terang yang tergolong dalam genus melon dan berasal dari Asia Tenggara, khususnya Vietnam. Ia juga dikenali sebagai baby jackfruit, bitter gourd, sweet gourd, atau Cochinchin Gourd . Ia dituai hanya dua kali setahun (pada bulan Disember dan Januari) dan biasanya digunakan di Vietnam pada majlis-majlis khas serta dalam perubatan tradisional Cina. Tumbuhan ini merupakan herba menjalar yang boleh membesar sehingga 15 meter panjang dan agak kuat. Kulitnya berduri padat dan mengeluarkan bunga kuning besar yang boleh menjadi jantan atau betina. Buahnya berbentuk bujur, dengan permukaan berketul-ketul dan berduri, serta berdiameter 15-20cm bergantung kepada perkembangan pokok.  Di dalamnya terdapat isi merah terang dengan biji berwarna coklat yang rata dan bergerigi. Di Vietnam, terdapat tiga spesies yang dikenali: Gac sticky rice, Gac fruit, dan Gac hybrid. Buah Gac mempunyai rasa ringan (sesetengah orang membandingkannya deng