Backhousia citriodora (Lemon Myrtle) juga dikenali sebagai ‘lemon-scented myrtle’ ‘Lemon Myrtle’ atau ‘lemon ironwood’ ialah pokok atau pokok renek besar yang ditemui di hutan hujan subtropika dan tropika di pantai Queensland dan New South Wales, Australia. Lemon Myrtle kadangkala dirujuk sebagai "Ratu Herba Lemon" mempunyai haruman dan rasa sitrus yang pedas, dan telah lama digunakan dalam masakan dan perubatan Orang Asli Australia.
Pokok lemon myrtle sangat besar dalam industri makanan asli Australia, dengan banyak perniagaan yang menghasilkan produk daripada daun dan rantingnya. Daun myrtle lemon digunakan segar atau kering sebagai herba masakan dan teh, dan dikeringkan sebagai rempah. Selain itu, ia boleh menghasilkan minyak pati, yang digunakan sebagai agen perisa makanan dalam aplikasi manis dan berperisa. Minyak patinya mempunyai bau limau yang menyegarkan. Ia juga boleh digunakan sebagai ganti serai dalam masakan.
Fakta dan angka
- Citral adalah bahan yang memberikan lemon myrtle haruman dan rasa lemon yang tersendiri
- Minyak pati lemon myrtle mengandungi sehingga 98% citral, yang jauh lebih banyak daripada kandungan citral minyak berperisa lemon lain yang diperoleh daripada sitrus (3–10%), serai (75%) dan verbena tropika (74%)
- Minyak pati lemon myrtle pertama kali disuling pada tahun 1888 dan dilaporkan sebagai minyak pati yang sangat kaya dengan citral.
- Semasa Perang Dunia II, sebuah syarikat minuman kebangsaan, Tarax, menggunakan pati lemon myrtle untuk menyedapkan minuman apabila pati lemon asli kekurangan bekalan.
- Lemon myrtle digunakan dalam teh, herba, rempah ratus dan produk penjagaan diri, dan berpotensi sebagai pengawet makanan dan agen pembersih.
- Minyak pati lemon myrtle boleh digunakan dalam pelbagai produk penjagaan diri seperti sabun, krim, ubat gigi, syampu dan perapi.
- Lemon myrtle kaya dengan anti-oksidan, vitamin E, lutein (sebatian karotenoid yang penting untuk kesihatan mata) dan kalsium, serta berpotensi sebagai makanan berfungsi.
- Sifat antimikrob dan antikulat minyak lemon myrtle telah diiktiraf selama hampir satu abad, dan penyelidikan terkini mengesahkan bahawa sifat-sifat ini lebih baik daripada minyak pokok teh.
- Terdapat potensi penggunaan lemon myrtle sebagai pengawet makanan semula jadi dan sebagai agen pembersihan permukaan semula jadi.
Manfaat Kesihatan
Lemon Myrtle didapati mempunyai manfaat kesihatan berikut:
1. Tekanan dan Insomnia:
Lemon myrtle telah terbukti membantu dengan tekanan emosi
dan kualiti tidur yang rendah kerana sifatnya yang menenangkan. Secawan teh
lemon myrtle sebelum tidur, serta penggunaan garam mandian minyak lemon myrtle
sebelum tidur, boleh membantu meningkatkan kualiti tidur anda.
2. Jangkitan Resdung dan Bronkitis:
3. Sakit Tekak
Lemon Myrtle boleh membantu melicinkan kulit dan menghilangkan
jerawat pada muka dan badan. Ia juga membunuh pepijat yang menjangkiti
liang-liang pori dan mengurangkan keradangan yang disebabkan olehnya. Teh lemon
myrtle yang ditambah garam laut boleh dijadikan sebagai pencuci muka.
6. Kesan Antioksidan
7. Sifat Melawan Bau
Ciri-ciri antimikrobial dan bau yang menyegarkan membantu
dalam penyingkiran bau dari badan dan persekitaran anda. Ia boleh digunakan
dalam penyegar udara, atau minyak boleh disapu atau dibakar untuk membersihkan
udara dan menambah bau lemon yang indah padanya. Gunakan teh atau minyak pati sebagai
ubat kumur atau pencuci badan.
8. Gigitan Serangga
Lemon myrtle berguna sebagai pencegahan dan rawatan untuk gigitan serangga, baunya menangkis pepijat dan sifat antimikrob dan anti-radang membantu merawat gigitan dan sengatan.
Dapatkan 20g daun segar lemon myrtle daripada Kebun Reyhan kami!
Contact: 03-89223161 / 019-5466443
Laman
web: https://herbalwise.com.my/shopmain/
Lazada:
lazada.com.my/steviasugar / lazada.com.my/herbalwise-holdings
Shopee: shopee.com.my/steviasugar / shopee.com.my/herbalwise.holdings
Comments