(Pokok Mulberi di Kebun Reyhan)
Pokok mulberi (Morus spp.) adalah pokok yang seringkali diminati oleh pelbagai generasi sebagai pokok landskap hiasan dan juga untuk buah beri yang sedap dimakan! Terdapat 10–16 spesies mulberi. Kerana rasa manisnya, nilai pemakanan yang mengagumkan dan pelbagai manfaat kesihatan, mulberi semakin mendapat minat di seluruh dunia.
Sejak dulu lagi terutamanya di China, pokok mulberi dibiak secara meluas untuk diberi makan pada ulat sutera (Bombyx mori) bagi meningkatkan penghasilan sutera. Ulat sutera hanya menggemari daun mulberi, dan disebabkan permintaan tekstil sutera yang tinggi ketika itu, pokok mulberi ini ditanam sebagai tanaman komersial.
Pokok mulberi ini telah diketahui oleh manusia sejak sekian lama. Rekod sejarah, misalnya, mencadangkan bahawa daun pokok ini digunakan oleh orang Rom untuk rawatan pelbagai penyakit mulut, trakea, dan paru-paru. Dari masa ke masa, beberapa kegunaan perubatan lain pokok ini ditemui, tetapi apa yang benar-benar mendorong pokok ini menjadi terkenal ialah penggunaannya dalam industri sutera.
Pokok mulberi menghasilkan buah beri berperisa yang dinikmati di seluruh dunia dan sering dianggap sebagai “superfood” kerana kepadatan vitamin, mineral dan sebatian tumbuhan yang berkhasiat. Walau bagaimanapun, buah mulberi bukan satu-satunya bahagian pokok mulberi yang menawarkan manfaat kesihatan, malah daunnya juga! Selama berabad-abad, daun mulberi digunakan dalam perubatan tradisional.
Berikut adalah antara kebaikan buah dan daun mulberi kepada kesihatan:
1) Menurunkan paras kolesterol
Mulberi dan ekstrak mulberi boleh mengurangkan lemak berlebihan dan menurunkan paras kolesterol. Ia juga dapat mengurangkan pembentukan lemak dalam hati — berpotensi membantu mencegah penyakit hati berlemak
2) Boleh menurunkan gula darah dan insulin
Daun dan buah mulberi menyediakan beberapa sebatian yang boleh membantu memerangi diabetes dengan memperlahankan peningkatan gula dalam darah selepas makan. Ia secara keseluruhan dapat mengurangkan paras gula darah dan insulin yang tinggi, hormon yang mengawal paras gula dalam darah.
3) Kurangkan Risiko Kanser
Mulberi telah menjadi sebahagian daripada perubatan tradisional Cina sebagai ubat terhadap kanser. Antioksida dalam jus mulberi boleh mengurangkan tekanan oksidatif —berpotensi mengurangkan risiko kanser.
4) Boleh menggalakkan kesihatan jantung
Ekstrak daun mulberi boleh meningkatkan kesihatan jantung dengan mengurangkan paras kolesterol dan tekanan darah, mengurangkan keradangan dan mencegah aterosklerosis — pembentukan plak dalam arteri anda yang boleh membawa kepada penyakit jantung.
5) Boleh mengurangkan keradangan
Daun mulberi mengandungi banyak sebatian anti-radang, termasuk antioksidan flavonoid. Daun mulberi boleh memerangi keradangan dan tekanan oksidatif, yang kedua-duanya dikaitkan dengan penyakit kronik.
Cadangan penyediaan buah dan daun mulberi ke dalam diet anda:
• Buah mulberi – dimakan segar, dibuat menjadi jus / smoothie, dibuat menjadi jam roti, ditambah pada manisan seperti kek, roti atau biskut, dicampur ke dalam bubur serat seperti oat.
• Daun mulberi – direneh menjadi teh menggunakan daun mulberi segar atau kering, daun muda boleh dimakan selepas masak
Pokok mulberi adalah salah satu kegemaran saya, kerana ia menyediakan tempat teduhan di kebun atau laman dan buah-buahan untuk generasi. Pokok ini tahan lasak dan boleh hidup lama. Kebaikan yang diberikan oleh pokok mulberi ini juga membuatkan pokok ini sebagai salah satu pokok yang wajib ada di rumah. Jika tidak mahu pokok ini tumbuh terlalu besar, dahan muda pokok ini boleh dicantas dengan kerap, dan pokok masih lagi boleh menghasilkan buah yang lebat.
Pokok mulberi ini juga ditanam di Kebun Reyhan kami!
Ini adalah cara pembelian pokok ini:
Contact: 03-89223161 / 019-5466443 atau whatsapp
Website: https://herbalwise.com.my/shopmain/
Lazada: lazada.com.my/steviasugar /
lazada.com.my/herbalwise-holdings
Shopee: shopee.com.my/steviasugar /
shopee.com.my/herbalwise.holdings
Comments