Skip to main content

Khasiat Menarik Buah dan Daun Mulberi !

 

(Pokok Mulberi di Kebun Reyhan)

Pokok mulberi (Morus spp.) adalah pokok yang seringkali diminati oleh pelbagai generasi sebagai pokok landskap hiasan dan juga untuk buah beri yang sedap dimakan! Terdapat 10–16 spesies mulberi. Kerana rasa manisnya, nilai pemakanan yang mengagumkan dan pelbagai manfaat kesihatan, mulberi semakin mendapat minat di seluruh dunia.

Sejak dulu lagi terutamanya di China, pokok mulberi dibiak secara meluas untuk diberi makan pada ulat sutera (Bombyx mori) bagi meningkatkan penghasilan sutera. Ulat sutera hanya menggemari daun mulberi, dan disebabkan permintaan tekstil sutera yang tinggi ketika itu, pokok mulberi ini ditanam sebagai tanaman komersial. 



Pokok mulberi ini telah diketahui oleh manusia sejak sekian lama. Rekod sejarah, misalnya, mencadangkan bahawa daun pokok ini digunakan oleh orang Rom untuk rawatan pelbagai penyakit mulut, trakea, dan paru-paru. Dari masa ke masa, beberapa kegunaan perubatan lain pokok ini ditemui, tetapi apa yang benar-benar mendorong pokok ini menjadi terkenal ialah penggunaannya dalam industri sutera.

Pokok mulberi menghasilkan buah beri berperisa yang dinikmati di seluruh dunia dan sering dianggap sebagai “superfood” kerana kepadatan vitamin, mineral dan sebatian tumbuhan yang berkhasiat. Walau bagaimanapun, buah mulberi bukan satu-satunya bahagian pokok mulberi yang menawarkan manfaat kesihatan, malah daunnya juga! Selama berabad-abad, daun mulberi digunakan dalam perubatan tradisional.


Berikut adalah antara kebaikan buah dan daun mulberi kepada kesihatan:

1) Menurunkan paras kolesterol

Mulberi dan ekstrak mulberi boleh mengurangkan lemak berlebihan dan menurunkan paras kolesterol. Ia juga dapat mengurangkan pembentukan lemak dalam hati — berpotensi membantu mencegah penyakit hati berlemak
2) Boleh menurunkan gula darah dan insulin

Daun dan buah mulberi menyediakan beberapa sebatian yang boleh membantu memerangi diabetes dengan memperlahankan peningkatan gula dalam darah selepas makan. Ia secara keseluruhan dapat mengurangkan paras gula darah dan insulin yang tinggi, hormon yang mengawal paras gula dalam darah.

3) Kurangkan Risiko Kanser

Mulberi telah menjadi sebahagian daripada perubatan tradisional Cina sebagai ubat terhadap kanser. Antioksida dalam jus mulberi boleh mengurangkan tekanan oksidatif —berpotensi mengurangkan risiko kanser.

4) Boleh menggalakkan kesihatan jantung

Ekstrak daun mulberi boleh meningkatkan kesihatan jantung dengan mengurangkan paras kolesterol dan tekanan darah, mengurangkan keradangan dan mencegah aterosklerosis — pembentukan plak dalam arteri anda yang boleh membawa kepada penyakit jantung.

5) Boleh mengurangkan keradangan

Daun mulberi mengandungi banyak sebatian anti-radang, termasuk antioksidan flavonoid. Daun mulberi boleh memerangi keradangan dan tekanan oksidatif, yang kedua-duanya dikaitkan dengan penyakit kronik.


Cadangan penyediaan buah dan daun mulberi ke dalam diet anda:

• Buah mulberi – dimakan segar, dibuat menjadi jus / smoothie, dibuat menjadi jam roti, ditambah pada manisan seperti kek, roti atau biskut, dicampur ke dalam bubur serat seperti oat. 




• Daun mulberi – direneh menjadi teh menggunakan daun mulberi segar atau kering, daun muda boleh dimakan selepas masak




Pokok mulberi adalah salah satu kegemaran saya, kerana ia menyediakan tempat teduhan di kebun atau laman dan buah-buahan untuk generasi. Pokok ini tahan lasak dan boleh hidup lama. Kebaikan yang diberikan oleh pokok mulberi ini juga membuatkan pokok ini sebagai salah satu pokok yang wajib ada di rumah. Jika tidak mahu pokok ini tumbuh terlalu besar, dahan muda pokok ini boleh dicantas dengan kerap, dan pokok masih lagi boleh menghasilkan buah yang lebat.

Pokok mulberi ini juga ditanam di Kebun Reyhan kami!




Ini adalah cara pembelian pokok ini:

 

Contact: 03-89223161 / 019-5466443 atau whatsapp

Website: https://herbalwise.com.my/shopmain/

Lazada: lazada.com.my/steviasugar / lazada.com.my/herbalwise-holdings

Shopee: shopee.com.my/steviasugar / shopee.com.my/herbalwise.holdings





Comments

Popular posts from this blog

Buah Gac @ Gac Fruit - Semua yang Wajib Tahu Mengenai Buah Eksotik Dari Vietnam Ini

Buah Gac ( Momordica cochinchinensis ) ialah buah berduri oren terang yang tergolong dalam genus melon dan berasal dari Asia Tenggara, khususnya Vietnam. Ia juga dikenali sebagai baby jackfruit, bitter gourd, sweet gourd, atau Cochinchin Gourd . Ia dituai hanya dua kali setahun (pada bulan Disember dan Januari) dan biasanya digunakan di Vietnam pada majlis-majlis khas serta dalam perubatan tradisional Cina. Tumbuhan ini merupakan herba menjalar yang boleh membesar sehingga 15 meter panjang dan agak kuat. Kulitnya berduri padat dan mengeluarkan bunga kuning besar yang boleh menjadi jantan atau betina. Buahnya berbentuk bujur, dengan permukaan berketul-ketul dan berduri, serta berdiameter 15-20cm bergantung kepada perkembangan pokok.  Di dalamnya terdapat isi merah terang dengan biji berwarna coklat yang rata dan bergerigi. Di Vietnam, terdapat tiga spesies yang dikenali: Gac sticky rice, Gac fruit, dan Gac hybrid. Buah Gac mempunyai rasa ringan (sesetengah orang membandingkannya deng

Apa Itu Pokok Chaya?

  Pokok Chaya, Tumbuhan Berdaun Seperti Daun Betik! Pernah dengar tentang Pokok Chaya ? Pokok Chaya atau nama lainnya Bayam Suria merupakan tumbuhan yang tumbuh tinggi, mempunyai daun seakan daun betik dan berbatang seperti batang ubi. Tumbuhan ini hidup dengan subur di kawasan lembap dan kering serta ada ditanam di Kebun Reyhan kami.  NAMA SPESIES: CNIDOSCOLUS ACONITIFOLIUS  KELUARGA: EUPHORBIACEAE ASAL: SEMENANJUNG YUCATAN DI MEXICO CIRI-CIRI: MEMPUNYAI DAUN YANG LEBAR BERSAIZ OBLONG YANG PANJANG BATANG POKOK BERWARNA COKLAT KELABU MUDA DENGAN GARIS-GARIS GELAP  MENGANDUNGI LATEKS BERWARNA PUTIH  BOLEH MENCAPAI KETINGGIAN HINGGA 6M Manfaat Pokok Chaya untuk kesihatan adalah: Untuk mencegah diabetes Untuk menurunkan paras kolesterol Untuk melancarkan peredaran darah Untuk melancarkan penghadaman Untuk mencegah batuk Untuk merawat insomnia Untuk memerangi artritis Untuk mencegah anemia Untuk merawat penyakit kulit Untuk meningkatkan daya ingatan dan fungsi otak      Pokok Chaya terken

Apa Itu Terung Asam?

  Terung Asam, Buah Terung yang Popular di Sarawak!      Pokok Terung Asam ataupun dikenali sebagai Terung Dayak merupakan sejenis tumbuhan renek berbuah yang terkenal di Sarawak. Buah Terung Asam berwarna hijau ketika muda dan bertukar kuning oren kemerahan ketika sudah matang. Disebabkan rasa buahnya yang masam seperti tomato, ia sering digunakan dalam masakan seperti masakan asam pedas, sambal atau kari. NAMA SPESIES: SOLANUM LASIOCARPUM  KELUARGA: SOLANACEAE ASAL: ASIA TENGGARA, PAPUA NEW GUINEA, AMERIKA SELATAN CIRI-CIRI: BATANG POKOK BERWARNA HIJAU DAN AGAK BERBULU BUNGA BERWARNA PUTIH DAN KUNING DI BAHAGIAN TENGAH BUAH BERBENTUK BULAT ATAU BULAT LEPER MAMPU MENCAPAI KETINGGIAN SEHINGGA 1 METER  Manfaat yang terdapat pada pokok Terung Asam adalah: Mengawal tekanan darah Mengurangkan risiko penyakit jantung Menstabilkan gula dalam darah Memerangi Osteoporosis Menurunkan risiko kanser Membantu menurunkan berat badan Merawat masalah kulit seperti kudis dan luka Melindungi dari pe