Skip to main content

KEBAIKAN TEH MULBERI DARIPADA SERBUK DAUN MULBERI



Apakah serbuk mulberi?

 

Serbuk Morus alba (serbuk) atau serbuk mulberi adalah serbuk yang dibuat dengan menghancurkan keseluruhan daun mulberi, tetapi ia dijangka memberi pelbagai kesan seperti penjagaan gula dan kawalan paras gula dalam darah. 

Ia sangat disyorkan untuk mereka yang mengambil berat tentang paras gula dalam darah dan mempunyai masalah berat badan.


Daya tarikan serbuk mulberi

Daun mulberi sangat berkhasiat dan mengandungi bahan yang berfungsi menghalang penyerapan karbohidrat.

Fungsi komponen yang dipanggil "1-deoxynojirimycin (DNJ)" terkandung dalam daun mulberi dijangka mempunyai kesan menghalang penyerapan karbohidrat, dan dikatakan berguna untuk penjagaan paras gula dalam darah.


DNJ membantu mengelakkan paras gula dalam darah meningkat secara mendadak, terutamanya apabila diambil sebelum atau semasa makan. Selain itu, ia menyekat kenaikan kolesterol, menyekat kenaikan tekanan darah, dan melegakan sembelit.

Daun mulberi juga mengandungi komponen yang dipanggil "quercetin malonyl glucoside (Q3MG)" yang dikatakan dapat menghalang kolesterol jahat.


Mekanisme daun mulberi di dalam badan




Setiap kali kita makan karbohidrat, komponen ini diangkut ke usus kecil dan diuraikan menjadi monosakarida (gula) oleh enzim glikolitik. Penyerapan monosakarida di dalam usus kecil ini akan meningkatkan paras gula dalam darah. 

Daun mulberi kaya dengan 1-deoxynojirimycin (DNJ), yang mempunyai struktur serupa dengan glukosa (monosakarida) atau gula, dan komponen ini bertindak ke atas kawalan gula darah.

Jika DNJ ditelan daripada daun mulberi sebelum waktu makan, enzim glikolitik akan terperdaya dengan kehadirannya sebagai glukosa dalam darah, dan menguraikan DNJ (dan bukannya glukosa) untuk diserap oleh usus kecil. 

➡ Proses penyerapan ini dapat menghalang kenaikan gula dalam darah. 

Karbohidrat yang gagal diuraikan tersebut tidak dapat diserap oleh usus kecil, seterusnya menyekat peningkatan paras glukosa darah selepas makan. 


Khasiat utama daun mulberry

1. Kesan pencegahan diabetes- Daun mulberi mempunyai fungsi menyekat penyerapan gula dan menurunkan paras gula dalam darah. Ia dikatakan membawa kepada pencegahan diabetes dan membantu pengawalan diabetes jenis-2.

2. Kesan penambahbaikan sembelit- Gula yang terkandung dalam daun mulberi merangsang aktiviti usus besar dan melancarkan pergerakan usus.

3. Kesan perencatan aterosklerosis- Daun mulberi, menghalang pengoksidaan LDL (kolestrol jahat) dan menghalang pembentukan arteriosclerosis, iaitu penyempitan arteri (salur darah) daripada pengumpulan plak daripada lemak, kolesterol dan bahan lain di dalam dan pada dinding arteri. 


Khasiat sampingan daun mulberry

1. Kesan antioksidan- Daun mulberi kaya dengan anthocyanin dan saponin antioksidan, dan menyekat radikal bebas yang merosakkan sel badan. Radikal bebas boleh menyebabkan pelbagai penyakit seperti jantung dan kanser serta penuaan. Antioksidan akan menghilangkan dan meneutralkan radikal bebas ini.

2. Kesan melegakan dan melindungi mata- Anthocyanin juga membantu melegakan keletihan mata dan melindungi mata daripada sinaran UV, pencemaran dan kesakitan. 

3. Kesan menguatkan mata- Daun mulberi dapat menguatkan kapilari mata dan menggalakkan peredaran darah.

4. Kesan pencegahan anemia- Dengan meminum teh daun mulberi semasa dan selepas makan, anda boleh mendapatkan lebih banyak zat besi bersama-sama dengan zat besi daripada makanan. Ia juga tidak mengandungi tannin yang menghalang penyerapan zat besi seperti teh dan kopi.


Adakah teh daun mulberi mempunyai kesan sampingan?

Tiada kesan sampingan. 

Tiada data bahawa orang yang minum teh daun mulberi mempunyai kesan sampingan. 

Ia juga tidak mengandungi kafein. Oleh itu, ibu mengandung, kanak-kanak dan bayi boleh minum dengan yakin.


Masa yang disyorkan untuk minum adalah "sebelum makan"!
Bahan-bahan unik yang terkandung dalam teh daun mulberi mempunyai fungsi melambatkan penyerapan gula seperti karbohidrat yang dimakan. Jadi, pengambilan minuman ini lebih dicadangkan sebelum waktu makan. 


Cara membuat air teh mulberi





1. Bancuh 2 sudu serbuk mulberi di dalam 1 liter air panas
2. Tambah hirisan lemon, jika suka
3. Amalkan 2 kali sehari sebelum waktu makan untuk kesan yang lebih efektif


Beli pokok mulberi daripada kami di sini⬇⬇


KEBUN REYHAN



Contact: 03-89223161 / 019-5466443 (Whatsapp)


Comments

Popular posts from this blog

Buah Gac @ Gac Fruit - Semua yang Wajib Tahu Mengenai Buah Eksotik Dari Vietnam Ini

Buah Gac ( Momordica cochinchinensis ) ialah buah berduri oren terang yang tergolong dalam genus melon dan berasal dari Asia Tenggara, khususnya Vietnam. Ia juga dikenali sebagai baby jackfruit, bitter gourd, sweet gourd, atau Cochinchin Gourd . Ia dituai hanya dua kali setahun (pada bulan Disember dan Januari) dan biasanya digunakan di Vietnam pada majlis-majlis khas serta dalam perubatan tradisional Cina. Tumbuhan ini merupakan herba menjalar yang boleh membesar sehingga 15 meter panjang dan agak kuat. Kulitnya berduri padat dan mengeluarkan bunga kuning besar yang boleh menjadi jantan atau betina. Buahnya berbentuk bujur, dengan permukaan berketul-ketul dan berduri, serta berdiameter 15-20cm bergantung kepada perkembangan pokok.  Di dalamnya terdapat isi merah terang dengan biji berwarna coklat yang rata dan bergerigi. Di Vietnam, terdapat tiga spesies yang dikenali: Gac sticky rice, Gac fruit, dan Gac hybrid. Buah Gac mempunyai rasa ringan (sesetengah orang membandingkannya deng

Apa Itu Pokok Chaya?

  Pokok Chaya, Tumbuhan Berdaun Seperti Daun Betik! Pernah dengar tentang Pokok Chaya ? Pokok Chaya atau nama lainnya Bayam Suria merupakan tumbuhan yang tumbuh tinggi, mempunyai daun seakan daun betik dan berbatang seperti batang ubi. Tumbuhan ini hidup dengan subur di kawasan lembap dan kering serta ada ditanam di Kebun Reyhan kami.  NAMA SPESIES: CNIDOSCOLUS ACONITIFOLIUS  KELUARGA: EUPHORBIACEAE ASAL: SEMENANJUNG YUCATAN DI MEXICO CIRI-CIRI: MEMPUNYAI DAUN YANG LEBAR BERSAIZ OBLONG YANG PANJANG BATANG POKOK BERWARNA COKLAT KELABU MUDA DENGAN GARIS-GARIS GELAP  MENGANDUNGI LATEKS BERWARNA PUTIH  BOLEH MENCAPAI KETINGGIAN HINGGA 6M Manfaat Pokok Chaya untuk kesihatan adalah: Untuk mencegah diabetes Untuk menurunkan paras kolesterol Untuk melancarkan peredaran darah Untuk melancarkan penghadaman Untuk mencegah batuk Untuk merawat insomnia Untuk memerangi artritis Untuk mencegah anemia Untuk merawat penyakit kulit Untuk meningkatkan daya ingatan dan fungsi otak      Pokok Chaya terken

Apa Itu Terung Asam?

  Terung Asam, Buah Terung yang Popular di Sarawak!      Pokok Terung Asam ataupun dikenali sebagai Terung Dayak merupakan sejenis tumbuhan renek berbuah yang terkenal di Sarawak. Buah Terung Asam berwarna hijau ketika muda dan bertukar kuning oren kemerahan ketika sudah matang. Disebabkan rasa buahnya yang masam seperti tomato, ia sering digunakan dalam masakan seperti masakan asam pedas, sambal atau kari. NAMA SPESIES: SOLANUM LASIOCARPUM  KELUARGA: SOLANACEAE ASAL: ASIA TENGGARA, PAPUA NEW GUINEA, AMERIKA SELATAN CIRI-CIRI: BATANG POKOK BERWARNA HIJAU DAN AGAK BERBULU BUNGA BERWARNA PUTIH DAN KUNING DI BAHAGIAN TENGAH BUAH BERBENTUK BULAT ATAU BULAT LEPER MAMPU MENCAPAI KETINGGIAN SEHINGGA 1 METER  Manfaat yang terdapat pada pokok Terung Asam adalah: Mengawal tekanan darah Mengurangkan risiko penyakit jantung Menstabilkan gula dalam darah Memerangi Osteoporosis Menurunkan risiko kanser Membantu menurunkan berat badan Merawat masalah kulit seperti kudis dan luka Melindungi dari pe