Skip to main content

DR SWEET'S Sweet and Sour Chicken - Ayam Masam Manis Stevia

 


Sesuai untuk pesakit kencing manis/diabetik - diabetic friendly menu

Bahan-bahan


570g dada ayam tanpa kulit & tulang, potongan 1 inci

3 sudu besar tepung jagung, dibahagikan

1 telur besar - putih sahaja

1 bawang besar, dihiris 

3 bawang putih, dicincang

1 inci halia, dicincang 

2 sudu besar pes cili kering

2 sudu besar pes tomato

1 sudu besar sos cili

4 lada benggala hijau, dihiris 1 inci

1 cawan ketulan nenas potong + 1/2 cawan jus nenas

1 sudu besar sos ikan

1 tomato segar, dipotong dadu



1 sudu  besar Dr Sweet's Stevia Spoonable Powder

Secubit serbuk lada hitam & garam

1/2 cawan daun bawang, dihiris halus

                            Cara penyediaan


                            1. Perap potongan ayam dengan garam dan lada hitam selama 30 minit.

                            2. Pukul putih telur dan sediakan 2 sudu besar tepung jagung di dalam mangkuk asing. Celup potongan ayam di dalam telur dan kemudian dalam tepung.

                            3. Di dalam kuali, panaskan 2 sudu besar minyak dengan api sederhana, dan goreng ayam sehingga rangup dalam 5-7 minit. Asingkan ke atas pinggan.

                            4. Tumis bawang sehingga naik bau dan masukkan bawang putih dan halia.

                            5. Masukkan pes cili kering, pes tomato dan sos cili. Masak sehingga naik minyak.

                            6. Masukkan lada benggala, tomato dan ketulan neas. Masak sehingga lembut.

                            7. Masukkan jus nenas dan sos ikan. Untuk kemanisan, tambahkan Dr Sweet's Stevia Spoonable powder.

                            8. Masukkan 1 sudu besar air bancuhan tepung jagung. Kacau sehingga pekat.

                            9. Masukkan ayam dan masak sehingga panas.

                            10. Hidangkan dengan nasi putih dan hiaskan dengan daun bawang.




                            1 sudu teh Dr Sweet's Stevia = 2 sudu teh gula

                            Dr Sweet's Stevia adalah pemanis "0" kalori dan tidak akan menaikkan paras gula dalam darah dengan pantas

                            ✅Sesuai untuk pengawalan gula dalam darah

                            ✅Sesuai untuk pengawalan berat badan 

                            ✅Membantu mengawal pemakanan dan keinginan makanan/minuman manis

                            ✅Alternatif terbaik gula, pemanis semulajadi yang jauh lebih sihat!



                            Order sekarang‼


                            Hubungi: 03-89223161 / 019-5466443 (whatsapp)







                            Comments

                            Popular posts from this blog

                            Apa Itu Terung Asam?

                              Terung Asam, Buah Terung yang Popular di Sarawak!      Pokok Terung Asam ataupun dikenali sebagai Terung Dayak merupakan sejenis tumbuhan renek berbuah yang terkenal di Sarawak. Buah Terung Asam berwarna hijau ketika muda dan bertukar kuning oren kemerahan ketika sudah matang. Disebabkan rasa buahnya yang masam seperti tomato, ia sering digunakan dalam masakan seperti masakan asam pedas, sambal atau kari. NAMA SPESIES: SOLANUM LASIOCARPUM  KELUARGA: SOLANACEAE ASAL: ASIA TENGGARA, PAPUA NEW GUINEA, AMERIKA SELATAN CIRI-CIRI: BATANG POKOK BERWARNA HIJAU DAN AGAK BERBULU BUNGA BERWARNA PUTIH DAN KUNING DI BAHAGIAN TENGAH BUAH BERBENTUK BULAT ATAU BULAT LEPER MAMPU MENCAPAI KETINGGIAN SEHINGGA 1 METER  Manfaat yang terdapat pada pokok Terung Asam adalah: Mengawal tekanan darah Mengurangkan risiko penyakit jantung Menstabilkan gula dalam darah Memerangi Osteoporosis Menurunkan risiko kanser Membantu menurunkan berat badan Merawat masalah kulit seperti kudis dan luka Melindungi dari pe

                            Apa Itu Pokok Chaya?

                              Pokok Chaya, Tumbuhan Berdaun Seperti Daun Betik! Pernah dengar tentang Pokok Chaya ? Pokok Chaya atau nama lainnya Bayam Suria merupakan tumbuhan yang tumbuh tinggi, mempunyai daun seakan daun betik dan berbatang seperti batang ubi. Tumbuhan ini hidup dengan subur di kawasan lembap dan kering serta ada ditanam di Kebun Reyhan kami.  NAMA SPESIES: CNIDOSCOLUS ACONITIFOLIUS  KELUARGA: EUPHORBIACEAE ASAL: SEMENANJUNG YUCATAN DI MEXICO CIRI-CIRI: MEMPUNYAI DAUN YANG LEBAR BERSAIZ OBLONG YANG PANJANG BATANG POKOK BERWARNA COKLAT KELABU MUDA DENGAN GARIS-GARIS GELAP  MENGANDUNGI LATEKS BERWARNA PUTIH  BOLEH MENCAPAI KETINGGIAN HINGGA 6M Manfaat Pokok Chaya untuk kesihatan adalah: Untuk mencegah diabetes Untuk menurunkan paras kolesterol Untuk melancarkan peredaran darah Untuk melancarkan penghadaman Untuk mencegah batuk Untuk merawat insomnia Untuk memerangi artritis Untuk mencegah anemia Untuk merawat penyakit kulit Untuk meningkatkan daya ingatan dan fungsi otak      Pokok Chaya terken

                            Buah Gac @ Gac Fruit - Semua yang Wajib Tahu Mengenai Buah Eksotik Dari Vietnam Ini

                            Buah Gac ( Momordica cochinchinensis ) ialah buah berduri oren terang yang tergolong dalam genus melon dan berasal dari Asia Tenggara, khususnya Vietnam. Ia juga dikenali sebagai baby jackfruit, bitter gourd, sweet gourd, atau Cochinchin Gourd . Ia dituai hanya dua kali setahun (pada bulan Disember dan Januari) dan biasanya digunakan di Vietnam pada majlis-majlis khas serta dalam perubatan tradisional Cina. Tumbuhan ini merupakan herba menjalar yang boleh membesar sehingga 15 meter panjang dan agak kuat. Kulitnya berduri padat dan mengeluarkan bunga kuning besar yang boleh menjadi jantan atau betina. Buahnya berbentuk bujur, dengan permukaan berketul-ketul dan berduri, serta berdiameter 15-20cm bergantung kepada perkembangan pokok.  Di dalamnya terdapat isi merah terang dengan biji berwarna coklat yang rata dan bergerigi. Di Vietnam, terdapat tiga spesies yang dikenali: Gac sticky rice, Gac fruit, dan Gac hybrid. Buah Gac mempunyai rasa ringan (sesetengah orang membandingkannya deng