Skip to main content

Resepi Teh Pudina / Mint Tea - Manfaat Wajib Diketahui!

MMMM..... Memang menyegarkan untuk menambah minuman ini ke dalam menu berbuka puasa anda 🌙🕌 Lagi best untuk dinikmati bersama keluarga!




Tahu tak pudina boleh membantu melegakan gas dan kembung perut yang anda alami sepanjang hari? Justeru menjadikannya ramuan RAMADHAN terbaik setakat ini!


RESEPI TEH PUDINA YG MENYEGARKAN!!


Cadangan hidangan: 4-5 orang    |    Masa: 10 minit

 

Bahan-bahan

🔷 500 ml air panas
🔷 15 helai daun pudina (spearmint/peppermint)
🔷 1-2 sudu besar madu 
🔷 1 cawan ais 
🔷 2 keping hirisan lemon
🔷 Sedikit jus lemon, secukup rasa


Cara-cara

1. Panaskan 1 cerek air panas, lebih kurang 500 ml sehingga mendidih. Pada waktu ini, anda boleh merebus sekali daun pudina untuk rasa yang EXTRA KICK atau lebih MELETUP! Atau, boleh ikut step no 2 ni.

2. Masukkan madu dalam jag, dan tuangkan air panas untuk membancuh madu sehingga larut. Kemudian, masukkan daun pudina dan hirisan lemon. 

3. Untuk beri rasa sedikit masam, boleh perahkan sedikit jus lemon, lebih kurang 1-2 sudu besar. Dan kacau sehingga semuanya larut. 

4. Tambahkan ketulan ais ke dalam jus pudina. Dan....... ianya sudah sedia untuk dihidangkan dan dinikmati bersama yang tersayang 😍


Ini adalah 5 sebab kenapa perlu tambah daun pudina ke dalam diet harian anda! 


1. Pudina melegakan loya
2. Pudina membantu proses pencernaan
3. Pudina melegakan kesesakan hidung dan sakit kepala
4. Pudina merangsang sistem imunisasi badan
5. Pudina membantu menurunkan berat badan 

Dapatkan Pokok Pudina dari Herbalwise Holdings Sdn Bhd!

Jenis-jenis pokok pudina di herbalwise holdings

Pudina Epal - RM20

Pudina Coklat - RM25

Pudina Biasa / Moroccan - RM20

Pudina Jepun - RM23

Pudina Eau De Cologne - RM23

Spearmint - RM23

Comments

Popular posts from this blog

Apa Itu Terung Asam?

  Terung Asam, Buah Terung yang Popular di Sarawak!      Pokok Terung Asam ataupun dikenali sebagai Terung Dayak merupakan sejenis tumbuhan renek berbuah yang terkenal di Sarawak. Buah Terung Asam berwarna hijau ketika muda dan bertukar kuning oren kemerahan ketika sudah matang. Disebabkan rasa buahnya yang masam seperti tomato, ia sering digunakan dalam masakan seperti masakan asam pedas, sambal atau kari. NAMA SPESIES: SOLANUM LASIOCARPUM  KELUARGA: SOLANACEAE ASAL: ASIA TENGGARA, PAPUA NEW GUINEA, AMERIKA SELATAN CIRI-CIRI: BATANG POKOK BERWARNA HIJAU DAN AGAK BERBULU BUNGA BERWARNA PUTIH DAN KUNING DI BAHAGIAN TENGAH BUAH BERBENTUK BULAT ATAU BULAT LEPER MAMPU MENCAPAI KETINGGIAN SEHINGGA 1 METER  Manfaat yang terdapat pada pokok Terung Asam adalah: Mengawal tekanan darah Mengurangkan risiko penyakit jantung Menstabilkan gula dalam darah Memerangi Osteoporosis Menurunkan risiko kanser Membantu menurunkan berat badan Merawat masalah kulit seperti kudis dan luka Melindungi dari pe

Apa Itu Pokok Chaya?

  Pokok Chaya, Tumbuhan Berdaun Seperti Daun Betik! Pernah dengar tentang Pokok Chaya ? Pokok Chaya atau nama lainnya Bayam Suria merupakan tumbuhan yang tumbuh tinggi, mempunyai daun seakan daun betik dan berbatang seperti batang ubi. Tumbuhan ini hidup dengan subur di kawasan lembap dan kering serta ada ditanam di Kebun Reyhan kami.  NAMA SPESIES: CNIDOSCOLUS ACONITIFOLIUS  KELUARGA: EUPHORBIACEAE ASAL: SEMENANJUNG YUCATAN DI MEXICO CIRI-CIRI: MEMPUNYAI DAUN YANG LEBAR BERSAIZ OBLONG YANG PANJANG BATANG POKOK BERWARNA COKLAT KELABU MUDA DENGAN GARIS-GARIS GELAP  MENGANDUNGI LATEKS BERWARNA PUTIH  BOLEH MENCAPAI KETINGGIAN HINGGA 6M Manfaat Pokok Chaya untuk kesihatan adalah: Untuk mencegah diabetes Untuk menurunkan paras kolesterol Untuk melancarkan peredaran darah Untuk melancarkan penghadaman Untuk mencegah batuk Untuk merawat insomnia Untuk memerangi artritis Untuk mencegah anemia Untuk merawat penyakit kulit Untuk meningkatkan daya ingatan dan fungsi otak      Pokok Chaya terken

Buah Gac @ Gac Fruit - Semua yang Wajib Tahu Mengenai Buah Eksotik Dari Vietnam Ini

Buah Gac ( Momordica cochinchinensis ) ialah buah berduri oren terang yang tergolong dalam genus melon dan berasal dari Asia Tenggara, khususnya Vietnam. Ia juga dikenali sebagai baby jackfruit, bitter gourd, sweet gourd, atau Cochinchin Gourd . Ia dituai hanya dua kali setahun (pada bulan Disember dan Januari) dan biasanya digunakan di Vietnam pada majlis-majlis khas serta dalam perubatan tradisional Cina. Tumbuhan ini merupakan herba menjalar yang boleh membesar sehingga 15 meter panjang dan agak kuat. Kulitnya berduri padat dan mengeluarkan bunga kuning besar yang boleh menjadi jantan atau betina. Buahnya berbentuk bujur, dengan permukaan berketul-ketul dan berduri, serta berdiameter 15-20cm bergantung kepada perkembangan pokok.  Di dalamnya terdapat isi merah terang dengan biji berwarna coklat yang rata dan bergerigi. Di Vietnam, terdapat tiga spesies yang dikenali: Gac sticky rice, Gac fruit, dan Gac hybrid. Buah Gac mempunyai rasa ringan (sesetengah orang membandingkannya deng