Skip to main content

PETUA ATASI MASALAH SAKIT PERUT, SEBU, SENAK-SENAK, MASUK ANGIN - DENGAN HERBA PUDINA

 

Pudina adalah salah satu petua yang paling boleh dipercayai untuk sakit perut. 

Lagipun, kandungan pudina sering digunakan untuk memulihkan senak, perut kembung dan kolik.



Nama Panggilan: Pudina

Nama Saintifik: Menta Spp.

Keluarga: Lamiaceae

Jenis Pokok: Herba

Bahagian Diguna: Daun

💢 Ketoksikan: Toksik kepada anjing, kucing dan kuda

Prinsip Toksik: Minyak Pati Pudina (Essential Oil)

Tanda-Tanda Klinikal: Muntah dan Cirit-Birit dengan Pengambilan yang Banyak


Pudina mengandungi mentol, sebatian tumbuhan semula jadi yang melegakan kesakitan yang menyebabkan kekejangan usus. Ini mengurangkan ketidakselesaan perut sebanyak 40 peratus menurut penyelidik Jerman dan Rusia.


Satu kajian dari 2011 yang diterbitkan dalam Pain menunjukkan mengapa pudina boleh membantu orang yang mengalami sindrom usus yang merengsa, atau IBS. Sebatian dalam pudina sebenarnya mengaktifkan saluran anti-sakit dalam kolon. Saluran ini, yang dipanggil TRPM8, boleh mengurangkan kesakitan yang dikaitkan dengan makan beberapa makanan pedas seperti mustard atau cili, menurut penyelidik. Sejak itu, pelbagai kajian telah mengesahkan minyak pudina sebagai rawatan yang bermanfaat untuk IBS. 


AWAS! TAK SEMUA SAKIT PERUT BOLEH AMALKAN PUDINA!


Apabila ia berkaitan dengan sakit penghadaman yang lebih tinggi di saluran penghadaman, seperti pedih ulu hati akibat GERD, pudina mungkin bukan idea yang baik. Menurut Pusat Perubatan Universiti Maryland, pudina sebenarnya boleh mengendurkan otot sphincter yang menutup perut dari esofagus. Ini boleh menyebabkan asid perut mencurah kembali ke dalam esofagus dan menjadikan pedih ulu hati atau GERD lebih teruk.


Jika anda mengalami pedih ulu hati atau GERD, mungkin lebih baik untuk mengelakkan produk berperisa pudina untuk mengelakkan kerengsaan yang boleh datang bersamanya.



Jom dapatkan pokok pudina segar dari Kebun Reyhan kami!


Anak pokok pudina morocco di dalam pasu atas meja berwarna coklat

Anak pokok pudina morocco di dalam pasu atas meja berwarna cokla

Hubungi: 019-5466443 / info@stevia.com.my


Comments

Popular posts from this blog

Apa Itu Terung Asam?

  Terung Asam, Buah Terung yang Popular di Sarawak!      Pokok Terung Asam ataupun dikenali sebagai Terung Dayak merupakan sejenis tumbuhan renek berbuah yang terkenal di Sarawak. Buah Terung Asam berwarna hijau ketika muda dan bertukar kuning oren kemerahan ketika sudah matang. Disebabkan rasa buahnya yang masam seperti tomato, ia sering digunakan dalam masakan seperti masakan asam pedas, sambal atau kari. NAMA SPESIES: SOLANUM LASIOCARPUM  KELUARGA: SOLANACEAE ASAL: ASIA TENGGARA, PAPUA NEW GUINEA, AMERIKA SELATAN CIRI-CIRI: BATANG POKOK BERWARNA HIJAU DAN AGAK BERBULU BUNGA BERWARNA PUTIH DAN KUNING DI BAHAGIAN TENGAH BUAH BERBENTUK BULAT ATAU BULAT LEPER MAMPU MENCAPAI KETINGGIAN SEHINGGA 1 METER  Manfaat yang terdapat pada pokok Terung Asam adalah: Mengawal tekanan darah Mengurangkan risiko penyakit jantung Menstabilkan gula dalam darah Memerangi Osteoporosis Menurunkan risiko kanser Membantu menurunkan berat badan Merawat masalah kulit seperti kudis dan luka Melindungi dari pe

Apa Itu Pokok Chaya?

  Pokok Chaya, Tumbuhan Berdaun Seperti Daun Betik! Pernah dengar tentang Pokok Chaya ? Pokok Chaya atau nama lainnya Bayam Suria merupakan tumbuhan yang tumbuh tinggi, mempunyai daun seakan daun betik dan berbatang seperti batang ubi. Tumbuhan ini hidup dengan subur di kawasan lembap dan kering serta ada ditanam di Kebun Reyhan kami.  NAMA SPESIES: CNIDOSCOLUS ACONITIFOLIUS  KELUARGA: EUPHORBIACEAE ASAL: SEMENANJUNG YUCATAN DI MEXICO CIRI-CIRI: MEMPUNYAI DAUN YANG LEBAR BERSAIZ OBLONG YANG PANJANG BATANG POKOK BERWARNA COKLAT KELABU MUDA DENGAN GARIS-GARIS GELAP  MENGANDUNGI LATEKS BERWARNA PUTIH  BOLEH MENCAPAI KETINGGIAN HINGGA 6M Manfaat Pokok Chaya untuk kesihatan adalah: Untuk mencegah diabetes Untuk menurunkan paras kolesterol Untuk melancarkan peredaran darah Untuk melancarkan penghadaman Untuk mencegah batuk Untuk merawat insomnia Untuk memerangi artritis Untuk mencegah anemia Untuk merawat penyakit kulit Untuk meningkatkan daya ingatan dan fungsi otak      Pokok Chaya terken

Buah Gac @ Gac Fruit - Semua yang Wajib Tahu Mengenai Buah Eksotik Dari Vietnam Ini

Buah Gac ( Momordica cochinchinensis ) ialah buah berduri oren terang yang tergolong dalam genus melon dan berasal dari Asia Tenggara, khususnya Vietnam. Ia juga dikenali sebagai baby jackfruit, bitter gourd, sweet gourd, atau Cochinchin Gourd . Ia dituai hanya dua kali setahun (pada bulan Disember dan Januari) dan biasanya digunakan di Vietnam pada majlis-majlis khas serta dalam perubatan tradisional Cina. Tumbuhan ini merupakan herba menjalar yang boleh membesar sehingga 15 meter panjang dan agak kuat. Kulitnya berduri padat dan mengeluarkan bunga kuning besar yang boleh menjadi jantan atau betina. Buahnya berbentuk bujur, dengan permukaan berketul-ketul dan berduri, serta berdiameter 15-20cm bergantung kepada perkembangan pokok.  Di dalamnya terdapat isi merah terang dengan biji berwarna coklat yang rata dan bergerigi. Di Vietnam, terdapat tiga spesies yang dikenali: Gac sticky rice, Gac fruit, dan Gac hybrid. Buah Gac mempunyai rasa ringan (sesetengah orang membandingkannya deng