Skip to main content

Apa Itu Ceri Surinam?

Ceri Surinam, Buah Eksotik yang Rasanya Masam Manis!

Memiliki rupa mirip labu yang bersaiz mini, atau nama lainnya Surinam cherry merupakan sejenis pokok renek yang sering dimakan segar atau dibuat jeruk.


Ceri Surinam adalah tanaman eksotik yang berasal daripada negara Amerika Selatan yang dapat tumbuh dengan baik di kebun atau di dalam rumah. Ia ditanam sebagai tanaman hiasan dan sebagai pokok buah untuk dimakan.


Variasi warna buah ceri surinam

Tumbuhan ini boleh tumbuh sehingga mencapai ketinggian 8m, mempunyai bunga berwarna putih, pucuk kemerahan, daun berwarna hijau muda kekelabuan (pucuk dan daun muda) dan hijau tua berkilat (daun tua).Mereka mempunyai aroma damar ringan, yang dirasakan ketika digosok di tangan.

Manakala, buah ceri surinam yang berwarna hijau mempunyai rasa kelat yang teramat masam (belum matang),separa masak ketika ia berwarna oren (ketika matang), apabila dah berwarna merah ia mempunyai rasa masam-masam manis yang cukup enak dimakan (sudah matang) yang berdiameter 2cm.


NAMA SPESIES:
EUGENIA UNIFLORA

KELUARGA:
MYRTACEAE

ASAL:
AMERIKA SELATAN

CIRI-CIRI:
DAUN BERBENTUK RINGKAS BERWARNA HIJAU GELAP
BUNGA BERWARNA PUTIH BERBAU WANGI
BUAH BERBENTUK LABU DAN MASAM MANIS
BOLEH MENCAPAI KETINGGIAN 3-7 METER DARI PARAS TANAH




Khasiat dan Manfaat Ceri Surinam 

Buah Ceri Surinam mempunyai antioksidan dan vitamin C yang tinggi. Berkat beberapa kandungan baik ini, buah ini memiliki sifat antiseptik, antitumor, astrigen dan antibakteri yang mampu mendukung kesihatan tubuh badan.

Oleh itu, buahnya sesuai untuk dijadikan jem atau perasa minuman dan daunnya pula sesuai untuk dijadikan teh.

Antara khasiat dan manfaat terhadap kesihatan:

  • Melancarkan penghadaman
  • Mengurangkan inflamasi
  • Merawat kencing manis dan menurunkan tekanan darah
  • Menguatkan sistem imun
  • Mencegah kanser dan pedih ulu hati
  • Merawat demam dan selsema
  • Meningkatkan kualiti tidur dan mencegah insomnia

Pokok ceri surinam



Penjagaan Ceri Surinam 

Ceri Surinam mula membuahkan hasil sejak tahun ke-2. Ia tidak memerlukan perawatan khusus untuk dirinya sendiri: ia perlu disiram terutamanya dalam keadaan panas bagi mengekalkan kelembapan. Tanah pula harus disenyawakan dengan jerami atau agrofibre dan memberi baja tanaman sebulan sekali dengan baja kompleks seperti baja organik dan mineral. Pemangkasan formatif dilakukan pada musim bunga, jika perlu, anda dapat membuang lebih cawangan yang tumbuh pada musim panas.

Tumbuhan ini dapat mekar dan berbuah dua kali setahun, dari akhir berbunga hingga masak buah memerlukan masa dalam 3 minggu sahaja. 

Pokok ceri surinam

Cara menanam Ceri Surinam di rumah

Tumbuhan eksotik ini dapat menghiasi bukan hanya di taman tetapi juga di ruang tertutup iaitu dalam rumah. Untuk melakukan ini, anda memerlukan bekas yang besar, tanah ynag subur dan anak benih yang baik. Pot dengan tanaman yang ditanam mesti dipasang di tempat yang cerah. Penjagaan hampir sama dengan ceri yang tumbuh di kebun: penyiraman yang kerap pada siang hari, semburkan daun pada waktu panas. Pangkas cawanagn pada musim bunga, pada awal musim baru.


Kesimpulannya

Serlahkan landskap kediaman anda dengan tumbuhan-tumbuhan eksotik dengan mendapatkan anak pokok ceri surinam terus dari Kebun Reyhan di:

Laman web: www.herbalwise.com.my

Atau anda boleh dapatkan pokok cermai merah di:

Lazada:
https://www.lazada.com.my/shop/herbalwise-holdings/
https://www.lazada.com.my/shop/steviasugar/

Shopee:
https://shopee.com.my/herbalwise.holdings
https://shopee.com.my/steviasugar

Whatsapp HQ: 019-5466443

Saksikan video di bawah untuk mengetahui bagaimana rasa apabila makan buah ceri surinam.🍒


Buah ceri surinam




Comments

Popular posts from this blog

Apa Itu Terung Asam?

  Terung Asam, Buah Terung yang Popular di Sarawak!      Pokok Terung Asam ataupun dikenali sebagai Terung Dayak merupakan sejenis tumbuhan renek berbuah yang terkenal di Sarawak. Buah Terung Asam berwarna hijau ketika muda dan bertukar kuning oren kemerahan ketika sudah matang. Disebabkan rasa buahnya yang masam seperti tomato, ia sering digunakan dalam masakan seperti masakan asam pedas, sambal atau kari. NAMA SPESIES: SOLANUM LASIOCARPUM  KELUARGA: SOLANACEAE ASAL: ASIA TENGGARA, PAPUA NEW GUINEA, AMERIKA SELATAN CIRI-CIRI: BATANG POKOK BERWARNA HIJAU DAN AGAK BERBULU BUNGA BERWARNA PUTIH DAN KUNING DI BAHAGIAN TENGAH BUAH BERBENTUK BULAT ATAU BULAT LEPER MAMPU MENCAPAI KETINGGIAN SEHINGGA 1 METER  Manfaat yang terdapat pada pokok Terung Asam adalah: Mengawal tekanan darah Mengurangkan risiko penyakit jantung Menstabilkan gula dalam darah Memerangi Osteoporosis Menurunkan risiko kanser Membantu menurunkan berat badan Merawat masalah kulit seperti kudis dan luka Melindungi dari pe

Apa Itu Pokok Chaya?

  Pokok Chaya, Tumbuhan Berdaun Seperti Daun Betik! Pernah dengar tentang Pokok Chaya ? Pokok Chaya atau nama lainnya Bayam Suria merupakan tumbuhan yang tumbuh tinggi, mempunyai daun seakan daun betik dan berbatang seperti batang ubi. Tumbuhan ini hidup dengan subur di kawasan lembap dan kering serta ada ditanam di Kebun Reyhan kami.  NAMA SPESIES: CNIDOSCOLUS ACONITIFOLIUS  KELUARGA: EUPHORBIACEAE ASAL: SEMENANJUNG YUCATAN DI MEXICO CIRI-CIRI: MEMPUNYAI DAUN YANG LEBAR BERSAIZ OBLONG YANG PANJANG BATANG POKOK BERWARNA COKLAT KELABU MUDA DENGAN GARIS-GARIS GELAP  MENGANDUNGI LATEKS BERWARNA PUTIH  BOLEH MENCAPAI KETINGGIAN HINGGA 6M Manfaat Pokok Chaya untuk kesihatan adalah: Untuk mencegah diabetes Untuk menurunkan paras kolesterol Untuk melancarkan peredaran darah Untuk melancarkan penghadaman Untuk mencegah batuk Untuk merawat insomnia Untuk memerangi artritis Untuk mencegah anemia Untuk merawat penyakit kulit Untuk meningkatkan daya ingatan dan fungsi otak      Pokok Chaya terken

Buah Gac @ Gac Fruit - Semua yang Wajib Tahu Mengenai Buah Eksotik Dari Vietnam Ini

Buah Gac ( Momordica cochinchinensis ) ialah buah berduri oren terang yang tergolong dalam genus melon dan berasal dari Asia Tenggara, khususnya Vietnam. Ia juga dikenali sebagai baby jackfruit, bitter gourd, sweet gourd, atau Cochinchin Gourd . Ia dituai hanya dua kali setahun (pada bulan Disember dan Januari) dan biasanya digunakan di Vietnam pada majlis-majlis khas serta dalam perubatan tradisional Cina. Tumbuhan ini merupakan herba menjalar yang boleh membesar sehingga 15 meter panjang dan agak kuat. Kulitnya berduri padat dan mengeluarkan bunga kuning besar yang boleh menjadi jantan atau betina. Buahnya berbentuk bujur, dengan permukaan berketul-ketul dan berduri, serta berdiameter 15-20cm bergantung kepada perkembangan pokok.  Di dalamnya terdapat isi merah terang dengan biji berwarna coklat yang rata dan bergerigi. Di Vietnam, terdapat tiga spesies yang dikenali: Gac sticky rice, Gac fruit, dan Gac hybrid. Buah Gac mempunyai rasa ringan (sesetengah orang membandingkannya deng