Bunga Telang, Pewarna Biru Nasi Kerabu!
Memiliki kelopak bunga berwarna ungu kebiruan yang begitu cantik dipandang, Bunga telang atau nama Inggerisnya butterfly pea adalah sejenis tumbuhan yang memang sudah dikenali ramai di dalam penyediaan makanan dan kuih-muih. Ada yang mengambil bunga telang sebagai makanan ulam di Malaysia.
Bukan itu sahaja, bunga telang juga sering digunakan sebagai pewarna biru semulajadi terutamanya dalam sajian nasi kerabu yang terhasil daripada sebatian anthocyanin dalam pigmen bunganya yang didapati memberikan bunga ini warna biru.
- Mengubati bisul atau jerawat
- Menajamkan penglihatan
- Mengatasi stress dan merawat insomnia
- Menurunkan tekanan darah
- Mencuci darah kotor dan sebagai detoks
- Mengatasi cirit-birit dan sembelit
Anda boleh membuat minuman menyegarkan dan kaya khasiat menggunakan bunga telang dan campuran herba lain untuk rasa yang lebih mengasyikkan.
Bahan-bahan:
- Bunga telang 8 kuntum
- 1 gelas air (untuk air bunga telang)
- 200ml air
- 4 hiris lemon (ambil jusnya)
- 3-4 titis stevia
- Ais batu
Cara penyediaan:
- Bunga telang dibasuh bersih dan direbus dengan segelas air (anggaran 10-15 minit sehingga keluar warna pekat). Kemudian, tapiskan.
- Di dalam balang yang berasingan, masukkan 200ml air, jus lemon dan stevia. Kacau hingga sebati.
- Masukkan ais batu ke dalam jug air dan tuangkan air rebusan bunga telang serta bancuhan stevia dan lemon tadi.
- Minuman siap dan sedia untuk dihidangkan.
Serlahkan landskap kediaman anda dengan tumbuhan berbunga mekar dengan mendapatkan anak pokok bunga telang terus dari Kebun Reyhan di:
Laman web: www.herbalwise.com.my
Whatsapp HQ: 019-5466443
Saksikan video di bawah untuk mengetahui cara mudah untuk tanam pokok bunga telang!
Comments