Skip to main content

Apa Itu Sundal Malam?

Bunga Mekar & Harum Semerbak di Malam Hari, Sundal Malam!


    Dalam banyak-banyak bunga, bunga apakah antara yang paling wangi di dunia ini? Jawapannya, bunga Sundal Malam! Walaupun nama bunga ini mengingatkan kita tentang filem Melayu Pontianak Harum Sundal Malam, namun pokok bunga ini tidak perlu ditakuti, kerana ia bukan sahaja sangat wangi malah memikat hati. Selain itu, pokok bunga Sundal Malam dikenali juga dengan nama Inggerisnya, iaitu Tuberose.
NAMA SPESIES:
POLIANTHES TUBEROSA

KELUARGA:
ASPARAGACEAE

ASAL:
MEXICO

CIRI-CIRI:
SEJENIS TANAMAN BERUMBISI ATAU TUBER
MEMPUNYAI DAUN MEMANJANG BERWARNA HIJAU TERANG
MEMPUNYAI BUNGA BERLILIN BETRWARNA PUTIH
TINGGI POKOK KURANG DARI 3 METER
 

Apakah kelebihan Sundal Malam?
  • Untuk mencegah anemia
  • Untuk mengatasi influenza dan selsema
  • Untuk melegakan sakit tekak
  • Untuk mengurangkan insomnia
  • Untuk merawat dan mengurangkan simptom katarak
  • Untuk menguatkan sistem imun 

    Kewangian Sundal Malam tidak akan hilang dan tahan agak lama jika dipetik. Jadi, jika anda ingin menghiasi laman kediaman anda dengan pokok bunga Sundal Malam, boleh berurusan dengan kami kerana kami menanam dan menjual pelbagai jenis tumbuhan herba unik di Kebun Reyhan.


Comments

Popular posts from this blog

Benefits of Stevia

1) Stabilizes blood sugar levels   - How??? It contains steviol glycosides which is not absorbed by the body and flushed out directly. Thus, it inhibits the absorption of glucose,  increase insulin resistance  and promotes the health of pancreas.   2) Control high blood pressure  - Drink a cup of stevia on daily basis helps to maintain blood pressure. 3)  Reduces   wrinkles   and fine lines   - By i nhibiting the breakdown of cells especially collagen and elastin. It also helps enhance the life span of cells. 

TEH DR.SWEET : PART 6 - KHASIAT POKOK AMLA

Apa itu Pokok Amla ? Inilah rupa pokok Melaka Amla Pokok Amla (Indian Gooseberry) atau nama saintifiknya Phyllanthus emblica   banyak dijumpai di kawasan Asia Selatan termasuk India, Nepal, Pakistan, Thailand, China, Malaysia, Indonesia, Bangladsh dan Sri Lanka. Di Malaysia, Pokok Amla dikenali sebagai Pokok Melaka. Semua bahagian pokok Amla, termasuk kulit kayu, akar, bunga, daun, biji dan buah-buahan banyak digunakan dalam penyediaan ubat-ubatan Ayurveda, Unnani dan China sejak beribu tahun lagi. Kami menggunakan daun dan buah Amla sebagai salah satu bahan dalam penghasilan Teh Dr.Sweet yang bermutu dan berkhasiat. Buah Amla Amla adalah antioksidan yang semulajadi dan berkesan dimana ianya mengandungi jumlah Vitamin C yang paling tinggi dalam bentuk semulajadi. Khasiat Amla  Untuk Kulit & Rambut  Menyihatkan rambut,  meluruskan rambut, mencegah hujung bercabang, keguguran rambut dan menyuburkan rambut anda Menggalakkan pertumbuhan rambut Merawat kulit ke

PEMBONGKARAN SEBENAR IBU GULA/E955/EKSTRAK GULA (SUCRALOSE)

Tahukah Anda??? IBU GULA = E955 = EKSTRAK GULA = SUCRALOSE APAKAH IBU GULA/E955/EKSTRAK GULA/SUCRALOSE? Sucralose adalah bahan yang terhasil secara kimia daripada sucrose (gula) dengan penambahan molekul klorin melalui tindakan kimia yg kompleks & melibatkan penggunaan   bahan kimia bertoksid tinggi. SUCRALOSE DIPERBUAT DARIPADA APA? Sucralose adalah pemanis klorin tiruan yang terhasil apabila kumpulan hydroxyl dalam molekul gula digantikan dgn klorin molekul. ADAKAH IBU GULA/E955/EKSTRAK GULA/SUCRALOSE PRODUK SEMULAJADI? Tidak. Sucralose tidak mengandungi elemen gula kerana ianya dihasilkan dalam keadaan proses kimia bukan melalui bidang tebu atau bit gula. Sucralose melalui proses kimia yang tinggi. APAKAH PERBEZAAN ANTARA IBU GULA/E955/EKSTRAK GULA/SUCRALOSE & SUKROSE(GULA)? Sucrose dihasilkan secara semulajadi daripada tebu atau bit gula. Sucralose pula terhasil secara kimia. Penggunaan nama lebih kurang sama kerana untuk memasarkan prod