Skip to main content

Apa Itu Rosmari?

Tumbuhan Herba Beraroma, Rosmari!

    Rosmari atau nama Inggerisnya Rosemary merupakan sejenis tumbuhan rimbun beraroma yang kebiasaannya dijumpai di kawasan beriklim sederhana dan berhampiran laut. Tumbuhan ini juga boleh ditanam di Malaysia kerana Rosmari menyukai cuaca panas kering dan boleh ditanam di pelbagai jenis tanah asalkan ia bersaliran baik.NAMA SPESIES:
ROSMARINUS OFFICINALIS

KELUARGA:
LAMIACEAE

ASAL:
SELATAN PERANCIS DAN KAWASAN MEDITERRANEAN

CIRI-CIRI:
MERUPAKAN TUMBUHAN JENIS RIMBUN
DAUN BERBENTUK JARUM DAN AROMATIK
BUNGANYA KECIL BERWARNA UNGU KEBIRUAN
KETINGGIAN POKOK LAZIMNYA ANTARA 1.5-3 METER


Antara kebaikan yang boleh diperoleh dari tumbuhan Rosmari adalah:
  • Untuk melegakan sakit perut, sembelit, kembung perut dan cirit-birit
  • Untuk dijadikan detoks
  • Untuk menguatkan memori
  • Untuk meredakan sakit-sakit badan
  • Untuk merawat migrain
  • Untuk melancarkan peredaran darah
  • Untuk menyegarkan nafas
  • Untuk meningkatkan kesihatan kulit

   Daun Rosmari segar sering kali digunakan dalam menu masakan Barat terutamanya masakan Itali dan Perancis sebagai penambah perisa kerana baunya yang sangat aromatik. Jika anda berminat untuk menghiasi laman kediaman anda dengan tanaman herba, tumbuhan Rosmari merupakan antara pilihan terbaik untuk anda. 

Dapatkan pokok Rosmari terus dari Kebun Reyhan dengan melayari laman Lazada dan Shopee kami di bawah:Comments

Popular posts from this blog

Benefits of Stevia

1) Stabilizes blood sugar levels   - How??? It contains steviol glycosides which is not absorbed by the body and flushed out directly. Thus, it inhibits the absorption of glucose,  increase insulin resistance  and promotes the health of pancreas.   2) Control high blood pressure  - Drink a cup of stevia on daily basis helps to maintain blood pressure. 3)  Reduces   wrinkles   and fine lines   - By i nhibiting the breakdown of cells especially collagen and elastin. It also helps enhance the life span of cells. 

TEH DR.SWEET : PART 6 - KHASIAT POKOK AMLA

Apa itu Pokok Amla ? Inilah rupa pokok Melaka Amla Pokok Amla (Indian Gooseberry) atau nama saintifiknya Phyllanthus emblica   banyak dijumpai di kawasan Asia Selatan termasuk India, Nepal, Pakistan, Thailand, China, Malaysia, Indonesia, Bangladsh dan Sri Lanka. Di Malaysia, Pokok Amla dikenali sebagai Pokok Melaka. Semua bahagian pokok Amla, termasuk kulit kayu, akar, bunga, daun, biji dan buah-buahan banyak digunakan dalam penyediaan ubat-ubatan Ayurveda, Unnani dan China sejak beribu tahun lagi. Kami menggunakan daun dan buah Amla sebagai salah satu bahan dalam penghasilan Teh Dr.Sweet yang bermutu dan berkhasiat. Buah Amla Amla adalah antioksidan yang semulajadi dan berkesan dimana ianya mengandungi jumlah Vitamin C yang paling tinggi dalam bentuk semulajadi. Khasiat Amla  Untuk Kulit & Rambut  Menyihatkan rambut,  meluruskan rambut, mencegah hujung bercabang, keguguran rambut dan menyuburkan rambut anda Menggalakkan pertumbuhan rambut Merawat kulit ke

PEMBONGKARAN SEBENAR IBU GULA/E955/EKSTRAK GULA (SUCRALOSE)

Tahukah Anda??? IBU GULA = E955 = EKSTRAK GULA = SUCRALOSE APAKAH IBU GULA/E955/EKSTRAK GULA/SUCRALOSE? Sucralose adalah bahan yang terhasil secara kimia daripada sucrose (gula) dengan penambahan molekul klorin melalui tindakan kimia yg kompleks & melibatkan penggunaan   bahan kimia bertoksid tinggi. SUCRALOSE DIPERBUAT DARIPADA APA? Sucralose adalah pemanis klorin tiruan yang terhasil apabila kumpulan hydroxyl dalam molekul gula digantikan dgn klorin molekul. ADAKAH IBU GULA/E955/EKSTRAK GULA/SUCRALOSE PRODUK SEMULAJADI? Tidak. Sucralose tidak mengandungi elemen gula kerana ianya dihasilkan dalam keadaan proses kimia bukan melalui bidang tebu atau bit gula. Sucralose melalui proses kimia yang tinggi. APAKAH PERBEZAAN ANTARA IBU GULA/E955/EKSTRAK GULA/SUCRALOSE & SUKROSE(GULA)? Sucrose dihasilkan secara semulajadi daripada tebu atau bit gula. Sucralose pula terhasil secara kimia. Penggunaan nama lebih kurang sama kerana untuk memasarkan prod