Skip to main content

Apa Itu Nilam?

Minyak Pati Popular dalam Pasaran Kosmetik, Nilam!


    Pokok Nilam atau nama lainnya Dahlum Wangi adalah sejenis tumbuhan yang mempunyai aroma yang harum dan minyak patinya yang dikenali sebagai Patchouli Oil banyak digunakan dalam industri penghasilan produk kosmetik. Di samping itu, Pokok Nilam juga ditanam secara meluas di Malaysia termasuklah di Kebun Reyhan kami.


NAMA SPESIES:
POGOSTEMON CABLIN 

KELUARGA:
LAMIACEAE

ASAL:
CINA, SRI LANKA, VIETNAM, MALAYSIA, INDONESIA, FILIPINA, NEW GUINEA 

CIRI-CIRI:
TANAMAN HERBA YANG BERAROMA
BATANGNYA BERWARNA UNGU, BERSEGI DAN BERBULU
DAUN BERBENTUK BUJUR TELUR DAN TERSUSUN DALAM PASANGAN BERLAWANAN
BOLEH MENCAPAI KETINGGIAN SEHINGGA 1M


Kelebihan yang terdapat pada tumbuhan Nilam adalah:
  • Untuk merawat batuk dan asma
  • Untuk merawat bisul
  • Untuk meredakan sakit kepala
  • Untuk merawat reumatik dan sakit otot
  • Untuk menyembuhkan demam kuning
  • Untuk melancarkan aliran haid   

    Pokok Nilam sering digunakan dalam perubatan tradisional untuk merawat pelbagai jenis penyakit seperti batuk dan asma. Ingin mengatasi masalah sakit kepala? Hanya rebuskan air daun Nilam dan air itu diminum.
 

Comments

Popular posts from this blog

Benefits of Stevia

1) Stabilizes blood sugar levels   - How??? It contains steviol glycosides which is not absorbed by the body and flushed out directly. Thus, it inhibits the absorption of glucose,  increase insulin resistance  and promotes the health of pancreas.   2) Control high blood pressure  - Drink a cup of stevia on daily basis helps to maintain blood pressure. 3)  Reduces   wrinkles   and fine lines   - By i nhibiting the breakdown of cells especially collagen and elastin. It also helps enhance the life span of cells. 

TEH DR.SWEET : PART 6 - KHASIAT POKOK AMLA

Apa itu Pokok Amla ? Inilah rupa pokok Melaka Amla Pokok Amla (Indian Gooseberry) atau nama saintifiknya Phyllanthus emblica   banyak dijumpai di kawasan Asia Selatan termasuk India, Nepal, Pakistan, Thailand, China, Malaysia, Indonesia, Bangladsh dan Sri Lanka. Di Malaysia, Pokok Amla dikenali sebagai Pokok Melaka. Semua bahagian pokok Amla, termasuk kulit kayu, akar, bunga, daun, biji dan buah-buahan banyak digunakan dalam penyediaan ubat-ubatan Ayurveda, Unnani dan China sejak beribu tahun lagi. Kami menggunakan daun dan buah Amla sebagai salah satu bahan dalam penghasilan Teh Dr.Sweet yang bermutu dan berkhasiat. Buah Amla Amla adalah antioksidan yang semulajadi dan berkesan dimana ianya mengandungi jumlah Vitamin C yang paling tinggi dalam bentuk semulajadi. Khasiat Amla  Untuk Kulit & Rambut  Menyihatkan rambut,  meluruskan rambut, mencegah hujung bercabang, keguguran rambut dan menyuburkan rambut anda Menggalakkan pertumbuhan rambut Merawat kulit ke

PEMBONGKARAN SEBENAR IBU GULA/E955/EKSTRAK GULA (SUCRALOSE)

Tahukah Anda??? IBU GULA = E955 = EKSTRAK GULA = SUCRALOSE APAKAH IBU GULA/E955/EKSTRAK GULA/SUCRALOSE? Sucralose adalah bahan yang terhasil secara kimia daripada sucrose (gula) dengan penambahan molekul klorin melalui tindakan kimia yg kompleks & melibatkan penggunaan   bahan kimia bertoksid tinggi. SUCRALOSE DIPERBUAT DARIPADA APA? Sucralose adalah pemanis klorin tiruan yang terhasil apabila kumpulan hydroxyl dalam molekul gula digantikan dgn klorin molekul. ADAKAH IBU GULA/E955/EKSTRAK GULA/SUCRALOSE PRODUK SEMULAJADI? Tidak. Sucralose tidak mengandungi elemen gula kerana ianya dihasilkan dalam keadaan proses kimia bukan melalui bidang tebu atau bit gula. Sucralose melalui proses kimia yang tinggi. APAKAH PERBEZAAN ANTARA IBU GULA/E955/EKSTRAK GULA/SUCRALOSE & SUKROSE(GULA)? Sucrose dihasilkan secara semulajadi daripada tebu atau bit gula. Sucralose pula terhasil secara kimia. Penggunaan nama lebih kurang sama kerana untuk memasarkan prod