Skip to main content

Apa Itu Cincau Hitam?

 Cincau Hitam, Bahan Mentah Agar-Agar dan Cincau yang Enak!


    Suka makan cincau? Tahukah anda, cincau sebenarnya berasal dari tumbuhan? Cincau Hitam atau nama Inggerisnya Black Grass Jelly adalah sejenis tumbuhan berbatang lembut yang membiak dengan cepat jika diberi air dan baja yang cukup. Selain Cincau Hijau, Cincau Hitam juga sering digunakan sebagai bahan mentah untuk membuat agar-agar atau cincau. 


NAMA SPESIES:
MESONA CHINENSIS

KELUARGA:
LAMIACEAE 

ASAL:
INDIA, MYANMAR, INDOCINA

CIRI-CIRI:
DAUN BERBENTUK OVATE HINGGA HAMPIR BULAT
. BATANGNYA ADA YANG BERBULU HALUS ATAU TIDAK BERBULU
BUNGA BERWARNA PUTIH, KEMERAHAN, BIRU CAIR HINGGA KEUNGUAN
TINGGI POKOK ANTARA 15-100CM


Manfaat yang boleh anda dapati dari Cincau Hitam adalah:
  • Untuk mengubati hipertensi
  • Untuk mencegah diabetes
  • Untuk melegakan sakit sendi
  • Untuk merawat penyakit hati
  • Untuk merawat deman dan sakit tekak 

    Nak tahu bagaimana proses pembuatan Cincau Hitam? Rebus daun dan batangnya yang kering sehingga keluar warna hitam yang pekat. Tapis dan buang hampasnya. Kemudian, masukkan tepung ubi kayu dan terus kacau hingga campuran tidak lagi bergentel-gentel. Kacau hingga berkilat dan sejukkan cincau sebelum dipotong untuk dicampurkan ke dalam minuman.

    Berminat untuk membeli pokok Cincau Hitam dari Kebun Reyhan kami? Hubungi kami sekarang di 011-23884535.


Comments

Popular posts from this blog

Benefits of Stevia

1) Stabilizes blood sugar levels   - How??? It contains steviol glycosides which is not absorbed by the body and flushed out directly. Thus, it inhibits the absorption of glucose,  increase insulin resistance  and promotes the health of pancreas.   2) Control high blood pressure  - Drink a cup of stevia on daily basis helps to maintain blood pressure. 3)  Reduces   wrinkles   and fine lines   - By i nhibiting the breakdown of cells especially collagen and elastin. It also helps enhance the life span of cells. 

TEH DR.SWEET : PART 6 - KHASIAT POKOK AMLA

Apa itu Pokok Amla ? Inilah rupa pokok Melaka Amla Pokok Amla (Indian Gooseberry) atau nama saintifiknya Phyllanthus emblica   banyak dijumpai di kawasan Asia Selatan termasuk India, Nepal, Pakistan, Thailand, China, Malaysia, Indonesia, Bangladsh dan Sri Lanka. Di Malaysia, Pokok Amla dikenali sebagai Pokok Melaka. Semua bahagian pokok Amla, termasuk kulit kayu, akar, bunga, daun, biji dan buah-buahan banyak digunakan dalam penyediaan ubat-ubatan Ayurveda, Unnani dan China sejak beribu tahun lagi. Kami menggunakan daun dan buah Amla sebagai salah satu bahan dalam penghasilan Teh Dr.Sweet yang bermutu dan berkhasiat. Buah Amla Amla adalah antioksidan yang semulajadi dan berkesan dimana ianya mengandungi jumlah Vitamin C yang paling tinggi dalam bentuk semulajadi. Khasiat Amla  Untuk Kulit & Rambut  Menyihatkan rambut,  meluruskan rambut, mencegah hujung bercabang, keguguran rambut dan menyuburkan rambut anda Menggalakkan pertumbuhan rambut Merawat kulit ke

PEMBONGKARAN SEBENAR IBU GULA/E955/EKSTRAK GULA (SUCRALOSE)

Tahukah Anda??? IBU GULA = E955 = EKSTRAK GULA = SUCRALOSE APAKAH IBU GULA/E955/EKSTRAK GULA/SUCRALOSE? Sucralose adalah bahan yang terhasil secara kimia daripada sucrose (gula) dengan penambahan molekul klorin melalui tindakan kimia yg kompleks & melibatkan penggunaan   bahan kimia bertoksid tinggi. SUCRALOSE DIPERBUAT DARIPADA APA? Sucralose adalah pemanis klorin tiruan yang terhasil apabila kumpulan hydroxyl dalam molekul gula digantikan dgn klorin molekul. ADAKAH IBU GULA/E955/EKSTRAK GULA/SUCRALOSE PRODUK SEMULAJADI? Tidak. Sucralose tidak mengandungi elemen gula kerana ianya dihasilkan dalam keadaan proses kimia bukan melalui bidang tebu atau bit gula. Sucralose melalui proses kimia yang tinggi. APAKAH PERBEZAAN ANTARA IBU GULA/E955/EKSTRAK GULA/SUCRALOSE & SUKROSE(GULA)? Sucrose dihasilkan secara semulajadi daripada tebu atau bit gula. Sucralose pula terhasil secara kimia. Penggunaan nama lebih kurang sama kerana untuk memasarkan prod