Skip to main content

Apa Itu Bonglai Putih?

 Bonglai Putih, Tumbuhan Herba Tradisional yang Banyak Manfaat!


    Bonglai Putih merupakan tumbuhan yang tidak serupa dengan pokok Bonglai (Oryxylum indicum) dan berumpun dari keluarga halia. Bonglai Putih lazimnya dijumpai tumbuh di kawasan yang agak lembap seperti di kawasan belukar dan semak-samun di kebun getah. Selain itu, Bonglai Putih dikenali juga dengan nama Bonglai Bukit atau Bengal Ginger dalam bahasa Inggeris.
NAMA SPESIES:
ZINGIBER MONTANUM

KELUARGA:
ZINGIBERACEAE

ASAL:
THAILAND

CIRI-CIRI:
PSEUDOSTEM POKOK BERBENTUK SILINDER DIKELILINGI PELEPAH DAUN
RIZOM BERWARNA KUNING PUCAT DAN SANGAT AROMATIK
TUMBUH SETINGGI 2M


Manfaat Bonglai untuk kesihatan adalah:
  • Untuk melegakan cirit-birit dan kolik
  • Untuk merawat asma dan demam
  • Untuk merawat sakit reumatik dan arthritis
  • Untuk melegakan sakit terseliuh, bengkak dan lebam
  • Untuk melegakan batuk dan demam panas

    Bonglai Putih juga terkenal sebagai bahan minyak urutan dan merawat luka terutamanya bagi wanita selepas bersalin. Untuk pengetahuan pembaca semua, kami juga mengusahakan tanaman Bonglai Putih di Kebun Reyhan dan akan mula dijual kepada orang ramai tidak lama lagi. Ikuti perkembangan kami dari semasa ke semasa untuk lebih info menarik berkenaan tumbuhan herba dan progres kami di Kebun Reyhan!


Comments

Popular posts from this blog

Benefits of Stevia

1) Stabilizes blood sugar levels   - How??? It contains steviol glycosides which is not absorbed by the body and flushed out directly. Thus, it inhibits the absorption of glucose,  increase insulin resistance  and promotes the health of pancreas.   2) Control high blood pressure  - Drink a cup of stevia on daily basis helps to maintain blood pressure. 3)  Reduces   wrinkles   and fine lines   - By i nhibiting the breakdown of cells especially collagen and elastin. It also helps enhance the life span of cells. 

TEH DR.SWEET : PART 6 - KHASIAT POKOK AMLA

Apa itu Pokok Amla ? Inilah rupa pokok Melaka Amla Pokok Amla (Indian Gooseberry) atau nama saintifiknya Phyllanthus emblica   banyak dijumpai di kawasan Asia Selatan termasuk India, Nepal, Pakistan, Thailand, China, Malaysia, Indonesia, Bangladsh dan Sri Lanka. Di Malaysia, Pokok Amla dikenali sebagai Pokok Melaka. Semua bahagian pokok Amla, termasuk kulit kayu, akar, bunga, daun, biji dan buah-buahan banyak digunakan dalam penyediaan ubat-ubatan Ayurveda, Unnani dan China sejak beribu tahun lagi. Kami menggunakan daun dan buah Amla sebagai salah satu bahan dalam penghasilan Teh Dr.Sweet yang bermutu dan berkhasiat. Buah Amla Amla adalah antioksidan yang semulajadi dan berkesan dimana ianya mengandungi jumlah Vitamin C yang paling tinggi dalam bentuk semulajadi. Khasiat Amla  Untuk Kulit & Rambut  Menyihatkan rambut,  meluruskan rambut, mencegah hujung bercabang, keguguran rambut dan menyuburkan rambut anda Menggalakkan pertumbuhan rambut Merawat kulit ke

PEMBONGKARAN SEBENAR IBU GULA/E955/EKSTRAK GULA (SUCRALOSE)

Tahukah Anda??? IBU GULA = E955 = EKSTRAK GULA = SUCRALOSE APAKAH IBU GULA/E955/EKSTRAK GULA/SUCRALOSE? Sucralose adalah bahan yang terhasil secara kimia daripada sucrose (gula) dengan penambahan molekul klorin melalui tindakan kimia yg kompleks & melibatkan penggunaan   bahan kimia bertoksid tinggi. SUCRALOSE DIPERBUAT DARIPADA APA? Sucralose adalah pemanis klorin tiruan yang terhasil apabila kumpulan hydroxyl dalam molekul gula digantikan dgn klorin molekul. ADAKAH IBU GULA/E955/EKSTRAK GULA/SUCRALOSE PRODUK SEMULAJADI? Tidak. Sucralose tidak mengandungi elemen gula kerana ianya dihasilkan dalam keadaan proses kimia bukan melalui bidang tebu atau bit gula. Sucralose melalui proses kimia yang tinggi. APAKAH PERBEZAAN ANTARA IBU GULA/E955/EKSTRAK GULA/SUCRALOSE & SUKROSE(GULA)? Sucrose dihasilkan secara semulajadi daripada tebu atau bit gula. Sucralose pula terhasil secara kimia. Penggunaan nama lebih kurang sama kerana untuk memasarkan prod