Skip to main content

Apa Itu Akar Minyak?

 Sayuran Thai Tempatan, Akar Minyak!


    Akar Minyak merupakan antara tumbuhan herba yang ditanam di Kebun Reyhan yang malar hijau, menjalar dan mempunyai daun dan batang yang berkilat. Tumbuhan ini dikenali sebagai Grass Jelly Vine dalam bahasa Inggeris, dan Yanang dalam bahasa Thailand dan Laos. Di Timur Laut Thailand, tumbuhan ini dikatakan sebagai tumbuhan yang "Tidak pernah tua selama seribu tahun".

 

NAMA SPESIES:
TILIACORA TRIANDRA

KELUARGA:
MENISPERMACEAE

ASAL:
ASIA TENGGARA - MALAYSIA, THAILAND, KEMBOJA, LAOS

CIRI-CIRI:
DAUN BERBENTUK BUJUR HINGGA ELIPTIK
BUNGANYA BERWARNA KEKUNINGAN
MEMPUNYAI BUAH BERWARNA MERAH
MAMPU MENCAPAI KETINGGIAN 6-9M


Antara manfaat yang boleh didapati dari Akar Minyak adalah:
  • Mengurangkan risiko kanser
  • Mengurangkan rasa sakit dan demam
  • Mengawal tekanan darah 
  • Menurunkan suhu badan
  • Mengawal diabetes 

    Akar Minyak kaya dengan pelbagai khasiat. Selain memberikan efek menyejukkan, ia mengandungi Vitamin A, B-karotene, fosforus, polifenol, flavanoid, alkaloid dan mineral yang amat baik untuk kesihatan. Daun Akar Minyak boleh dibuat puri untuk menghilangkan rasa pahit dalam penyediaan rebung muda pedas atau boleh juga ditambahkan ke dalam hidangan sup. Bukan itu sahaja, ia juga boleh dijadikan pewarna dan perasa makanan. 


Comments

Popular posts from this blog

Benefits of Stevia

1) Stabilizes blood sugar levels   - How??? It contains steviol glycosides which is not absorbed by the body and flushed out directly. Thus, it inhibits the absorption of glucose,  increase insulin resistance  and promotes the health of pancreas.   2) Control high blood pressure  - Drink a cup of stevia on daily basis helps to maintain blood pressure. 3)  Reduces   wrinkles   and fine lines   - By i nhibiting the breakdown of cells especially collagen and elastin. It also helps enhance the life span of cells. 

TEH DR.SWEET : PART 6 - KHASIAT POKOK AMLA

Apa itu Pokok Amla ? Inilah rupa pokok Melaka Amla Pokok Amla (Indian Gooseberry) atau nama saintifiknya Phyllanthus emblica   banyak dijumpai di kawasan Asia Selatan termasuk India, Nepal, Pakistan, Thailand, China, Malaysia, Indonesia, Bangladsh dan Sri Lanka. Di Malaysia, Pokok Amla dikenali sebagai Pokok Melaka. Semua bahagian pokok Amla, termasuk kulit kayu, akar, bunga, daun, biji dan buah-buahan banyak digunakan dalam penyediaan ubat-ubatan Ayurveda, Unnani dan China sejak beribu tahun lagi. Kami menggunakan daun dan buah Amla sebagai salah satu bahan dalam penghasilan Teh Dr.Sweet yang bermutu dan berkhasiat. Buah Amla Amla adalah antioksidan yang semulajadi dan berkesan dimana ianya mengandungi jumlah Vitamin C yang paling tinggi dalam bentuk semulajadi. Khasiat Amla  Untuk Kulit & Rambut  Menyihatkan rambut,  meluruskan rambut, mencegah hujung bercabang, keguguran rambut dan menyuburkan rambut anda Menggalakkan pertumbuhan rambut Merawat kulit ke

PEMBONGKARAN SEBENAR IBU GULA/E955/EKSTRAK GULA (SUCRALOSE)

Tahukah Anda??? IBU GULA = E955 = EKSTRAK GULA = SUCRALOSE APAKAH IBU GULA/E955/EKSTRAK GULA/SUCRALOSE? Sucralose adalah bahan yang terhasil secara kimia daripada sucrose (gula) dengan penambahan molekul klorin melalui tindakan kimia yg kompleks & melibatkan penggunaan   bahan kimia bertoksid tinggi. SUCRALOSE DIPERBUAT DARIPADA APA? Sucralose adalah pemanis klorin tiruan yang terhasil apabila kumpulan hydroxyl dalam molekul gula digantikan dgn klorin molekul. ADAKAH IBU GULA/E955/EKSTRAK GULA/SUCRALOSE PRODUK SEMULAJADI? Tidak. Sucralose tidak mengandungi elemen gula kerana ianya dihasilkan dalam keadaan proses kimia bukan melalui bidang tebu atau bit gula. Sucralose melalui proses kimia yang tinggi. APAKAH PERBEZAAN ANTARA IBU GULA/E955/EKSTRAK GULA/SUCRALOSE & SUKROSE(GULA)? Sucrose dihasilkan secara semulajadi daripada tebu atau bit gula. Sucralose pula terhasil secara kimia. Penggunaan nama lebih kurang sama kerana untuk memasarkan prod