Sayuran Thai Tempatan, Akar Minyak!
Akar Minyak merupakan antara tumbuhan herba yang ditanam di Kebun Reyhan yang malar hijau, menjalar dan mempunyai daun dan batang yang berkilat. Tumbuhan ini dikenali sebagai Grass Jelly Vine dalam bahasa Inggeris, dan Yanang dalam bahasa Thailand dan Laos. Di Timur Laut Thailand, tumbuhan ini dikatakan sebagai tumbuhan yang "Tidak pernah tua selama seribu tahun".
NAMA SPESIES:
TILIACORA TRIANDRA
KELUARGA:
MENISPERMACEAE
ASAL:
ASIA TENGGARA - MALAYSIA, THAILAND, KEMBOJA, LAOS
CIRI-CIRI:
DAUN BERBENTUK BUJUR HINGGA ELIPTIK
BUNGANYA BERWARNA KEKUNINGAN
MEMPUNYAI BUAH BERWARNA MERAH
MAMPU MENCAPAI KETINGGIAN 6-9M
Antara manfaat yang boleh didapati dari Akar Minyak adalah:
- Mengurangkan risiko kanser
- Mengurangkan rasa sakit dan demam
- Mengawal tekanan darah
- Menurunkan suhu badan
- Mengawal diabetes
Akar Minyak kaya dengan pelbagai khasiat. Selain memberikan efek menyejukkan, ia mengandungi Vitamin A, B-karotene, fosforus, polifenol, flavanoid, alkaloid dan mineral yang amat baik untuk kesihatan. Daun Akar Minyak boleh dibuat puri untuk menghilangkan rasa pahit dalam penyediaan rebung muda pedas atau boleh juga ditambahkan ke dalam hidangan sup. Bukan itu sahaja, ia juga boleh dijadikan pewarna dan perasa makanan.
Comments