Limau Kasturi, Tumbuhan Sitrus Kaya Antioksidan!
Limau Kasturi adalah antara buah sitrus yang selalu digunakan dalam kalangan masyarakat di Asia Tenggara terutamanya dalam masakan dan minuman. Tumbuhan sitrus ini mudah ditanam dan hidup subur dalam keadaan cuaca di Malaysia.
Calamansi, Calamondin, Phillippine Lime dan Philippine Lemon adalah nama lain bagi Limau Kasturi. Selain mengeluarkan aroma yang wangi, Limau Kasturi kaya dengan vitamin C dan antioksidan. Menurut kajian yang dilakukan oleh MARDI, 3 biji buah limau kasturi mengandungi kandungan antioksidan Phoretin dan Vitexin bersamaan dengan 10 biji epal dan ianya jauh lebih tinggi dari teh hijau!
Antara kelebihan Limau Kasturi adalah:
- Menyembuhkan demam, batuk dan lelah
- Mengurangkan asma
- Mengatasi masalah badan berbau
- Melegakan sakit tekak dan pening kepala
- Merawat masalah kelemumur
- Membantu melangsingkan tubuh
Comments