Skip to main content

STEVIA OATMEAL RAISIN COOKIES


STEVIA OATMEAL

 RAISIN COOKIES



Image result for OATMEAL RAISIN COOKIES



INGREDIENTS :

  • 1/2 cup raisins (packed)
  • 5 ounces apple juice
  • 1/3 cup raw cashews or walnuts (coarsly ground)
  • 1/4 cup soy flour
  • 1/2 cup butter or margarine (softened)
  • 3/4 tsp. stevia extract
  • 1/2 tsp. maple flavoring
  • 1 tsp. vanilla extract
  • 1 large egg
  • 1/4 cup milk
  • 1 1/2 cups rolled oats
  • 1 cup whole wheat pastry flour
  • 1 tsp. baking soda
  • 1 tsp. cinnamon
  • 1/4 tsp. salt

           

STEPS:                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

  Place the raisins and apple juice in a small pan and sinner over low heat for 15 minutes.                                                                             

Coarsely grind chashews or walnuts in a blender. 

In a mixing bowl, cream the cashew or walnut meal and soy flour into the softened butter (or margarine). 

Stir in the stevia, maple flavoring, vanilla, and slightly beaten egg.

Set the rest of the raisins aside. Stir the creamed raisins into the butter mixture. Add the milk and oats.

Cream 1/3 of the stewed raisins and all of the juice in a blender. 

Sift together the wheat flour, baking soda, cinnamon and salt. 

Stir the flour into the other ingredients. Add the rest of the raisins. Don't overmix.

Drop onto oiled cookie sheet and flatten with the palm of the hand. Bake 13-15 minutes.NOTE: Soft margarine may also be used.

 For reduced-fat cookies: substitute the 1/2 cup of butter in the recipe for 1/3 cup butter and 1/4 cup apple butter. 

If you don't want to add the nuts increase the flour by 1/4 cup.


Comments

Popular posts from this blog

Buah Gac @ Gac Fruit - Semua yang Wajib Tahu Mengenai Buah Eksotik Dari Vietnam Ini

Buah Gac ( Momordica cochinchinensis ) ialah buah berduri oren terang yang tergolong dalam genus melon dan berasal dari Asia Tenggara, khususnya Vietnam. Ia juga dikenali sebagai baby jackfruit, bitter gourd, sweet gourd, atau Cochinchin Gourd . Ia dituai hanya dua kali setahun (pada bulan Disember dan Januari) dan biasanya digunakan di Vietnam pada majlis-majlis khas serta dalam perubatan tradisional Cina. Tumbuhan ini merupakan herba menjalar yang boleh membesar sehingga 15 meter panjang dan agak kuat. Kulitnya berduri padat dan mengeluarkan bunga kuning besar yang boleh menjadi jantan atau betina. Buahnya berbentuk bujur, dengan permukaan berketul-ketul dan berduri, serta berdiameter 15-20cm bergantung kepada perkembangan pokok.  Di dalamnya terdapat isi merah terang dengan biji berwarna coklat yang rata dan bergerigi. Di Vietnam, terdapat tiga spesies yang dikenali: Gac sticky rice, Gac fruit, dan Gac hybrid. Buah Gac mempunyai rasa ringan (sesetengah orang membandingkannya deng

Apa Itu Pokok Chaya?

  Pokok Chaya, Tumbuhan Berdaun Seperti Daun Betik! Pernah dengar tentang Pokok Chaya ? Pokok Chaya atau nama lainnya Bayam Suria merupakan tumbuhan yang tumbuh tinggi, mempunyai daun seakan daun betik dan berbatang seperti batang ubi. Tumbuhan ini hidup dengan subur di kawasan lembap dan kering serta ada ditanam di Kebun Reyhan kami.  NAMA SPESIES: CNIDOSCOLUS ACONITIFOLIUS  KELUARGA: EUPHORBIACEAE ASAL: SEMENANJUNG YUCATAN DI MEXICO CIRI-CIRI: MEMPUNYAI DAUN YANG LEBAR BERSAIZ OBLONG YANG PANJANG BATANG POKOK BERWARNA COKLAT KELABU MUDA DENGAN GARIS-GARIS GELAP  MENGANDUNGI LATEKS BERWARNA PUTIH  BOLEH MENCAPAI KETINGGIAN HINGGA 6M Manfaat Pokok Chaya untuk kesihatan adalah: Untuk mencegah diabetes Untuk menurunkan paras kolesterol Untuk melancarkan peredaran darah Untuk melancarkan penghadaman Untuk mencegah batuk Untuk merawat insomnia Untuk memerangi artritis Untuk mencegah anemia Untuk merawat penyakit kulit Untuk meningkatkan daya ingatan dan fungsi otak      Pokok Chaya terken

Apa Itu Terung Asam?

  Terung Asam, Buah Terung yang Popular di Sarawak!      Pokok Terung Asam ataupun dikenali sebagai Terung Dayak merupakan sejenis tumbuhan renek berbuah yang terkenal di Sarawak. Buah Terung Asam berwarna hijau ketika muda dan bertukar kuning oren kemerahan ketika sudah matang. Disebabkan rasa buahnya yang masam seperti tomato, ia sering digunakan dalam masakan seperti masakan asam pedas, sambal atau kari. NAMA SPESIES: SOLANUM LASIOCARPUM  KELUARGA: SOLANACEAE ASAL: ASIA TENGGARA, PAPUA NEW GUINEA, AMERIKA SELATAN CIRI-CIRI: BATANG POKOK BERWARNA HIJAU DAN AGAK BERBULU BUNGA BERWARNA PUTIH DAN KUNING DI BAHAGIAN TENGAH BUAH BERBENTUK BULAT ATAU BULAT LEPER MAMPU MENCAPAI KETINGGIAN SEHINGGA 1 METER  Manfaat yang terdapat pada pokok Terung Asam adalah: Mengawal tekanan darah Mengurangkan risiko penyakit jantung Menstabilkan gula dalam darah Memerangi Osteoporosis Menurunkan risiko kanser Membantu menurunkan berat badan Merawat masalah kulit seperti kudis dan luka Melindungi dari pe