Skip to main content

TEH DR.SWEET : PART 5 - KEISTIMEWAAN PINK GUAVA

Pink Guava - Khasiat Semulajadi yang Terbaik

Pink Guava
Nama saintifik : Psidium Guajava
Asal : Amerika Tengah
Warna : Kuning, merah jambu, merah gelap.
Bentuk : Kecil, bulat atau bujur
Tekstur : Lembut, manis dan wangi

Khasiat : 
                - Mengandungi Vitamin C, 5 kali ganda lebih daripada oren
                   - Tinggi dengan kandungan kalsium dan iron
                  - Sumber gentian yang baik
- Daun guava digunakan dalam perubatan tradisional untuk masalah diarhea dan diabetes


Kegunaan :
 - Sebagai pencuci mulut
- Salad buah-buahan
- jem
-sos
- makan secara segar & masak


Khasiat Buah & Daun Pink Guava
  • Meningkatkan Imuniti 
  • Melindungi daripada Tumor 
  • Melindungi daripada Kanser 
  • Mengekalkan tekanan darah 
  • Meningkatkan pengeluaran darah 
  • Lindungi daripada Kanser kolon 
  • Mencegah Penuaan 
  • Baik untuk Diabetes 
  • Menggalakkan kesihatan Mata 
  • Meningkatkan kesihatan Kulit 
  • Membantu Penghadaman

Buah & Daun Pink Guava
Kenapa Pink Guava Baik Untuk Kesihatan

Anti-Imun
Jambu batu adalah sumber vitamin C yang sangat baik. Ia mengandungi 228 mg Vitamin C yang bersamaan dengan 338% daripada RDA diperlukan dalam diet harian. Dengan jumlah Vitamin C yang tinggi, satu antioksidan meningkatkan fungsi sistem imun untuk melindungi daripada penyakit dan jangkitan seperti batuk, sejuk dan selesema.

Anti-tumor
Jambu batu mengandungi jumlah lycopene (carotenoid phytonutrien) yang tinggi. Lycopene mempunyai ciri-ciri anti-tumor (yang melindungi daripada radikal bebas oksigen kerana ia meneutralkan secara aktif) serta melawan kanser prostat.

Anti- Kanser
Jambu batu adalah sumber yang kaya dengan antioksidan, fitonutrien dan flavonoid yang menjadikannya sangat bermanfaat untuk melindungi daripada kanser serta berkesan untuk melindungi daripada kolon, payudara, mulut, kulit, perut, rongga mulut dan kanser paru-paru.

Mengekalkan Tekanan Darah
Jambu batu mengandungi jumlah kalium yang baik dan kandungannya yang tinggi untuk mengimbangi elektrolit. Potassium diperlukan untuk mengekalkan tahap natrium. Oleh itu, ia membantu untuk mengekalkan tekanan darah tinggi, dan ia mengurangkan risiko strok dan serangan jantung.

Meningkatkan pengeluaran darah
Jambu batu mengandungi vitamin seperti Vitamin E, K, niasin, folat, asid Pantothenic, Vitamin B6 dan mineral seperti copper, manganese dan magnesium yang penting untuk pembentukan darah. Kaya dengan Vitamin C dapat meningkatkan keupayaan badan untuk menyerap zat besi.  

Melindungi dari Kanser Colon
Jambu batu mengandungi lemak pemakanan yang membantu untuk membersihkan toksin daripada kolon.

Anti-Penuaan
Antioksidan dalam jambu batu membantu  untuk melambatkan proses penuaan secara semulajadi.

Diabetes
Jambu batu mengandungi jumlah serat pemakanan yang baik untuk mengurangkan kenaikan gula dalam pesakit kencing manis.

Kesihatan Mata
Vitamin A adalah antioksidan yang melindungi mata daripada radikal bebas dan mencegah kerosakan retina disebabkan kerana radikal bebas. Ianya meningkatkan penglihatan mata dan melindungi dari katarak atau degenerasi makula.

Kesihatan Kulit
Vitamin A adalah nutrien penting yang menggalakkan kesihatan kulit. Ia menyuburkan kulit dan melindungi daripada radikal bebas, melindungi daripada kanser kulit dan melindungi daripada penyakit kulit seperti jerawat.

Membantu Penghadaman
Jumlah serat pemakanan yang baik dapat meningkatkan penghadaman. Ia mempunyai ciri anti-bakteria yang membersihkan usus untuk melindungi daripada aktiviti mikrob. Oleh itu, ia menguatkan penghadaman yang menghalang cirit-birit dan sembelit.


Keistimewaan Guava

1) Korea Food & Drug Administration (KFDA) meluluskan label daun Guava ekstrak air panas sebagai "Makanan Manfaat Kesihatan".

2) Japan's Ministry of Health, Labor and Welfare meluluskan label minuman teh guava sebagai "Makanan untuk Perubahan Kesihatan yang spesifik".

Comments

Popular posts from this blog

Buah Gac @ Gac Fruit - Semua yang Wajib Tahu Mengenai Buah Eksotik Dari Vietnam Ini

Buah Gac ( Momordica cochinchinensis ) ialah buah berduri oren terang yang tergolong dalam genus melon dan berasal dari Asia Tenggara, khususnya Vietnam. Ia juga dikenali sebagai baby jackfruit, bitter gourd, sweet gourd, atau Cochinchin Gourd . Ia dituai hanya dua kali setahun (pada bulan Disember dan Januari) dan biasanya digunakan di Vietnam pada majlis-majlis khas serta dalam perubatan tradisional Cina. Tumbuhan ini merupakan herba menjalar yang boleh membesar sehingga 15 meter panjang dan agak kuat. Kulitnya berduri padat dan mengeluarkan bunga kuning besar yang boleh menjadi jantan atau betina. Buahnya berbentuk bujur, dengan permukaan berketul-ketul dan berduri, serta berdiameter 15-20cm bergantung kepada perkembangan pokok.  Di dalamnya terdapat isi merah terang dengan biji berwarna coklat yang rata dan bergerigi. Di Vietnam, terdapat tiga spesies yang dikenali: Gac sticky rice, Gac fruit, dan Gac hybrid. Buah Gac mempunyai rasa ringan (sesetengah orang membandingkannya deng

Apa Itu Pokok Chaya?

  Pokok Chaya, Tumbuhan Berdaun Seperti Daun Betik! Pernah dengar tentang Pokok Chaya ? Pokok Chaya atau nama lainnya Bayam Suria merupakan tumbuhan yang tumbuh tinggi, mempunyai daun seakan daun betik dan berbatang seperti batang ubi. Tumbuhan ini hidup dengan subur di kawasan lembap dan kering serta ada ditanam di Kebun Reyhan kami.  NAMA SPESIES: CNIDOSCOLUS ACONITIFOLIUS  KELUARGA: EUPHORBIACEAE ASAL: SEMENANJUNG YUCATAN DI MEXICO CIRI-CIRI: MEMPUNYAI DAUN YANG LEBAR BERSAIZ OBLONG YANG PANJANG BATANG POKOK BERWARNA COKLAT KELABU MUDA DENGAN GARIS-GARIS GELAP  MENGANDUNGI LATEKS BERWARNA PUTIH  BOLEH MENCAPAI KETINGGIAN HINGGA 6M Manfaat Pokok Chaya untuk kesihatan adalah: Untuk mencegah diabetes Untuk menurunkan paras kolesterol Untuk melancarkan peredaran darah Untuk melancarkan penghadaman Untuk mencegah batuk Untuk merawat insomnia Untuk memerangi artritis Untuk mencegah anemia Untuk merawat penyakit kulit Untuk meningkatkan daya ingatan dan fungsi otak      Pokok Chaya terken

Apa Itu Terung Asam?

  Terung Asam, Buah Terung yang Popular di Sarawak!      Pokok Terung Asam ataupun dikenali sebagai Terung Dayak merupakan sejenis tumbuhan renek berbuah yang terkenal di Sarawak. Buah Terung Asam berwarna hijau ketika muda dan bertukar kuning oren kemerahan ketika sudah matang. Disebabkan rasa buahnya yang masam seperti tomato, ia sering digunakan dalam masakan seperti masakan asam pedas, sambal atau kari. NAMA SPESIES: SOLANUM LASIOCARPUM  KELUARGA: SOLANACEAE ASAL: ASIA TENGGARA, PAPUA NEW GUINEA, AMERIKA SELATAN CIRI-CIRI: BATANG POKOK BERWARNA HIJAU DAN AGAK BERBULU BUNGA BERWARNA PUTIH DAN KUNING DI BAHAGIAN TENGAH BUAH BERBENTUK BULAT ATAU BULAT LEPER MAMPU MENCAPAI KETINGGIAN SEHINGGA 1 METER  Manfaat yang terdapat pada pokok Terung Asam adalah: Mengawal tekanan darah Mengurangkan risiko penyakit jantung Menstabilkan gula dalam darah Memerangi Osteoporosis Menurunkan risiko kanser Membantu menurunkan berat badan Merawat masalah kulit seperti kudis dan luka Melindungi dari pe