Skip to main content

TEH DR.SWEET : PART 2 - KEBAIKAN SERAI

Hari ini kami akan kongsikan khasiat serai yang digunakan dalam Teh Dr.Sweet

Bagi sesiapa yang tidak tahu, inilah rupanya serai..

Batang serai

Biasa serai guna dalam masakan seperti ini:

Ayam masak Serai

Tapi pernah tak anda guna serai untuk dijadikan minuman ?

Teh serai

Itulah yang anda tidak tahu. Serai sebenarnya mempunyai banyak manfaat kesihatan dan sekarang kami hasilkan Teh Dr. Sweet yang mengandungi manfaat serai ini.


APAKAH KHASIAT DISEBALIK SERAI ?

# Mengatasi masalah perut dan gangguan Pencernaan
- Membantu mengurangkan angin dalam usus sekaligus mencegah pembentukan gas berlebihan.

# Bertindak sebagai Penahan Sakit
- Dapat melegakan sakit (Sakit gigi, sakit otot dan sendi) secara semulajadi

# Bertindak Sebagai detoksifikasi
- Membantu melancarkan pembuangan air kecil sekaligus membersihkan organ pencernaan, hati, pankreas, pundi kencing dan buah pinggang.

Melegakan masalah senggugut
- membantu golongan wanita yang mengalami masalah senggugut

Agen Pencegah Kanser
- Setiap 100g serai mengandungi antioksidan pencegah kanser. Elemen semulajadi yang terdapat dalam serai mampu mematikan sel kanser tanpa meroakkan sel sihat.

Menurunkan Tekanan Darah
- Membantu dalam menurunkan hipertensi dan merangsang peredaran darah

Mengubati masalah Infeksi (Jangkitan)
- Kandungan zat anti-mikroba dan anti-bakteria yang terkandung dalam serai membantu mengubati infeksi pada perut, usus, saluran najis, luka, kulit, tipus, keracunan makanan dan dapat juga menghilangkan bau badan.

Berkhasiat sebagai diuretik
- Dapat meredakan kejang-kejang otot dan anti-rematik serta mengatasi gejala batuk.


Banyak dangat manfaat serai sebenarnya. Dan semuanya terkandung dalam Teh Dr.Sweet.
Selamat Mencuba~

Comments

Popular posts from this blog

Apa Itu Terung Asam?

  Terung Asam, Buah Terung yang Popular di Sarawak!      Pokok Terung Asam ataupun dikenali sebagai Terung Dayak merupakan sejenis tumbuhan renek berbuah yang terkenal di Sarawak. Buah Terung Asam berwarna hijau ketika muda dan bertukar kuning oren kemerahan ketika sudah matang. Disebabkan rasa buahnya yang masam seperti tomato, ia sering digunakan dalam masakan seperti masakan asam pedas, sambal atau kari. NAMA SPESIES: SOLANUM LASIOCARPUM  KELUARGA: SOLANACEAE ASAL: ASIA TENGGARA, PAPUA NEW GUINEA, AMERIKA SELATAN CIRI-CIRI: BATANG POKOK BERWARNA HIJAU DAN AGAK BERBULU BUNGA BERWARNA PUTIH DAN KUNING DI BAHAGIAN TENGAH BUAH BERBENTUK BULAT ATAU BULAT LEPER MAMPU MENCAPAI KETINGGIAN SEHINGGA 1 METER  Manfaat yang terdapat pada pokok Terung Asam adalah: Mengawal tekanan darah Mengurangkan risiko penyakit jantung Menstabilkan gula dalam darah Memerangi Osteoporosis Menurunkan risiko kanser Membantu menurunkan berat badan Merawat masalah kulit seperti kudis dan luka Melindungi dari pe

Apa Itu Pokok Chaya?

  Pokok Chaya, Tumbuhan Berdaun Seperti Daun Betik! Pernah dengar tentang Pokok Chaya ? Pokok Chaya atau nama lainnya Bayam Suria merupakan tumbuhan yang tumbuh tinggi, mempunyai daun seakan daun betik dan berbatang seperti batang ubi. Tumbuhan ini hidup dengan subur di kawasan lembap dan kering serta ada ditanam di Kebun Reyhan kami.  NAMA SPESIES: CNIDOSCOLUS ACONITIFOLIUS  KELUARGA: EUPHORBIACEAE ASAL: SEMENANJUNG YUCATAN DI MEXICO CIRI-CIRI: MEMPUNYAI DAUN YANG LEBAR BERSAIZ OBLONG YANG PANJANG BATANG POKOK BERWARNA COKLAT KELABU MUDA DENGAN GARIS-GARIS GELAP  MENGANDUNGI LATEKS BERWARNA PUTIH  BOLEH MENCAPAI KETINGGIAN HINGGA 6M Manfaat Pokok Chaya untuk kesihatan adalah: Untuk mencegah diabetes Untuk menurunkan paras kolesterol Untuk melancarkan peredaran darah Untuk melancarkan penghadaman Untuk mencegah batuk Untuk merawat insomnia Untuk memerangi artritis Untuk mencegah anemia Untuk merawat penyakit kulit Untuk meningkatkan daya ingatan dan fungsi otak      Pokok Chaya terken

Buah Gac @ Gac Fruit - Semua yang Wajib Tahu Mengenai Buah Eksotik Dari Vietnam Ini

Buah Gac ( Momordica cochinchinensis ) ialah buah berduri oren terang yang tergolong dalam genus melon dan berasal dari Asia Tenggara, khususnya Vietnam. Ia juga dikenali sebagai baby jackfruit, bitter gourd, sweet gourd, atau Cochinchin Gourd . Ia dituai hanya dua kali setahun (pada bulan Disember dan Januari) dan biasanya digunakan di Vietnam pada majlis-majlis khas serta dalam perubatan tradisional Cina. Tumbuhan ini merupakan herba menjalar yang boleh membesar sehingga 15 meter panjang dan agak kuat. Kulitnya berduri padat dan mengeluarkan bunga kuning besar yang boleh menjadi jantan atau betina. Buahnya berbentuk bujur, dengan permukaan berketul-ketul dan berduri, serta berdiameter 15-20cm bergantung kepada perkembangan pokok.  Di dalamnya terdapat isi merah terang dengan biji berwarna coklat yang rata dan bergerigi. Di Vietnam, terdapat tiga spesies yang dikenali: Gac sticky rice, Gac fruit, dan Gac hybrid. Buah Gac mempunyai rasa ringan (sesetengah orang membandingkannya deng