Skip to main content

NIKMATI PAVLOVA DENGAN STEVIA

Pavlova merupakan antara makanan kesukaan ramai. Dan hari ini, kami sediakan untuk anda satu resepi sihat Pavlova dengan stevia.

Jom tengok bagaimana cara menyediakannya.

Stevia Pavlova
Stevia Pavlova

Bahan-bahan:

  • 2 putih telur
  • 3/4 sudu besar SureVia Spoonable
  • 1/2 sudu teh cuka
  • 1 sudu besar teh jagung
Toping
  • 2/3 cawan yogurt asli rendah lemak
  • 1/2 sudu teh ekstrak vanilla
  • 1/2 sudu teh SureVia Spoonable
  • 1/2 cawan raspberi
Cara-caranya:
  1. Panaskan ketuhar kepada 100 C dan sediakan dulang pembakar dengan kertas pembakar.
  2. Masukkan SureVia Spoonable dan putih telur dalam mangkuk dan pukul sehingga sangat pekat.
  3. Masukkan cuka dan tepung jagung, kacau perlahan-lahan dengan spatula. Tuangkan meringue atas kertas pembakar pada keseluruhan bulatan sebesar pinggan.
  4. Bakar selama 30-40 minit atau sehingga warna kekuningan. Matikan ketuhar dan biarkan sejuk dalam ketuhar dengan pintu direngganakan sedikit (Kira-kira satu jam).
  5. Pukul yogurt dengan vanilla dan SureVia dan curahkan ke atas meringue tadi. Kemudian, susun raspberi di atasnya. Sedia untuk dihidangkan.

Selamat Mencuba & Stay tune bersama kami untuk resepi selanjutnya !

Comments

Anne said…
Sedapnya...my favorite.lepas ni bleh cuba resepi ni.thanks for sharing.
Dr Irfan Unal said…
Welcome,we will share more recipe in the future and be sure to follow our blog

Popular posts from this blog

Buah Gac @ Gac Fruit - Semua yang Wajib Tahu Mengenai Buah Eksotik Dari Vietnam Ini

Buah Gac ( Momordica cochinchinensis ) ialah buah berduri oren terang yang tergolong dalam genus melon dan berasal dari Asia Tenggara, khususnya Vietnam. Ia juga dikenali sebagai baby jackfruit, bitter gourd, sweet gourd, atau Cochinchin Gourd . Ia dituai hanya dua kali setahun (pada bulan Disember dan Januari) dan biasanya digunakan di Vietnam pada majlis-majlis khas serta dalam perubatan tradisional Cina. Tumbuhan ini merupakan herba menjalar yang boleh membesar sehingga 15 meter panjang dan agak kuat. Kulitnya berduri padat dan mengeluarkan bunga kuning besar yang boleh menjadi jantan atau betina. Buahnya berbentuk bujur, dengan permukaan berketul-ketul dan berduri, serta berdiameter 15-20cm bergantung kepada perkembangan pokok.  Di dalamnya terdapat isi merah terang dengan biji berwarna coklat yang rata dan bergerigi. Di Vietnam, terdapat tiga spesies yang dikenali: Gac sticky rice, Gac fruit, dan Gac hybrid. Buah Gac mempunyai rasa ringan (sesetengah orang membandingkannya ...

Apa Itu Gymnema?

  Pokok Pemusnah Gula, Gymnema!      Pokok Gymnema ataupun nama lainnya pokok Gurmar dan pokok Australian Cowplant merupakan pokok herba yang bersifat Sugar Blocker. Dalam sistem Ayurveda , pokok Gymnema diterangkan sebagai sejenis pokok pemusnah gula dan telah digunakan secara meluas sebagai penawar diabetes dalam perubatan Ayurveda.  NAMA SPESIES: GYMNEMA SYLVESTRE KELUARGA: APOCYNACEAE ASAL: AFRIKA  TROPIKA, INDIA TENGAH DAN INDIA SELATAN CIRI-CIRI: DAUN BERBENTUK BUJUR DAN BERWARNA HIJAU GELAP  MEMPUNYAI BUNGA-BUNGA KECIL BERWARNA KUNING POKOK JENIS MEMANJAT DAN BERKAYU     Air rebusan daun Gymnena boleh diminum sebagai teh. Daun Gymnema  yang telah diproses menjadi serbuk dan kapsul boleh diambil dengan air kosong 5-10 minit sebelum makan sebagai supplement kesihatan. Bagi Gymnena  dalam bentuk serbuk dan kapsul, kuantiti yang selamat untuk diambil adalah seperti berikut: Serbuk Gymnena: Maksimum sehingga 4g jika tiada ...

Apa Itu Buah Pulur?

  Biji yang Kaya Khasiat,  Buah Pulur!     Buah Pulur merupakan sejenis tumbuhan malar hijau yang amat popular di negeri Sabah dan Sarawak. Selain dikenali sebagai Buah Pulur, buah ini turut dipanggil Buah Kamangsi, Buah Keluwih, Buah Kulor atau nama Inggerisnya Breadnut.      Walaupun rupa Buah Pulur seakan Buah Sukun, namun sebenarnya ia agak berbeza. Jika dilihat dengan lebih dekat, perbezaan boleh dilihat pada kulit luarannya kerana Buah Sukun tidak berduri tetapi Buah Pulur mempunyai kulit berduri.  NAMA SPESIES: ARTOCARPUS CAMANSI KELUARGA: MORACEAE ASAL: NEW GUINEA, PULAU MALUKU DAN FILIPINA CIRI-CIRI: BERBULU HALUS WARNA PUTIH/PUTIH KEMERAHAN ATAS DAN BAWAH PERMUKAAN URAT DAUN, BAWAH PERMUKAAN DAUN DAN PETIOLE POKOK MENGELUARKAN GETAH BERWARNA PUTIH DAN MELEKIT BUAH BERBENTUK GLOBULAR DAN BERWARNA HIJAU KEKUNINGAN KETINGGIAN POKOK LEBIH 20 METER      Selain itu, Buah Pulur mempunyai banyak biji yang kaya dengan nutri...