Dr Irfan Unal

 Terung Asam, Buah Terung yang Popular di Sarawak!


    Pokok Terung Asam ataupun dikenali sebagai Terung Dayak merupakan sejenis tumbuhan renek berbuah yang terkenal di Sarawak. Buah Terung Asam berwarna hijau ketika muda dan bertukar kuning oren kemerahan ketika sudah matang. Disebabkan rasa buahnya yang masam seperti tomato, ia sering digunakan dalam masakan seperti masakan asam pedas, sambal atau kari.




NAMA SPESIES:
SOLANUM LASIOCARPUM 

KELUARGA:
SOLANACEAE

ASAL:
ASIA TENGGARA, PAPUA NEW GUINEA, AMERIKA SELATAN

CIRI-CIRI:
BATANG POKOK BERWARNA HIJAU DAN AGAK BERBULU
BUNGA BERWARNA PUTIH DAN KUNING DI BAHAGIAN TENGAH
BUAH BERBENTUK BULAT ATAU BULAT LEPER
MAMPU MENCAPAI KETINGGIAN SEHINGGA 1 METER 



Manfaat yang terdapat pada pokok Terung Asam adalah:
  • Mengawal tekanan darah
  • Mengurangkan risiko penyakit jantung
  • Menstabilkan gula dalam darah
  • Memerangi Osteoporosis
  • Menurunkan risiko kanser
  • Membantu menurunkan berat badan
  • Merawat masalah kulit seperti kudis dan luka
  • Melindungi dari penyakit mata


    Buah Terung Asam kaya dengan khasiat semulajadi yang bagus untuk kesihatan. Bagi 100g Terung Asam, ia mempunyai nilai pemakanan air (89g), protin (1.4g), lemak (1g), serat (1.5g), kalsium (13mg) dan tenaga sebanyak 168kJ. Terung Asam juga mengandungi solanine yang berfungsi sebagai bahan saponin dalam darah.


    Pokok Terung Asam adalah antara tumbuhan yang sedang kami usahakan di Kebun Reyhan. Jadi, jika anda ingin mendapatkan buah Terung Asam, boleh terus hubungi kami segera!


Hubungi kami di WhatsApp: 011-23884535




0 Responses