Buah Tarap Popular Di Sabah?
Bagi penggemar buah tempatan, sudah tentu kita teruja apabila tibanya musim durian atau dikenali sebagai raja segala buah. Apatah lagi pada musim durian tiba, kawasan pasar atau tepi jalan pasti menjadi tumpuan orang ramai membeli. Namun berbeza dengan orang di Sabah, buah eksotik popular dan diminati masyarakat adalah buah tarap atau dikenali sebagai "timadang" dalam kalangan masyarakat Kadazan Dusun.
Buah Tarap adalah salah satu buah-buahan tempatan negeri Sabah yang sangat terkenal dengan rasa yang cukup sedap. Pokok buah tarap mudah tumbuh dan subur di kawasan Sabah yang beriklim tropika. Ketika anda cuba makan buah tarap ini pasti akan sedar betapa bertuahnya dapat merasa buah tarap kerana ada rasa manisnya lain dari rasa manis buah yang lain.
Pokok dan buah ini dipercayai memang berasal dari Borneo atau Filipina. Buah ini juga dikenali sebagai Kiran di Sarawak. Buah ini mempunyai rupa bentuk yang bulat dan beratnya boleh mencecah sehingga 1kg. Buah tarap yang masih muda mempunyai kulit yang bewarna hijau pekat manakala buah yang sudah masak pula kulitnya bewarna hijau kekuningan dan sangat mudah untuk dikopek untuk ambil isinya.
Pokok buah tarap
NAMA SAINTIFIK:
ARTOCARPUS ODORATISSIMUS
NAMA MALAY:
BUAH TARAP
NAMA INGGERIS:
MARANG FRUIT
ASAL:
ASIA TENGGARA
CIRI-CIRI:
MENYERUPAI BUAH NANGKA,
BAU DARI BUAH SANGAT KUAT
Kegunaan Pokok Buah Tarap
Buah ini mudah didapati di negeri Sabah kerana ramai yang menanam pokok tarap ini di kebun mereka. Pokok ini juga mudah untuk berbuah iaitu sekitar 3 tahun pokok ini sudah boleh mengeluarkan buah. Selain untuk buah, pokok tarap ini mempunyai pelbagai kegunaan yang ramai orang belum tahu termasuk batang, daun dan buah dan lain-lain lagi.
Buah tarap
Antara kegunaan bagi pokok buah tarap adalah:
🌳 Merebus, dipanggang atau goreng biji buah untuk dimakan.
🌳 Buah yang sudah matang atau masak boleh dimakan segar atau dijadikan bahan ramuan kek.
🌳 Buah yang belum masak boleh dimasak menjadi sup sayur.
🌳 Daunnya banyak digunakan untuk membungkus nasi atau makanan tradisional masyarakat Kadazan Dusun seperti Linopot.
🌳Daunnya juga boleh digunakan untuk menampal bumbung rumah yang bocor pada masa dahulu kerana kebanyakan atap rumah diperbuat daripada nipah.
🌳 Daun pokok tarap bersaiz besar dan lebar boleh dignakan sebagai jerami untuk membuat pemisah rumah pondok sementara.
🌳 Batang pokok biasanya digunakan dalam pertukangan kerana pokok ini mempunyai kayu jenis yang keras.
🌳 Lateks pokok buah tarap dapat merawat inflamasi disebabkan luka.
🌳 Di dalam perubatan tradisional kaum Iban di Sarawak, akar pokok buah tarap diambil untuk merawat cirit-birit.
🌳 Abu dari daun disapu di bahagian badan yang disengat kala jengking dan lipan bagi mengurangkan rasa sakit.
Buah tarap
Buah ini juga dikatakan mempunyai khasiatnya iaitu buah ini mengandungi Vitamin C dan buah ini juga berfungsi sebagai bahan pelawas untuk sistem pencernaan yang lebih baik. Dengan adanya khasiat seperti ini sekaligus dapat menarik ramai lagi orang ramai untuk menanam pokok atau memakan buah ini.
Buah tarap
Buah tarap
Untuk memetik buah ini, kebiasaanya dipetik ketika buah ini kelihatan separuh masak dan masih keras lagi. Kemudian, akan menyimpannya di dalam sebuah tempat seperti karung untuk diperam sehingga masak. Ada juga terdapat sesetengah masyarakat yang membiarkan sahaja buah ini betul-betul masak di atas pokok dan tunggu buah tersebut jatuh sendiri.
Namun kebanyakannya, lebih suka memetik buah tarap ketika masih keras. Ini kerana bagi mengelakkan buah ini jatuh ke tanah dan pecah, kerana buah yang terlalu masak kulitnya tidak keras dan lebih mudah hancur bila jatuh dari pokok. Buah ini boleh dipetik dengan memanjat pokok dan menggunakan penjolok.
Kesimpulan
Dapatkan Pokok Buah Tarap segar kesukaan anda dari Kebun Reyhan dengan membuat pembelian melalui:
Laman web: www.herbalwise.com.my
Lazada:
https://www.lazada.com.my/shop/herbalwise-holdings/
https://www.lazada.com.my/shop/steviasugar/
Shopee:
https://shopee.com.my/herbalwise.holdings
https://shopee.com.my/steviasugar
Whatsapp HQ: 019-5466443
Comments