Skip to main content

Apa itu Buah Tarap?

 

Buah Tarap Popular Di Sabah?

Dr Irfan

    Bagi penggemar buah tempatan, sudah tentu kita teruja apabila tibanya musim durian atau dikenali sebagai raja segala buah. Apatah lagi pada musim durian tiba, kawasan pasar atau tepi jalan pasti menjadi tumpuan orang ramai membeli. Namun berbeza dengan orang di Sabah, buah eksotik popular dan diminati masyarakat adalah buah tarap atau dikenali sebagai "timadang" dalam kalangan masyarakat Kadazan Dusun.  

    Buah Tarap adalah salah satu buah-buahan tempatan negeri Sabah yang sangat terkenal dengan rasa yang cukup sedap. Pokok buah tarap mudah tumbuh dan subur di kawasan Sabah yang beriklim tropika. Ketika anda cuba makan buah tarap ini pasti akan sedar betapa bertuahnya dapat merasa buah tarap kerana ada rasa manisnya lain dari rasa manis buah yang lain. 



Buah tarap

    Pokok dan buah ini dipercayai memang berasal dari Borneo atau Filipina. Buah ini juga dikenali sebagai Kiran di Sarawak. Buah ini mempunyai rupa bentuk yang bulat dan beratnya boleh mencecah sehingga 1kg. Buah tarap yang masih  muda mempunyai kulit yang bewarna hijau pekat manakala buah yang sudah masak pula kulitnya bewarna hijau kekuningan dan sangat mudah untuk dikopek untuk ambil isinya. 

Pokok buah tarap


NAMA SAINTIFIK:
ARTOCARPUS ODORATISSIMUS

NAMA MALAY:
BUAH TARAP

NAMA INGGERIS:
 MARANG FRUIT

ASAL:
 ASIA TENGGARA
 
CIRI-CIRI:
MENYERUPAI BUAH NANGKA, 
BAU DARI BUAH SANGAT KUAT


Buah tarap


Kegunaan Pokok Buah Tarap

     Buah ini mudah didapati di negeri Sabah kerana ramai yang menanam pokok tarap ini di kebun mereka. Pokok ini juga mudah untuk berbuah iaitu sekitar 3 tahun pokok ini sudah boleh mengeluarkan buah. Selain untuk buah, pokok tarap ini mempunyai pelbagai kegunaan yang ramai orang belum tahu termasuk batang, daun dan buah dan lain-lain lagi.


Buah tarap


Antara kegunaan bagi pokok buah tarap adalah:

🌳 Merebus, dipanggang atau goreng biji buah untuk dimakan. 

🌳 Buah yang sudah matang atau masak boleh dimakan segar atau dijadikan bahan ramuan kek.

🌳 Buah yang belum masak boleh dimasak menjadi sup sayur.

🌳 Daunnya banyak digunakan untuk membungkus nasi atau makanan tradisional masyarakat Kadazan Dusun seperti Linopot. 

🌳Daunnya juga boleh digunakan untuk menampal bumbung rumah yang bocor pada masa dahulu kerana kebanyakan atap rumah diperbuat daripada nipah.

🌳 Daun pokok tarap bersaiz besar dan lebar boleh dignakan sebagai jerami untuk membuat pemisah rumah pondok sementara. 

🌳 Batang pokok biasanya digunakan dalam pertukangan kerana pokok ini mempunyai kayu jenis yang keras.

🌳 Lateks pokok buah tarap dapat merawat inflamasi disebabkan luka.

🌳 Di dalam perubatan tradisional kaum Iban di Sarawak, akar pokok buah tarap diambil untuk merawat cirit-birit.

🌳 Abu dari daun disapu di bahagian badan yang disengat kala jengking dan lipan bagi mengurangkan rasa sakit. 


Buah tarap

     Buah ini juga dikatakan mempunyai khasiatnya iaitu buah ini mengandungi Vitamin C dan buah ini juga berfungsi sebagai bahan pelawas untuk sistem pencernaan yang lebih baik. Dengan adanya khasiat seperti ini sekaligus dapat menarik ramai lagi orang ramai untuk menanam pokok atau memakan buah ini.


Buah tarap


Buah tarap


    Untuk memetik buah ini, kebiasaanya dipetik ketika buah ini kelihatan separuh masak dan masih keras lagi. Kemudian, akan menyimpannya di dalam sebuah tempat seperti karung untuk diperam sehingga masak. Ada juga terdapat sesetengah masyarakat yang membiarkan sahaja buah ini betul-betul masak di atas pokok dan tunggu buah tersebut jatuh sendiri. 

    Namun kebanyakannya, lebih suka memetik buah tarap ketika masih keras. Ini kerana bagi mengelakkan buah ini jatuh ke tanah dan pecah, kerana buah yang terlalu masak kulitnya tidak keras dan lebih mudah hancur bila jatuh dari pokok. Buah ini boleh dipetik dengan memanjat pokok dan menggunakan penjolok. 


Kesimpulan

    Dapatkan Pokok Buah Tarap segar kesukaan anda dari Kebun Reyhan dengan membuat pembelian melalui:

Laman web: www.herbalwise.com.my

Lazada:
https://www.lazada.com.my/shop/herbalwise-holdings/
https://www.lazada.com.my/shop/steviasugar/

Shopee:
https://shopee.com.my/herbalwise.holdings
https://shopee.com.my/steviasugar

Whatsapp HQ: 019-5466443

Comments

Popular posts from this blog

Buah Gac @ Gac Fruit - Semua yang Wajib Tahu Mengenai Buah Eksotik Dari Vietnam Ini

Buah Gac ( Momordica cochinchinensis ) ialah buah berduri oren terang yang tergolong dalam genus melon dan berasal dari Asia Tenggara, khususnya Vietnam. Ia juga dikenali sebagai baby jackfruit, bitter gourd, sweet gourd, atau Cochinchin Gourd . Ia dituai hanya dua kali setahun (pada bulan Disember dan Januari) dan biasanya digunakan di Vietnam pada majlis-majlis khas serta dalam perubatan tradisional Cina. Tumbuhan ini merupakan herba menjalar yang boleh membesar sehingga 15 meter panjang dan agak kuat. Kulitnya berduri padat dan mengeluarkan bunga kuning besar yang boleh menjadi jantan atau betina. Buahnya berbentuk bujur, dengan permukaan berketul-ketul dan berduri, serta berdiameter 15-20cm bergantung kepada perkembangan pokok.  Di dalamnya terdapat isi merah terang dengan biji berwarna coklat yang rata dan bergerigi. Di Vietnam, terdapat tiga spesies yang dikenali: Gac sticky rice, Gac fruit, dan Gac hybrid. Buah Gac mempunyai rasa ringan (sesetengah orang membandingkannya deng

Apa Itu Pokok Chaya?

  Pokok Chaya, Tumbuhan Berdaun Seperti Daun Betik! Pernah dengar tentang Pokok Chaya ? Pokok Chaya atau nama lainnya Bayam Suria merupakan tumbuhan yang tumbuh tinggi, mempunyai daun seakan daun betik dan berbatang seperti batang ubi. Tumbuhan ini hidup dengan subur di kawasan lembap dan kering serta ada ditanam di Kebun Reyhan kami.  NAMA SPESIES: CNIDOSCOLUS ACONITIFOLIUS  KELUARGA: EUPHORBIACEAE ASAL: SEMENANJUNG YUCATAN DI MEXICO CIRI-CIRI: MEMPUNYAI DAUN YANG LEBAR BERSAIZ OBLONG YANG PANJANG BATANG POKOK BERWARNA COKLAT KELABU MUDA DENGAN GARIS-GARIS GELAP  MENGANDUNGI LATEKS BERWARNA PUTIH  BOLEH MENCAPAI KETINGGIAN HINGGA 6M Manfaat Pokok Chaya untuk kesihatan adalah: Untuk mencegah diabetes Untuk menurunkan paras kolesterol Untuk melancarkan peredaran darah Untuk melancarkan penghadaman Untuk mencegah batuk Untuk merawat insomnia Untuk memerangi artritis Untuk mencegah anemia Untuk merawat penyakit kulit Untuk meningkatkan daya ingatan dan fungsi otak      Pokok Chaya terken

Apa Itu Terung Asam?

  Terung Asam, Buah Terung yang Popular di Sarawak!      Pokok Terung Asam ataupun dikenali sebagai Terung Dayak merupakan sejenis tumbuhan renek berbuah yang terkenal di Sarawak. Buah Terung Asam berwarna hijau ketika muda dan bertukar kuning oren kemerahan ketika sudah matang. Disebabkan rasa buahnya yang masam seperti tomato, ia sering digunakan dalam masakan seperti masakan asam pedas, sambal atau kari. NAMA SPESIES: SOLANUM LASIOCARPUM  KELUARGA: SOLANACEAE ASAL: ASIA TENGGARA, PAPUA NEW GUINEA, AMERIKA SELATAN CIRI-CIRI: BATANG POKOK BERWARNA HIJAU DAN AGAK BERBULU BUNGA BERWARNA PUTIH DAN KUNING DI BAHAGIAN TENGAH BUAH BERBENTUK BULAT ATAU BULAT LEPER MAMPU MENCAPAI KETINGGIAN SEHINGGA 1 METER  Manfaat yang terdapat pada pokok Terung Asam adalah: Mengawal tekanan darah Mengurangkan risiko penyakit jantung Menstabilkan gula dalam darah Memerangi Osteoporosis Menurunkan risiko kanser Membantu menurunkan berat badan Merawat masalah kulit seperti kudis dan luka Melindungi dari pe