Skip to main content

PEMBONGKARAN SEBENAR IBU GULA/E955/EKSTRAK GULA (SUCRALOSE)

Tahukah Anda???



IBU GULA = E955 = EKSTRAK GULA = SUCRALOSE



APAKAH IBU GULA/E955/EKSTRAK GULA/SUCRALOSE?
Sucralose adalah bahan yang terhasil secara kimia daripada sucrose (gula) dengan penambahan molekul klorin melalui tindakan kimia yg kompleks & melibatkan penggunaan  bahan kimia bertoksid tinggi.


SUCRALOSE DIPERBUAT DARIPADA APA?
Sucralose adalah pemanis klorin tiruan yang terhasil apabila kumpulan hydroxyl dalam molekul gula digantikan dgn klorin molekul.


ADAKAH IBU GULA/E955/EKSTRAK GULA/SUCRALOSE PRODUK SEMULAJADI?
Tidak. Sucralose tidak mengandungi elemen gula kerana ianya dihasilkan dalam keadaan proses kimia bukan melalui bidang tebu atau bit gula. Sucralose melalui proses kimia yang tinggi.


APAKAH PERBEZAAN ANTARA IBU GULA/E955/EKSTRAK GULA/SUCRALOSE & SUKROSE(GULA)?
Sucrose dihasilkan secara semulajadi daripada tebu atau bit gula. Sucralose pula terhasil secara kimia. Penggunaan nama lebih kurang sama kerana untuk memasarkan produk dan menarik perhatian pelanggan

ADAKAH KLORIN YG DIGUNAKAN DLM SUCRALOSE DAN KOLAM RENANG SAMA?
Ya. Atom klorin yg dijumpai dalam sucralose sama digunakan untuk membasmi kolam renang. Product tersebut dilabelkan sebagai mengandugi klorin tetapi tidak bagi produk ibu gula/E955/ekstrak gula.

ADAKAH SELAMAT UNTUK KITA MAKAN ATAU MINUM PRODUK MENGANDUNGI KLORIN?
Setakat ini tidak lagi diketahui berapa lama tempoh penggunaan sucralose memberi kesan ke atas jangka hayat manusia. Sesetengah professional kesihatan menyatakan kebimbangan bahawa Sucralose boleh menyebabkan kesihatan manusia dalam bahaya. Pentadbiran Makanan & Dadah (FDA) telah mengkaji kemungkinan kesan sampingan menggunakan Sucralose termasuklah pembesaran hati & buah pinggang, mengurangkan bilangan sel darah putih, mengurangkan kadar pertumbuhan dan menurunkan berat badan janin.

ADAKAH IBU GULA/E955/EKSTRAK GULA/SUCRALOSE SELAMAT BAGI KITA SEBAGAI GULA SEBENAR SEMULAJADI?
Disebabkan tiada kajian jangka masa lama dijalankan ke atas manusia, tidak diketahui sama ada Sucralose selamat digunakan sebagai gula sebenar yg semulajadi. Gula selamat digunakan oleh manusia untuk lebih 2,000 tahun.

ADAKAH SUCRALOSE LEBIH MAHAL DARI GULA SEBENAR YG SEMULAJADI?
Ya.

KENAPA KEBANYAKAN PENGELUAR TIDAK MENGGUNAKAN SUCRALOSE?
Semestinya kerana kebanyakan orang diluar sana sudah mengetahui bahawa sucrolase adalah bahaya kepada kesihatan.

Ada company tidak membongkarkan kebenaran sebenar penggunaan sucralose dalam produk mereka. Sebagai contoh:
  • Ada yg menyatakan produk ‘Sugar Drop – Natural Sugar Replacement, Derived from Sugar Cane Extract’. Hakikatnya tidak betul kerana disitu sudah jelas bahawa proses ekstrak gula adalah proses kimia dimana molekul klorin digunakan untuk menggantikan kumpulan hidroksil.
  • Ada juga sesetengah company menggunakan Al-Quran sebagai bahan untuk melariskan produk walaupun sebenarnya produk tersebut adalah sucralose.
  • Sekarang juga ada company menghasilkan gula ekstrak menggunakan nano teknologi. Benda yg sama yg terhasil sebenarnya iaitu Sucralose.

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai kesan bahaya Sucralose ke atas kesihatan manusia boleh klik link di bawah:
  1. ttp://www.fitday.com/fitness-articles/nutrition/healthy-eating/sucralose-splenda-4-health-risks.html










Comments

Anonymous said…
oh.selama ini kita guna gula yg bahaya la..kena cepat2 tukar produk yg lebih baik.ada x produk yg sesuai?
Anonymous said…
Anak-anak memang suka minuman dan makan yang manis tapi kandungan gula atau penganti gula tinggi...kene cari alternatif yang lebih sihat..mujur terbaca ini

Popular posts from this blog

Buah Gac @ Gac Fruit - Semua yang Wajib Tahu Mengenai Buah Eksotik Dari Vietnam Ini

Buah Gac ( Momordica cochinchinensis ) ialah buah berduri oren terang yang tergolong dalam genus melon dan berasal dari Asia Tenggara, khususnya Vietnam. Ia juga dikenali sebagai baby jackfruit, bitter gourd, sweet gourd, atau Cochinchin Gourd . Ia dituai hanya dua kali setahun (pada bulan Disember dan Januari) dan biasanya digunakan di Vietnam pada majlis-majlis khas serta dalam perubatan tradisional Cina. Tumbuhan ini merupakan herba menjalar yang boleh membesar sehingga 15 meter panjang dan agak kuat. Kulitnya berduri padat dan mengeluarkan bunga kuning besar yang boleh menjadi jantan atau betina. Buahnya berbentuk bujur, dengan permukaan berketul-ketul dan berduri, serta berdiameter 15-20cm bergantung kepada perkembangan pokok.  Di dalamnya terdapat isi merah terang dengan biji berwarna coklat yang rata dan bergerigi. Di Vietnam, terdapat tiga spesies yang dikenali: Gac sticky rice, Gac fruit, dan Gac hybrid. Buah Gac mempunyai rasa ringan (sesetengah orang membandingkannya ...

Apa Itu Gymnema?

  Pokok Pemusnah Gula, Gymnema!      Pokok Gymnema ataupun nama lainnya pokok Gurmar dan pokok Australian Cowplant merupakan pokok herba yang bersifat Sugar Blocker. Dalam sistem Ayurveda , pokok Gymnema diterangkan sebagai sejenis pokok pemusnah gula dan telah digunakan secara meluas sebagai penawar diabetes dalam perubatan Ayurveda.  NAMA SPESIES: GYMNEMA SYLVESTRE KELUARGA: APOCYNACEAE ASAL: AFRIKA  TROPIKA, INDIA TENGAH DAN INDIA SELATAN CIRI-CIRI: DAUN BERBENTUK BUJUR DAN BERWARNA HIJAU GELAP  MEMPUNYAI BUNGA-BUNGA KECIL BERWARNA KUNING POKOK JENIS MEMANJAT DAN BERKAYU     Air rebusan daun Gymnena boleh diminum sebagai teh. Daun Gymnema  yang telah diproses menjadi serbuk dan kapsul boleh diambil dengan air kosong 5-10 minit sebelum makan sebagai supplement kesihatan. Bagi Gymnena  dalam bentuk serbuk dan kapsul, kuantiti yang selamat untuk diambil adalah seperti berikut: Serbuk Gymnena: Maksimum sehingga 4g jika tiada ...

Apa Itu Pokok Chaya?

  Pokok Chaya, Tumbuhan Berdaun Seperti Daun Betik! Pernah dengar tentang Pokok Chaya ? Pokok Chaya atau nama lainnya Bayam Suria merupakan tumbuhan yang tumbuh tinggi, mempunyai daun seakan daun betik dan berbatang seperti batang ubi. Tumbuhan ini hidup dengan subur di kawasan lembap dan kering serta ada ditanam di Kebun Reyhan kami.  NAMA SPESIES: CNIDOSCOLUS ACONITIFOLIUS  KELUARGA: EUPHORBIACEAE ASAL: SEMENANJUNG YUCATAN DI MEXICO CIRI-CIRI: MEMPUNYAI DAUN YANG LEBAR BERSAIZ OBLONG YANG PANJANG BATANG POKOK BERWARNA COKLAT KELABU MUDA DENGAN GARIS-GARIS GELAP  MENGANDUNGI LATEKS BERWARNA PUTIH  BOLEH MENCAPAI KETINGGIAN HINGGA 6M Manfaat Pokok Chaya untuk kesihatan adalah: Untuk mencegah diabetes Untuk menurunkan paras kolesterol Untuk melancarkan peredaran darah Untuk melancarkan penghadaman Untuk mencegah batuk Untuk merawat insomnia Untuk memerangi artritis Untuk mencegah anemia Untuk merawat penyakit kulit Untuk meningkatkan daya ingatan dan fungsi otak...