Dr Irfan Unal

 Biji yang Kaya Khasiat, Buah Pulur!


    Buah Pulur merupakan sejenis tumbuhan malar hijau yang amat popular di negeri Sabah dan Sarawak. Selain dikenali sebagai Buah Pulur, buah ini turut dipanggil Buah Kamangsi, Buah Keluwih, Buah Kulor atau nama Inggerisnya Breadnut.

    Walaupun rupa Buah Pulur seakan Buah Sukun, namun sebenarnya ia agak berbeza. Jika dilihat dengan lebih dekat, perbezaan boleh dilihat pada kulit luarannya kerana Buah Sukun tidak berduri tetapi Buah Pulur mempunyai kulit berduri. 




NAMA SPESIES:
ARTOCARPUS CAMANSI

KELUARGA:
MORACEAE

ASAL:
NEW GUINEA, PULAU MALUKU DAN FILIPINA

CIRI-CIRI:
BERBULU HALUS WARNA PUTIH/PUTIH KEMERAHAN ATAS DAN BAWAH PERMUKAAN URAT DAUN, BAWAH PERMUKAAN DAUN DAN PETIOLE

POKOK MENGELUARKAN GETAH BERWARNA PUTIH DAN MELEKIT

BUAH BERBENTUK GLOBULAR DAN BERWARNA HIJAU KEKUNINGAN

KETINGGIAN POKOK LEBIH 20 METER 


    Selain itu, Buah Pulur mempunyai banyak biji yang kaya dengan nutrisi dan boleh dimakan. Apabila bijinya direbus, teksturnya empuk seakan isi kentang dan boleh menggantikan ubi kentang dalam masakan.


Kebaikan memakan biji Buah Pulur untuk kesihatan adalah:
  • Meningkatkan sistem imun
  • Menyembuhkan penyakit kulit
  • Mengawal kandungan gula dalam darah
  • Mengurangkan risiko serangan jantung
  • Melancarkan sistem pencernaan 
  • Merawat kelemumur, kegatalan kulit kepala dan rambut rosak
  • Mengurangkan reaksi alergi
  • Menyembuhkan penyakit Rheumatoid Arthritis
   
     Jika anda berkesempatan untuk berkunjung ke ladang kami yang bakal siap tidak lama lagi, anda boleh melihat tanaman Buah Pulur yang sedang kami usahakan. Nak tanam pokok Buah Pulur? Boleh terus beli dari kami! 

Hubungi kami di WhatsApp: 011-23884535



0 Responses