Skip to main content

Teh Paling Berkhasiat di Dunia!


Kenali produk terbaru kami yang bakal tiba! : SugarCare Teh Penghalang Gula

Apa itu Teh Penghalang Gula? Ia adalah gabungan 4 herba terbaik bukan sahaja dalam mengurangkan risiko diabetes, malah suatu revolusi menangani masalah ketagihan gula seumur hidupmu!

1) Gurmar (Gymnema sylvestre


Tumbuhan gurmar (Gymnema sylvestre) berasal dari hutan dan padang rumput di bahagian selatan India. Daunnya sudah digunakan berabad lamanya untuk mengawal diabetes dan kini ekstrak daunnya telah menjalani banyak kajian makmal yang menunjukkan kesan positif terhadap penurunan paras gula dalam darah.

Dalam bahasa Hindi, perkataan ‘gurmar’ membawa maksud ‘pemusnah gula’ kerana tindakannya yang :

  • menghalang rasa manis dalam makanan
  • mengurangkan selera makan.
  • Kesan ini bertahan selama 1-2 jam selepas pengambilan.

Selain itu, ia juga didapati mampu menggalakkan perembesan insulin dari kalenjar pankreas serta menghalang penyerapan gula di usus.


Daun insulin (Costus igneus) berasal dari India dan masih satu famili dengan jenis tanaman costaceae. Kandungan fruktosa yang ada pada daun insulin dapat membantu menurunkan kadar glukosa dalam darah dan hal ini telah dibuktikan oleh para ilmuwan yang terus mengembangkan manfaat daun insulin ini.. Tanaman insulin ini mulai menormalkan kadar gula darah hingga meningkatkan fungsi pencernaan, termasuk

1. Menyembuhkan diabetes
Tanaman ini sangat baik mengurangi kadar gula tinggi dalam darah Anda. Kandungan fruktosa dalam daun insulin mengatur kadar gula, dengan mempertahankannya pada tingkat yang diperlukan.

2. Meningkatkan pencernaan
Berbagai komponen kompleks, vitamin, dan nutrisi yang terkandung dalam ramuan dinyatakan bekerja mirip dengan bakteri E.coli, yang memperbaiki proses pencernaan. Demikian juga, tingkat fruktosa membantu meningkatkan fungsi usus besar, memudahkan proses ekskresi.

3. Mengurangi kadar kolesterol
Ramuan insulin kaya akan komponen yang larut dalam air, ini membantu memperlambat penyerapan glukosa ke dalam sistem darah. Dengan memperlambat prosesnya, berarti ia mengatur penyerapan gula dan produksi insulin dalam tubuh. Penyerapan lambat menghasilkan penyerapan yang tepat dari lemak; dan karenanya menghasilkan penurunan kadar kolesterol darah. Dengan demikian, ramuan membantu tubuh Anda dari menyerah pada risiko serangan jantung, stroke, atau kanser.


2) Stevia 

Stevia adalah sejenis herba berasal dari Paraguay dan digunakan kaum Red Indian sejak zaman dahulu. Penggunaannya dikatakan mampu membantu meningkatkan kesihatan dan kemudian tersebar di luar Amerika Selatan berikutan penemuan oleh ahli botani, Antonio Bertoni pada 1887.

Penemuan itu secara tidak langsung menggalakkan pengguna bertukar ke arah penggunaan gula tanpa kalori bagi mengurangkan beban penyakit terutama mereka yang sukar mengawal pengambilan gula.

Komponen pemanis utama dalam daun stevia juga dikatakan mempunyai kesan antioksidan, antimikrob dan antikulat. Di SteviaSugar Corporation (M) Sdn Bhd, kami adalah pakar dalam menghasilkan Stevia bermutu tinggi. 

3) Malberi 


Tumbuhan malberi ini mempunyai khasiat dalam perubatan tradisional negeri Cina sejak 1,800 tahun yang lalu di mana keseluruhan pokok Malberi ini boleh dimanfaatkan. Seiring dengan berjalannya waktu dan penelitian mengenai tanaman ini, maka dapat diketahui beberapa khasiat daun mulberry pada  tubuh manusia, diantaranya:

1. Penawar dan mencegah penyakit kencing manis (diabetes)
2. Mengawal serta mengurangkan kolesterol dalam pembuluh darah
3. Mengawal serta mengurangkan tekanan darah tinggi
4. Membantu mengelakkan serangan sakit jantung
5. Membantu dalam kehilangan berat badan
6. Mengurangkan keadaan asma yang teruk
7. Melambatkan proses penuaan dan meremajakan kekuatan anda
8. Mengurangkan risiko kerapuhan tulang kerana kandungan kalsium yang tinggi
9. Meredakan batuk, perasaan cemas dan kegelisahan
10. Mengurangkan kesakitan ketika datang haid

Comments

Popular posts from this blog

Apa Itu Terung Asam?

  Terung Asam, Buah Terung yang Popular di Sarawak!      Pokok Terung Asam ataupun dikenali sebagai Terung Dayak merupakan sejenis tumbuhan renek berbuah yang terkenal di Sarawak. Buah Terung Asam berwarna hijau ketika muda dan bertukar kuning oren kemerahan ketika sudah matang. Disebabkan rasa buahnya yang masam seperti tomato, ia sering digunakan dalam masakan seperti masakan asam pedas, sambal atau kari. NAMA SPESIES: SOLANUM LASIOCARPUM  KELUARGA: SOLANACEAE ASAL: ASIA TENGGARA, PAPUA NEW GUINEA, AMERIKA SELATAN CIRI-CIRI: BATANG POKOK BERWARNA HIJAU DAN AGAK BERBULU BUNGA BERWARNA PUTIH DAN KUNING DI BAHAGIAN TENGAH BUAH BERBENTUK BULAT ATAU BULAT LEPER MAMPU MENCAPAI KETINGGIAN SEHINGGA 1 METER  Manfaat yang terdapat pada pokok Terung Asam adalah: Mengawal tekanan darah Mengurangkan risiko penyakit jantung Menstabilkan gula dalam darah Memerangi Osteoporosis Menurunkan risiko kanser Membantu menurunkan berat badan Merawat masalah kulit seperti kudis dan luka Melindungi dari pe

Apa Itu Pokok Chaya?

  Pokok Chaya, Tumbuhan Berdaun Seperti Daun Betik! Pernah dengar tentang Pokok Chaya ? Pokok Chaya atau nama lainnya Bayam Suria merupakan tumbuhan yang tumbuh tinggi, mempunyai daun seakan daun betik dan berbatang seperti batang ubi. Tumbuhan ini hidup dengan subur di kawasan lembap dan kering serta ada ditanam di Kebun Reyhan kami.  NAMA SPESIES: CNIDOSCOLUS ACONITIFOLIUS  KELUARGA: EUPHORBIACEAE ASAL: SEMENANJUNG YUCATAN DI MEXICO CIRI-CIRI: MEMPUNYAI DAUN YANG LEBAR BERSAIZ OBLONG YANG PANJANG BATANG POKOK BERWARNA COKLAT KELABU MUDA DENGAN GARIS-GARIS GELAP  MENGANDUNGI LATEKS BERWARNA PUTIH  BOLEH MENCAPAI KETINGGIAN HINGGA 6M Manfaat Pokok Chaya untuk kesihatan adalah: Untuk mencegah diabetes Untuk menurunkan paras kolesterol Untuk melancarkan peredaran darah Untuk melancarkan penghadaman Untuk mencegah batuk Untuk merawat insomnia Untuk memerangi artritis Untuk mencegah anemia Untuk merawat penyakit kulit Untuk meningkatkan daya ingatan dan fungsi otak      Pokok Chaya terken

Buah Gac @ Gac Fruit - Semua yang Wajib Tahu Mengenai Buah Eksotik Dari Vietnam Ini

Buah Gac ( Momordica cochinchinensis ) ialah buah berduri oren terang yang tergolong dalam genus melon dan berasal dari Asia Tenggara, khususnya Vietnam. Ia juga dikenali sebagai baby jackfruit, bitter gourd, sweet gourd, atau Cochinchin Gourd . Ia dituai hanya dua kali setahun (pada bulan Disember dan Januari) dan biasanya digunakan di Vietnam pada majlis-majlis khas serta dalam perubatan tradisional Cina. Tumbuhan ini merupakan herba menjalar yang boleh membesar sehingga 15 meter panjang dan agak kuat. Kulitnya berduri padat dan mengeluarkan bunga kuning besar yang boleh menjadi jantan atau betina. Buahnya berbentuk bujur, dengan permukaan berketul-ketul dan berduri, serta berdiameter 15-20cm bergantung kepada perkembangan pokok.  Di dalamnya terdapat isi merah terang dengan biji berwarna coklat yang rata dan bergerigi. Di Vietnam, terdapat tiga spesies yang dikenali: Gac sticky rice, Gac fruit, dan Gac hybrid. Buah Gac mempunyai rasa ringan (sesetengah orang membandingkannya deng