Dr Irfan Unal
Pada hari Rabu, Mei 18, FDA telah mengeluarkan Komunikasi Keselamatan Dadah menyedarkan orang ramai mengenai potensi risiko yang berkaitan dengan canagliflozin (Invokana, Invokamet), yang digunakan untuk merawat diabetes jenis 2. Menurut amaran agensi tersebut, keputusan keselamatan interim dari sebuah percubaan klinikal berterusan "mendapati peningkatan dalam amputasi kaki, kebanyakannya melibatkan jari kaki, di kalangan pesakit yang dirawat dengan ubat diabetes."


FDA menyatakan bahawa ia masih belum menentukan sama ada ubat tersebut meningkatkan risiko kaki dipotong, dan menyatakan bahawa ia dalam proses menyiasat isu tersebut. Apabila siasatan selesai, FDA berkata ia akan memberi maklumat lain kepada orang ramai.

Tambahan pula, "pesakit yang mengambil canagliflozin perlu memaklumkan penjaga kesihatan profesional mereka dengan segera jika mereka mengalami sebarang kesakitan baru atau ketegangan, kudis atau ulser, atau jangkitan pada kaki."

Pakar perubatan dinasihatkan untuk "memantau pesakit bagi tanda-tanda dan gejala-gejala yang dinyatakan di atas dan menasihati para pesakit untuk mendapatkan khidmat nasihat perubatan jika mereka mengalaminya."
0 Responses