Skip to main content

STEVIA CARROT CAKE


Image result for CARROT CAKE



STEVIA CARROT CAKE RECIPE



(10 servings)

INGREDIENTS


  • 1/2 cup unsweetened coconut
  • 6 ounces crushed pineapple with juice (one 8-ounce can)
  • 1/2 cup butter
  • 1 tsp powdered stevia extract
  • 3 tbsp date sugar
  • 2 eggs, warmed to room temperature and beaten
  • 1/3 cup plain nonfat yogurt
  • 1/4 cup soymilk or milk
  • 1 tsp vanilla extract
  • 1/2 tsp maple flavoring
  • 1/2 cup chopped walnuts
  • 2 cups grated carrots
  • 1 cup whole wheat pastry flour
  • 1 cup unbleached white flour
  • 2 tbsp soy flour
  • 2 tsp baking powder
  • 1 tsp baking soda
  • 1 1/2 tsp cinnamon
  • 1/2tsp salt

    STEPS


    Preheat the oven to 350 degrees F. Oil an 8 to 9-inch springform pan or a 6 x 10-inch cake pan.

    Soak the coconut in the pineapple and juice. 

    Use all the juice from an 8-ounce can of pineapple but only 6 ounces of the pineapple. Set aside.

    Soften and cream the butter in a large mixing bowl. Cream in the stevia extract and the date sugar. 
    Gradually cream in the beaten eggs. Don't worry if the butter separates.

    Thin the yogurt with the soymilk or milk and add to the butter mixture.

     Mix in the vanilla and maple flavoring. Stir in the walnuts, the coconut-pineapple mixture and the carrots.

    Sift the flours, leavenings, cinnamon, and salt together twice in a separate bowl.

    Fold the dry ingredients into the wet ingredients, stirring just until blended. The batter will be stiff.

    Spoon the batter into the cake pan, and bake for 1 hour. Cool in the pan.
    Release the pan and top with Cream Cheese Frosting (following).



    Cream Cheese Frosting
    (1 cup)

    INGREDIENTS 

  • 8 ounces soft cream cheese
  • 2 tbsp soymilk or milk
  • 1 ½ tbsp lemon juice
  • Finely grated rind of ½ lemon
  • 1/3 tsp to ½ tsp powdered stevia extract (to taste)
  • 1 tbsp honey


  • How to prepare 

    Soften the cream cheese with the milk in a bowl. Beat in the lemon juice, lemon rind, stevia extract, and honey. Whip until thoroughly blended and creamy.




    FOR ANY ENQUIRIES ON STEVIA CALL US AT 03-21660445

    Comments

    Popular posts from this blog

    Apa Itu Terung Asam?

      Terung Asam, Buah Terung yang Popular di Sarawak!      Pokok Terung Asam ataupun dikenali sebagai Terung Dayak merupakan sejenis tumbuhan renek berbuah yang terkenal di Sarawak. Buah Terung Asam berwarna hijau ketika muda dan bertukar kuning oren kemerahan ketika sudah matang. Disebabkan rasa buahnya yang masam seperti tomato, ia sering digunakan dalam masakan seperti masakan asam pedas, sambal atau kari. NAMA SPESIES: SOLANUM LASIOCARPUM  KELUARGA: SOLANACEAE ASAL: ASIA TENGGARA, PAPUA NEW GUINEA, AMERIKA SELATAN CIRI-CIRI: BATANG POKOK BERWARNA HIJAU DAN AGAK BERBULU BUNGA BERWARNA PUTIH DAN KUNING DI BAHAGIAN TENGAH BUAH BERBENTUK BULAT ATAU BULAT LEPER MAMPU MENCAPAI KETINGGIAN SEHINGGA 1 METER  Manfaat yang terdapat pada pokok Terung Asam adalah: Mengawal tekanan darah Mengurangkan risiko penyakit jantung Menstabilkan gula dalam darah Memerangi Osteoporosis Menurunkan risiko kanser Membantu menurunkan berat badan Merawat masalah kulit seperti kudis dan luka Melindungi dari pe

    Apa Itu Pokok Chaya?

      Pokok Chaya, Tumbuhan Berdaun Seperti Daun Betik! Pernah dengar tentang Pokok Chaya ? Pokok Chaya atau nama lainnya Bayam Suria merupakan tumbuhan yang tumbuh tinggi, mempunyai daun seakan daun betik dan berbatang seperti batang ubi. Tumbuhan ini hidup dengan subur di kawasan lembap dan kering serta ada ditanam di Kebun Reyhan kami.  NAMA SPESIES: CNIDOSCOLUS ACONITIFOLIUS  KELUARGA: EUPHORBIACEAE ASAL: SEMENANJUNG YUCATAN DI MEXICO CIRI-CIRI: MEMPUNYAI DAUN YANG LEBAR BERSAIZ OBLONG YANG PANJANG BATANG POKOK BERWARNA COKLAT KELABU MUDA DENGAN GARIS-GARIS GELAP  MENGANDUNGI LATEKS BERWARNA PUTIH  BOLEH MENCAPAI KETINGGIAN HINGGA 6M Manfaat Pokok Chaya untuk kesihatan adalah: Untuk mencegah diabetes Untuk menurunkan paras kolesterol Untuk melancarkan peredaran darah Untuk melancarkan penghadaman Untuk mencegah batuk Untuk merawat insomnia Untuk memerangi artritis Untuk mencegah anemia Untuk merawat penyakit kulit Untuk meningkatkan daya ingatan dan fungsi otak      Pokok Chaya terken

    Buah Gac @ Gac Fruit - Semua yang Wajib Tahu Mengenai Buah Eksotik Dari Vietnam Ini

    Buah Gac ( Momordica cochinchinensis ) ialah buah berduri oren terang yang tergolong dalam genus melon dan berasal dari Asia Tenggara, khususnya Vietnam. Ia juga dikenali sebagai baby jackfruit, bitter gourd, sweet gourd, atau Cochinchin Gourd . Ia dituai hanya dua kali setahun (pada bulan Disember dan Januari) dan biasanya digunakan di Vietnam pada majlis-majlis khas serta dalam perubatan tradisional Cina. Tumbuhan ini merupakan herba menjalar yang boleh membesar sehingga 15 meter panjang dan agak kuat. Kulitnya berduri padat dan mengeluarkan bunga kuning besar yang boleh menjadi jantan atau betina. Buahnya berbentuk bujur, dengan permukaan berketul-ketul dan berduri, serta berdiameter 15-20cm bergantung kepada perkembangan pokok.  Di dalamnya terdapat isi merah terang dengan biji berwarna coklat yang rata dan bergerigi. Di Vietnam, terdapat tiga spesies yang dikenali: Gac sticky rice, Gac fruit, dan Gac hybrid. Buah Gac mempunyai rasa ringan (sesetengah orang membandingkannya deng