Dr Irfan Unal!!!!RAKYAT MALAYSIA DALAM BAHAYA!!!!!!!

Mengapa rakyat Malaysia di dalam bahaya???? Ini kerana Malaysia adalah negara paling obes di Asia Tenggara!!!!Masalah obesiti di negara kita adalah di kedudukan yang pertama di ASEAN,dan ke enam di rantau Asia Pasifik.
Menurut kajian,mengapa masalah obesiti berlaku di negara kita adalah kerana,kadar pengambilan gula rayat Malaysia sehari adalah melebihi >> 125gram sehari @ 26 sudu gula sehari ...Ia adalah melebihi kadar pengambilan sepatutnya iaitu : 50 gram @ 10 sudu sehari sahaja.Contoh : Kandungan gula dalam produk harian .....


Air minuman tanpa gas (1.25 liter) - 34 sudu gula
Air Berkabonat ( 1.25 liter) -  36 sudu gula
Minuman Coklat (1 liter) -  44 sudu gula
Bijirin Sarapan (500 gram) - 23 sudu gula
Susu pekat manis  -  35.5 sudu gula
Ubat Batuk botol kecil - 15.8 sudu gula
kek buah-buahan (100 gm)- 8.8 sudu gula

Sumber : Berita Harian 3 october 2013

2/5 daripada kita adalah obesiti
1/5 daripada kita menghidap diabetes
1/4 daripada kita berpotensi mendapat kanser
30% daripada kita menghidap sakit jantung
2/5 kanak-kanak menghidap karies gigi

Kita seharusnya mengambil serius akan masalah obesiti di kalangan remaja. Remaja atau kanak-kanak yang obes selalunya akan menjadi dewasa yang obes.
Secara amnya, obesiti merupakan pengumpulan lemak berlebihan yang menimbun di dalam badan seseorang. Obesiti kini dianggap sebagai satu penyakit dan terjadi apabila tisu-tisu lemak menjadi keterlaluan. Lebih teruk lagi, obesiti boleh mengganggu dan mencederakan organ-organ badan dan seterusnya akan menyebabkan masalah kesihatan yang serius. 


Selain daripada mengehadkan kegiatan fizikal dan sosial, jangka hayat penghidapnya juga semakin pendek.Siapakah yang tergolong dalam obesiti? Orang dewasa? Remaja? Kanak-kanak? Obesiti tidak mengira bangsa, jantina, mahupun umur seseorang. Antara-antara karakteristik masalah obesisiti pada seseorang adalah berat badan sekurang-kurangnya dua kali lebih berat berbanding ukuran ideal, berat badan sekurang-kurangnya 45 kilogram melebihi berat badan sepatutnya, 

Indeks Jisim Badan (BMI) melebihi 40 atau 35 (sila lihat di bawah untuk bagaimana mengira BMI), mengalami beberapa penyakit seperti tekanan darah tinggi atau diabetes (kencing manis), dan gagal mengekalkan berat badan yang sihat dalam jangka panjang sekalipun mengikut diet yang disarankan oleh pakar-pakar pemakanan. Untuk memudahkan lagi seseorang itu mengetahui adakah dia terlibat atau tidak dalam masalah obesiti bolehlah membuat penilaian melalui indeks Jisim Badan(BMI).

Indeks Jisim Badan atau BMI merujuk kepada kadar berat berbanding ketinggian, atau isipadu seseorang. Cara pengiraan Index Jisim Badan adalah seperti berikut:

                                 Berat (kg)

       BMI =     -------------------------------------

                      (Tinggi (m) X Tinggi (m))

• Bawah 18.5 kurang berat

• Antara 18.5 - 22.9 berat yang sihat

• 23 hingga 27.4 agak lebih berat

• 27.5 dan keatas gemuk / obes

Walau bagaimanapun, formula ini tidak boleh digunakan jika anda:

• berusia kurang dari 18 tahun atau lebih 64 tahun

• mengandung atau menyusukan anak

• seorang ahli sukan yang aktif

Kini,produk terhangat di pasaran,Dr Sweet Stevia Drops adalah pemanis semulajadi,juga di kenali sebagai pengganti gula putih.Ia adalah kaedah terbaik menyembuhkan masalah obesiti,kencing manis,darah tinggi dal pelbagai masalah kesihatan.Dr Sweet Stevia Drops bukanlah ubat ataupun suppliment tetapi pemanis semulajadi yang mampu mencegah dan menyembuhkan pelbagai jenis masalah kesihatan anda.Untuk maklumat lanjut anda boleh hubungi kami di talian 03-21660445 @ whatsapp kami di talian 01123884535

Jom cegah sebelum parah..!!
0 Responses