Skip to main content

TEH DR.SWEET : PART 7 - KEUNIKAN & KEISTIMEWAAN STEVIA


Pokok Stevia
Nama Tempatan : Stevia
Nama Saintifik : Stevia rebaudiana
Famili : Bunga Matahari (Asteraceae)
Nama lain : Teh manis, sweet leaf of Paraguay, honey leaf, sweet chrysanthemum, sweetleaf stevia, sugarleaf, caa-he-ee 
Asal : Amerika Selatan yang digunakan oleh puak-puak asli Guarani di Paraguay.
Kandungan : Daun stevia mengandungi dulcoside A & B, rebaudiosides A-E, steviolbioside and stevioside (yang menjadikan daun pemanis).


KEUNIKAN STEVIA

  • Pemanis semulajadi yang tiada kalori
  • Ekstraknya 300 kali lebih manis daripada gula
  • Stevioside tiada toksid
  • Tidak menyebabkan mutasi sel 
  • Tidak memberi kesan kepada kesuburan
  • Steviol tidak menghasilkan glukos

KEISTIMEWAAN STEVIA

# Kesihatan Rambut 
  • Bermanfaat untuk kelemumur, kulit kepala kering, dan rambut kusam, kering dan nipis.
  • Membantu mengekalkan warna rambut semulajadi dan kekuatan.
# Merawat Kulit
  • Agen penyembuhan yang luar biasa untuk gangguan kulit. 
  • Ciri antioksidan, antibakteria dan antiseptik boleh membantu masalah kedut, kecacatan kulit, dermatitis, ekzema, wabak jerawat, parut, ruam, gatal-gatal dan bibir pecah-pecah. 
  • Penggunaan secara langsung pada kulit terjejas boleh menggalakkan proses penyembuhan. 
# Menurunkan Berat Badan
  • Stevia boleh mengganggu fungsi hipotalamus dan membantu penurunan berat badan dengan menyekat rasa lapar.
  • Mengawal tahap glukosa darah yang merupakan salah satu punca utama berat badan. 
  • Berfungsi sebagai tonik untuk meningkatkan tahap tenaga mereka yang berjuang untuk diet.

**Hypothalamus adalah bahagian otak yang mengawal kelaparan, dahaga dan keletihan bersama-sama dengan fungsi-fungsi yang lain

# Menurunkan Diabetes
  • Menstabilkan paras gula dalam darah  
  • Menggalakkan pengeluaran insulin dengan menggalakkan kesihatan pankreas, menggalakkan penyerapan glukosa dalam darah, dan menghalang kandidiasis - jangkitan yis yang berkembang dengan gula. 
  • Menghalang keinginan untuk makanan manis dan berminyak atau berlemak. 
  • Stevia tidak dimetabolismekan oleh badan dan dikumuhkan dalam air kencing tanpa berkumpul dalam badan.
# Mengatasi Gingivitis
  • Membantu radang gusi, kerosakan gigi, kerosakan gigi dan sakit mulut. 
  • Menyekat pembangunan dan pembiakan organisma berjangkit di gusi dan gigi, menghalang pertumbuhan plak dan boleh meningkatkan kesihatan mulut secara keseluruhan. 
# Melegakan Pedih Hulu Hati & Pencernaan
  • Stevia boleh melegakan sakit perut, pedih hulu hati 
  • Meningkatkan pencernaan dan fungsi gastrousus.
# Mengurangkan Tekanan Darah Tinggi

# Mengatasi Osteoporosis
  • Stevia boleh membantu menggalakkan penyerapan kalsium dalam badan dan membantu meningkatkan kepadatan tulang.

KEGUNAAN STEVIA 

* Minuman ringan, kopi, kordial, jus buah-buahan dan lain-lain

Teh Dr.Sweet yang mengandungi stevia dan 7 herba lain

* Aiskrim, yogurt
* Kek, biskut, pastri, pai dan bakeri

Gantikan gula dengan stevia dalam kek

* Jem, sos, jeruk, jeli dan pencuci mulut
* Gula-gula

Gula-gula 

* Perasa, pewarna
* Ubat gigi, Pencuci mulut
* Penjagaan diri & kecantikan




Comments

Popular posts from this blog

Apa Itu Terung Asam?

  Terung Asam, Buah Terung yang Popular di Sarawak!      Pokok Terung Asam ataupun dikenali sebagai Terung Dayak merupakan sejenis tumbuhan renek berbuah yang terkenal di Sarawak. Buah Terung Asam berwarna hijau ketika muda dan bertukar kuning oren kemerahan ketika sudah matang. Disebabkan rasa buahnya yang masam seperti tomato, ia sering digunakan dalam masakan seperti masakan asam pedas, sambal atau kari. NAMA SPESIES: SOLANUM LASIOCARPUM  KELUARGA: SOLANACEAE ASAL: ASIA TENGGARA, PAPUA NEW GUINEA, AMERIKA SELATAN CIRI-CIRI: BATANG POKOK BERWARNA HIJAU DAN AGAK BERBULU BUNGA BERWARNA PUTIH DAN KUNING DI BAHAGIAN TENGAH BUAH BERBENTUK BULAT ATAU BULAT LEPER MAMPU MENCAPAI KETINGGIAN SEHINGGA 1 METER  Manfaat yang terdapat pada pokok Terung Asam adalah: Mengawal tekanan darah Mengurangkan risiko penyakit jantung Menstabilkan gula dalam darah Memerangi Osteoporosis Menurunkan risiko kanser Membantu menurunkan berat badan Merawat masalah kulit seperti kudis dan luka Melindungi dari pe

Apa Itu Pokok Chaya?

  Pokok Chaya, Tumbuhan Berdaun Seperti Daun Betik! Pernah dengar tentang Pokok Chaya ? Pokok Chaya atau nama lainnya Bayam Suria merupakan tumbuhan yang tumbuh tinggi, mempunyai daun seakan daun betik dan berbatang seperti batang ubi. Tumbuhan ini hidup dengan subur di kawasan lembap dan kering serta ada ditanam di Kebun Reyhan kami.  NAMA SPESIES: CNIDOSCOLUS ACONITIFOLIUS  KELUARGA: EUPHORBIACEAE ASAL: SEMENANJUNG YUCATAN DI MEXICO CIRI-CIRI: MEMPUNYAI DAUN YANG LEBAR BERSAIZ OBLONG YANG PANJANG BATANG POKOK BERWARNA COKLAT KELABU MUDA DENGAN GARIS-GARIS GELAP  MENGANDUNGI LATEKS BERWARNA PUTIH  BOLEH MENCAPAI KETINGGIAN HINGGA 6M Manfaat Pokok Chaya untuk kesihatan adalah: Untuk mencegah diabetes Untuk menurunkan paras kolesterol Untuk melancarkan peredaran darah Untuk melancarkan penghadaman Untuk mencegah batuk Untuk merawat insomnia Untuk memerangi artritis Untuk mencegah anemia Untuk merawat penyakit kulit Untuk meningkatkan daya ingatan dan fungsi otak      Pokok Chaya terken

Buah Gac @ Gac Fruit - Semua yang Wajib Tahu Mengenai Buah Eksotik Dari Vietnam Ini

Buah Gac ( Momordica cochinchinensis ) ialah buah berduri oren terang yang tergolong dalam genus melon dan berasal dari Asia Tenggara, khususnya Vietnam. Ia juga dikenali sebagai baby jackfruit, bitter gourd, sweet gourd, atau Cochinchin Gourd . Ia dituai hanya dua kali setahun (pada bulan Disember dan Januari) dan biasanya digunakan di Vietnam pada majlis-majlis khas serta dalam perubatan tradisional Cina. Tumbuhan ini merupakan herba menjalar yang boleh membesar sehingga 15 meter panjang dan agak kuat. Kulitnya berduri padat dan mengeluarkan bunga kuning besar yang boleh menjadi jantan atau betina. Buahnya berbentuk bujur, dengan permukaan berketul-ketul dan berduri, serta berdiameter 15-20cm bergantung kepada perkembangan pokok.  Di dalamnya terdapat isi merah terang dengan biji berwarna coklat yang rata dan bergerigi. Di Vietnam, terdapat tiga spesies yang dikenali: Gac sticky rice, Gac fruit, dan Gac hybrid. Buah Gac mempunyai rasa ringan (sesetengah orang membandingkannya deng