Dr Irfan Unal
Susu Kambing antara minuman yang paling baik untuk diamalkan. Ini kerana susu kambing mengandungi pelbagai khasiat kesihatan dan kandungan nutrisinya adalah dua kali ganda lebih baik berbanding susu lembu.

Susu kambing kaya dengan pelbagai vitamin (vitamin B2, C, A, D, B12), kalsium, inositol, zat besi, karbohidrat, sodium, asid folik dan potassium.
Susu Kambing segar

SUSU KAMBING VS SUSU LEMBU

  • Susu kambing kurang alahan
  • Susu kambing adalah campuran sekata secara semulajadi
  • Susu kambing adalah senang untuk dihadam
  • Susu kambing sepadan dengan tubuh manusia lebih baik berbanding susu lembu
  • Susu kambing jarang sekali menyebabkan intoleransi lactosa


KHASIAT SUSU KAMBING

  • Membantu dan menguatkan sistem imunisasi tubuh
  • Meningkatkan daya tumpuan, kepekaan dan ingatan
  • Mengimbangi kadar kolesterol dan kandungan gula dalam darah
  • Melancarkan sistem penghadaman dan masalah usus (gastrik, senggugut, ulser, buasir)
  • Merawat dan membantu penyembuhan penyakit kanser, darah tinggi, kencing manis, lemah jantung
  • Membantu masalah demam kuning, asthma, penyakit kulit, insomnia, batuk kering dan gout
  • Membantu dan melegakan sakit kepala (migrain)
  • Menguatkan jisim tubuh yang sihat (Tulang, gigi, otot, sendi, kulit dan tisu saraf)
  • Memulihkan tenaga batin
  • Membantu untuk tampil awet muda
  • Merawat dan mencantikkan kulit
0 Responses