Dr Irfan Unal
" TUMBUHAN UNIK DAN PELIK DI TAMAN BOTANI KECIL STEVIASUGAR CORP "
.
3 Ogos 2018
.
Kini kami telah berpindah ke Petaling Jaya, Selangor. Jika anda berminat untuk datang ke sini, ia mudah, lokasinya bertentangan dengan Hospital Mata Tun Hussein Onn.
.
Ini adalah alamat kami: Steviasugar Corporation (M) Sdn Bhd, No.2, Jln 14/3, Seksyen 14, 46100 Petaling Jaya, Malaysia.
.
Taman pejabat kami kelihatan seperti taman botani kecil yang tumbuh banyak tumbuhan unik. Dr. Irfan Unal adalah pengasas syarikat yang mengumpul dan mengembangkan banyak tumbuhan unik lebih dari 30 tahun.
.
Kami akan berkongsi perubahan di taman kami dengan rakan-rakan kita yang tercinta setiap hari.
.
Hari ini adalah hari yang sangat menarik untuk kami. Sebelum memulakan kerja harian kami, kita menyedari bahawa salah satu bunga yang sangat menarik itu mekar, Semua orang tertanya-tanya jenis tanaman itu. Tumbuhan kelihatan seperti tumbuhan pisang kerdil tetapi bunga itu kelihatan seperti bentuk pagoda emas.
.
Selepas Dr Irfan tiba dan menjelaskan kepada kami tumbuhan unik ini sebenarnya adalah tumbuhan yang sangat penting untuk Buddha di Yunnan dan Myanmar.
.
# 1 GOLDEN LOTUS BANANA
.
Nama-nama lain: Musella Lasiocarpa, Ensete lasiocarpum, pisang kerdil Cina, pisang teratai emas, pisang kuning Cina
.
Ini adalah tumbuhan gen Ensete . Ia berasal dari keluarga pisang dan juga berasal dari keluarga 'Musaceae'. Tumbuhan ini berasal dari rantau Yunnan di China, di mana ia tumbuh lebih tinggi di kawasan pergunungan sehingga ketinggian 2500m.

Nama lain: Musella Lasiocarpa, Ensete lasiocarpum, Chinese dwarf bananagolden lotus bananaChinese yellow banana