Dr Irfan Unal

Apakah itu Buah Mulberi?Image result for mulberi
                                                                                                              (Foto: Greendeane)

Mulberi adalah sejenis buah yang manis dari sejenis pokok yang tumbuh di pelbagai kawasan musim sejuk di serata dunia.Buah mulberi semakin tersebar di serata dunia dan disukai ramai untuk rasanya yang unik,manis dan komposisi nutrien dan khasiatnya yang luar biasa.
 Dari segi penampilan, buah beri ini tumbuh dengan cepat apabila mereka masih muda tetapi secara beransur-ansur perlahan dan warna buah ini akan berbubah dari putih atau hijau menjadi merah jambu atau merah dan akhirnya tukar menjadi ungu gelap atau hitam.
Rasa manis beri ini membuat ianya sesuai untuk dijadikan pai, tart, jem,'smoothie',teh dan cordial.Rasa dan jenis buah mulberi ini berlainan mengikut kawasan atau negara. Mulberi hitam adalah sejenis buah mulberi yang memiliki banyak khasiat dan rasa yang unik dan semakin dicari-cari.
DR Sweet Black Mulberry Extract

Khasiat Buah Mulberi

Image result for Black Mulberry
Mencegah Kanser:
Buah Mulberi mempunyai mengandungi kandugan antioksidan yang sangat tingi. Antioksidan adalah garis utama pertahanan terhadap radikal bebas, yang membentuk produk sampingan berbahaya dari metabolisme sel dan dapat merosakkan sel yang sihat, menyebabkan mereka bermutasi menjadi kanser. Pelbagai antioksidan yang terdapat di mulberi bermakna bahawa mereka dapat meneutralkan radikal bebas dengan cepat sebelum terlalu banyak kerosakan dilakukan.
Mengatur Tekanan Darah

Resveratrol adalah sejenis flavonoid yang sangat penting dan memberi kesan kepada fungsi mekanisme tertentu dalam saluran darah, terutamanya buat mereka yang terdedah kepada kerosakan oleh angiotensin, yang boleh menyebabkan penyempitan saluran darah. Malah, resveratrol meningkatkan penghasilan oksida nitrat, yang merupakan vasodilator, yang bermaksud bahawa ia melegakan saluran darah dan mengurangkan kemungkinan pembentukan bekuan darah dan masalah jantung berikutnya sepertiserangan jantung. Resveratrol terdapat dalam banyak buah beri seperti mulberi.


Memperbaiki Penglihatan

Salah satu karotenoid yang terdapat dalam mulberi adalah zeaxanthin. Zeaxanthin berfungsi sebagai antioksidan dan menghalang kerosakan tertentu pada retina, termasuk radikal bebas yang boleh menyebabkan degenerasi makula dan katarak.

Membina Tulang yang Sihat

Terdapat vitamin K, kalsium, dan besi, serta jumlah surih fosforus dan magnesium di dalam mulberi. Semua itu boleh memberi manfaat kepada penciptaan dan penyelenggaraan tisu tulang. Apabila kita bertambah tua,ia dapat mengekalkan tulang yang kuat, mempercepat proses penyembuhantulang yang rosak, yang penting untuk mencegah keadaan seperti osteoporosis atau gangguan tulang yang berkaitan dengan usia yang lain.

 Dapatkan Ekstrak Buah Mulberi Hitam Dr Sweet anda hari ini.
Hubungi kami di 03-7955 5445