Dr Irfan Unal

Kenali produk terbaru kami yang bakal tiba! : SugarCare Teh Penghalang Gula

Apa itu Teh Penghalang Gula? Ia adalah gabungan 4 herba terbaik bukan sahaja dalam mengurangkan risiko diabetes, malah suatu revolusi menangani masalah ketagihan gula seumur hidupmu!

1) Gurmar (Gymnema sylvestre


Tumbuhan gurmar (Gymnema sylvestre) berasal dari hutan dan padang rumput di bahagian selatan India. Daunnya sudah digunakan berabad lamanya untuk mengawal diabetes dan kini ekstrak daunnya telah menjalani banyak kajian makmal yang menunjukkan kesan positif terhadap penurunan paras gula dalam darah.

Dalam bahasa Hindi, perkataan ‘gurmar’ membawa maksud ‘pemusnah gula’ kerana tindakannya yang :

 • menghalang rasa manis dalam makanan
 • mengurangkan selera makan.
 • Kesan ini bertahan selama 1-2 jam selepas pengambilan.

Selain itu, ia juga didapati mampu menggalakkan perembesan insulin dari kalenjar pankreas serta menghalang penyerapan gula di usus.


Daun insulin (Costus igneus) berasal dari India dan masih satu famili dengan jenis tanaman costaceae. Kandungan fruktosa yang ada pada daun insulin dapat membantu menurunkan kadar glukosa dalam darah dan hal ini telah dibuktikan oleh para ilmuwan yang terus mengembangkan manfaat daun insulin ini.. Tanaman insulin ini mulai menormalkan kadar gula darah hingga meningkatkan fungsi pencernaan, termasuk

1. Menyembuhkan diabetes
Tanaman ini sangat baik mengurangi kadar gula tinggi dalam darah Anda. Kandungan fruktosa dalam daun insulin mengatur kadar gula, dengan mempertahankannya pada tingkat yang diperlukan.

2. Meningkatkan pencernaan
Berbagai komponen kompleks, vitamin, dan nutrisi yang terkandung dalam ramuan dinyatakan bekerja mirip dengan bakteri E.coli, yang memperbaiki proses pencernaan. Demikian juga, tingkat fruktosa membantu meningkatkan fungsi usus besar, memudahkan proses ekskresi.

3. Mengurangi kadar kolesterol
Ramuan insulin kaya akan komponen yang larut dalam air, ini membantu memperlambat penyerapan glukosa ke dalam sistem darah. Dengan memperlambat prosesnya, berarti ia mengatur penyerapan gula dan produksi insulin dalam tubuh. Penyerapan lambat menghasilkan penyerapan yang tepat dari lemak; dan karenanya menghasilkan penurunan kadar kolesterol darah. Dengan demikian, ramuan membantu tubuh Anda dari menyerah pada risiko serangan jantung, stroke, atau kanser.


2) Stevia 

Stevia adalah sejenis herba berasal dari Paraguay dan digunakan kaum Red Indian sejak zaman dahulu. Penggunaannya dikatakan mampu membantu meningkatkan kesihatan dan kemudian tersebar di luar Amerika Selatan berikutan penemuan oleh ahli botani, Antonio Bertoni pada 1887.

Penemuan itu secara tidak langsung menggalakkan pengguna bertukar ke arah penggunaan gula tanpa kalori bagi mengurangkan beban penyakit terutama mereka yang sukar mengawal pengambilan gula.

Komponen pemanis utama dalam daun stevia juga dikatakan mempunyai kesan antioksidan, antimikrob dan antikulat. Di SteviaSugar Corporation (M) Sdn Bhd, kami adalah pakar dalam menghasilkan Stevia bermutu tinggi. 

3) Malberi 


Tumbuhan malberi ini mempunyai khasiat dalam perubatan tradisional negeri Cina sejak 1,800 tahun yang lalu di mana keseluruhan pokok Malberi ini boleh dimanfaatkan. Seiring dengan berjalannya waktu dan penelitian mengenai tanaman ini, maka dapat diketahui beberapa khasiat daun mulberry pada  tubuh manusia, diantaranya:

1. Penawar dan mencegah penyakit kencing manis (diabetes)
2. Mengawal serta mengurangkan kolesterol dalam pembuluh darah
3. Mengawal serta mengurangkan tekanan darah tinggi
4. Membantu mengelakkan serangan sakit jantung
5. Membantu dalam kehilangan berat badan
6. Mengurangkan keadaan asma yang teruk
7. Melambatkan proses penuaan dan meremajakan kekuatan anda
8. Mengurangkan risiko kerapuhan tulang kerana kandungan kalsium yang tinggi
9. Meredakan batuk, perasaan cemas dan kegelisahan
10. Mengurangkan kesakitan ketika datang haid

Dr Irfan Unal
Jom Labu! πŸ˜πŸŽƒπŸ˜‹

πŸ‘¨‍⚕️Dalam satu kajian di East China Normal University di Shanghai, ekstrak labu didapati memberikan kesan seperti insulin yang boleh membantu para pesakit diabetes mengawal tahap gula dalam darah. πŸ’‰
πŸŽƒ✔️ kandungan serat tinggi

πŸŽƒ✔️ kalori rendah

πŸŽƒ✔️ zat besi, magnesium, zink, & fosforus

πŸŽƒ✔️ kandungan potasium tinggi. Bermanfaat untuk mengurangkan tekanan darah tinggi

πŸŽƒ✔️ warna jingganya berasal daripada zat beta-karotin & antioksida, termasuk vitamin A dan E.Antioksida berupaya menguatkan sistem imuniti badan anda, manakala Vitamin E dapat mencerahkan penglihatan anda.

Kandungan serat tinggi berupaya membantu anda rasa kenyang lebih lama, sekaligus mengurangkan keinginan untuk makan berlebihan.

*************************************

D I A B E T E S - sungguh berbahaya penyakit ini, sehinggakan Malaysia mempunyai jumlah penghidap tertinggi

Dr Sweet™ Stevia dapat membantu memaniskan hidup anda tanpa kesan sampingan berbahaya!

Akan datang: SugarCare Teh Penghalang Gula! 🌱🍡
Gymnema + tumbuhan Insulin + Stevia + daun MulberryAKAN DATANG! nantikan pengumumannya :DDr Irfan Unal
🌱🍡 Teh Apa Yang Sesuai Untuk Anda? 🍡🌱

🌿🍡 1) Mereka yang suka bersenam, maka banyak berpeluh: Teh Oolong.
🌿🍡 2) Selalu terhirup udara berdebu semasa melintas jalan raya, atau kerana menunggang motosikal: Teh Hijau Jepun.
🌿🍡 3. Kerap makan makanan berminyak / banyak daging: Teh Oolong.
🌿🍡 4. Selalu mengunjungi tandas? Sakit perut? Cubalah Teh daun bercampur madu.
🌿🍡 5. Mereka yang mempunyai kolestrol tinggi: Teh Oolong / Teh Hijau Jepun / Teh Gymnema
🌿🍡 6. Inginkan teh herbal yang manis tapi tidak meningkatkan risiko diabetis? Cubalah Dr Sweet™ Tea
🌿🍡 7. Teh yang boleh mengurangkan ketagihan gula, dan kaya dengan herbal mengurangkan tahap gula dalam darah: SugarCare Teh Penghalang Gula
************************************************
SugarCare Teh Penghalang Gula 🌱🍡
Teh herbal campuran :
Gymnema + Insulin Plant + Stevia + daun Mulberry
AKAN DATANG! nantikan pengumumannya :D
Dr Irfan Unal

🍌 Banana
A good source of carbohydrates, and are at the top of the list for fruits that spike your energy levels.
πŸ‰ Watermelon
This fruit is refreshing and contains vitamin C that adds zing to your life. The water content in a watermelon is like an oasis in a desert.
🍎 Apples Apples are a great source of slow-release energy, plus they contain vitamin C and B and potassium to give you the much needed boost. 🍊 Orange
An orange is a ‘power house’ for energy and vitamin C. Besides, oranges contain phosphorus, minerals and fibers for healthy functioning of your body.

πŸ₯­ Papaya
Papaya is a very diverse fruit that supplements different aspects of health. This fruitful fruit improves immunity, builds energy and has anti-inflammatory benefits.
πŸ‹ Mango Filled with vitamin B and C, calcium, potassium, zinc, folate and proteins. πŸ₯‘ Avacado Avocados receive a lot of flack for being high on fat content. However, these are a great source of good fats. Not a popular fruit in India, avacado is a fruit you can count on for boosting your energy.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
WhatsApp 011-23884535 to order your daily booster!!
πŸ‡Get Dr Sweet™ Black Mulberry at only RM66!! πŸ₯³ Only 1 teaspoon per day for your daily goodness ✔️ Boosts immunity ✔️ Improves skin quality ✔️ Promotes healthy hair ✔️ Strengthens eyesight

Dr Irfan Unal
Why BLACK Mulberry? πŸ‡πŸ€© ~ Black mulberries, in comparison to red mulberries, have higher antioxidant capacity, while both have healthy levels of fructose, glucose, and citric acid.19 ~ They’re rich in Vitamin C, Iron, Vitamin K1, Potassium, and Vitamin E. ~ With Dr Sweet™ Black Mulberry Extract, you can get RM350 worth of 7kg fresh black mulberries for only RM66 per bottle! Order NOW! Just WhatsApp us 011-23884535 πŸ€—


Dr Irfan Unal


Ingredients
 1. 100 grams of unsalted butter
 2. 1 1/2 tbsp of grounded dried stevia leaves (equivalent to 190 grams of white sugar)
 3. 3 eggs, separated
 4. 1/2 tsp. of vinegar
 5. 1 tbsp. of vanilla extract
 6. 1/2 tsp. of banana extract
 7. 360 grams of banana, mashed
 8. 100 grams of wholemeal/wholewheat flour
 9. 140 grams of cake flour
 10. 1/4 tsp. of salt
 11. 1 1/4 tsp. of baking powder
Instructions
 1. Preheat oven to 180C or 160C fan-forced.
 2. Line parchment paper.
 3. In a bowl, whisk together wholemeal, cake flour, and baking powder. Set aside.
 4. Mash bananas.
 5. In a mixing bowl, beat egg whites and vinegar until stiff peaks.
 6. In another mixing bowl, cream together unsalted butter and stevia until light and creamy. Drizzle in egg yolks, vanilla extract and banana extract, continue beating until well combined.
 7. Stir in dry ingredients and mashed bananas into the mixture. Make sure that you do not overmix.
 8. Gently fold in egg whites a half at a time until evenly mixed.
 9. Transfer it into a loaf pan that has been greased and lined with parchment paper. Drop the pan to raise large air bubbles.
 10. Bake it in the oven for about 45 to 50 minutes.
 11. Let it cool in the pan for about 15 minutes and transfer on to the wire rack to further cooling.
 12. Serve.
Notes
 1. - If don't have cake flour, replace it with plain flour
 2. - Banana extract is optional


~ Specially shared by Chua Zong Han, thanks very much! 
Dr Irfan Unal
Istimewa buat adinda, πŸŒΏ
Sejak kekanda mencuba Dr Sweet Ektrak Mulberi Hitam, kekanda tidak boleh tidur kerana memikirkan bagaimana mulberi ini akan memanfaatkan adinda dengan:
😊 Mencantikkan kulit
😊 Menguatkan imuniti
😊 Menyihatkan rambut
😊 Menguatkan penglihatan


Kekanda yakin azam tahun barumu adalah menjadi lebih baik daripada semalam. Jadi dengan ikhlasnya kekanda mengesyorkan produk ini kepadamu.
Handphone masih di tangan kekanda, menunggu adinda melafazkan minatmu ke WhatsApp ke 011-23884535 . Penghantaran pos percuma, kira kekanda belanja ya? πŸ˜

Dr Irfan Unal
The major point the team makes – which they say the public doesn’t really understand – is that exercise in and of itself doesn’t really lead to weight loss. It may lead to a number of excellent health effects, but weight loss – if you’re not also restricting calories – isn’t one of them. “Regular physical activity reduces the risk of developing cardiovascular disease, type 2 diabetes, dementia and some cancers by at least 30%,” they write. “However, physical activity does not promote weight loss.”

The related and larger issue is that even normal weight people who exercise will, if they eat poorly, have metabolic markers that put them at very high risk of chronic illness and early mortality. “Up to 40% of those with a normal body mass index will harbour metabolic abnormalities typically associated with obesity, which include hypertension, dyslipidaemia, non-alcoholic fatty liver disease and cardiovascular disease.”What we know to be true is much simpler: "Sugar calories promote fat storage and hunger," the write. "Fat calories induce fullness or satiation." For every additional 150 calories in sugar (i.e., a can of soda) a person consumes per day, the risk for diabetes rises 11-fold, regardless of how much or little we exercise. The single most effective thing people can do for their weight, they write, is to restrict calories – and even more, restrict carbohydrates.

More in www.forbes.com 

Dr Irfan Unal
The major point the team makes – which they say the public doesn’t really understand – is that exercise in and of itself doesn’t really lead to weight loss. It may lead to a number of excellent health effects, but weight loss – if you’re not also restricting calories – isn’t one of them. “Regular physical activity reduces the risk of developing cardiovascular disease, type 2 diabetes, dementia and some cancers by at least 30%,” they write. “However, physical activity does not promote weight loss.”

The related and larger issue is that even normal weight people who exercise will, if they eat poorly, have metabolic markers that put them at very high risk of chronic illness and early mortality. “Up to 40% of those with a normal body mass index will harbour metabolic abnormalities typically associated with obesity, which include hypertension, dyslipidaemia, non-alcoholic fatty liver disease and cardiovascular disease.”What we know to be true is much simpler: "Sugar calories promote fat storage and hunger," the write. "Fat calories induce fullness or satiation." For every additional 150 calories in sugar (i.e., a can of soda) a person consumes per day, the risk for diabetes rises 11-fold, regardless of how much or little we exercise. The single most effective thing people can do for their weight, they write, is to restrict calories – and even more, restrict carbohydrates.

More in www.forbes.com 

Dr Irfan Unal
SINGAPORE - By the end of this year, students in all schools - from primary schools to junior colleges - will be involved in the daily cleaning of their school environment.
The move is introduced to inculcate in students good habits such as a sense of responsibility and care, said the Ministry of Education (MOE) on Thursday (Feb 25).
Cleaning can be carried out at various periods of the school day, such as before the first lesson, during recess, in between classes, or just before dismissal.
One small sweep for a child, one big step towards a cleaner Singapore πŸ˜Š

Source: straitstimes.com