Dr Irfan Unal

 Cekur, Rempah Perisa yang Berbau Harum!


    Cekur atau nama lainnya Maraba, Finger Root, Aromatic Ginger dan Kencur (dalam bahasa Jawa) adalah sejenis tumbuhan yang ditanam secara meluas di Malaysia termasuklah di Kebun Reyhan kami. Cekur sering digunakan dalam masakan pecel iaitu masakan ala Jawa yang sohor di sekitar negeri Johor. Pecel merupakan ikan keli dibakar atau daging ayam bakar. 




NAMA SPESIES:
KAEMPFERIA GALANGA

KELUARGA:
ZINGIBERACEAE

ASAL:
BURMA DAN NATIF DI INDIA

CIRI-CIRI:
DAUN TERSUSUN RAPI PADAT BERBENTUK ELIPTIK
BUNGA BERWARNA PUTIH TUMBUH DI TENGAH DAUN
MEMPUNYAI SAIZ RIZOM YANG KECIL DAN BERBAU AROMATIK
AKAR BERGENTIAN DAN BERISI


Apakah kebaikan yang boleh diperoleh dari Cekur?
  • Ekstrak Cekur digunakan sebagai repellent nyamuk
  • Melancarkan peredaran darah
  • Meredakan kembung perut
  • Mencantikkan kulit dan awet muda 
  • Meredakan sakit otot dan sengal badan
  • Meningkatkan pengeluaran susu ibu
  • Melawaskan sistem pencernaan

    Selain ditanam di atas batas tanaman dengan cahaya matahari yang banyak serta air yang cukup, tumbuhan ini juga boleh ditanam di dalam pasu. Jika anda ingin menanam pokok Cekur, boleh terus berurusan dengan kami untuk pembelian tumbuhan Cekur di Kebun Reyhan setelah Kebun Reyhan dibuka tidak lama lagi!
    



0 Responses