Skip to main content

Apa Itu Roselle?

Roselle, Tumbuhan Serbaguna yang Bernilai!


    Roselle atau nama lainnya asam paya, asam kumbang atau asam susur mula diperkenalkan di Asia Tenggara melalui Malaysia lebih dari 3 abad yang lalu. Tumbuhan ini turut dianggap sebagai 'Pokok Emas' atau tumbuhan serbaguna kerana mempunyai pelbagai khasiat dan kegunaan. Roselle juga merupakan antara tumbuhan yang kami usahakan di Kebun Reyhan untuk menghasilkan produk baru Dr Sweet yang akan datang!



NAMA SPESIES:
HIBISCUS SABDARIFFA 

KELUARGA:
MALVIACEAE

ASAL:
AFRIKA TIMUR DAN SELATAN TIMUR ASIA

CIRI-CIRI:
BATANG, TANGKAI DAN DAHAN KESELURUHAN BERWARNA MERAH

BUNGA BERWARNA KUNING MUDA DAN MERAH JAMBU

BUAH ROSELLE BERWARNA MERAH TUA TERDIRI DARI 5 KALIKS YANG BERCANTUM DI PANGKAL

MAMPU MENCAPAI KETINGGIAN SEHINGGA 2 METER 



Roselle bukan sahaja kaya dengan Vitamin A dan C malah mineral. Antara kelebihan yang terdapat pada Roselle adalah:

  • Melancarkan peredaran aliran darah
  • Mengurangkan tekanan darah tinggi
  • Mencegah penyakit kardiovaskular
  • Mencegah kanser
  • Merawat selesema atau demam panas
  • Melegakan masalah resdung dan lelah
  • Mencegah radang salur kencing dan pembentukan batu karang
  • Mengubati pening kepala/migrain
  • Melambatkan proses penuaan


    Kelopak bunga Roselle sering dimanfaatkan sebagai bahan minuman sama ada sirap, teh mahupun jus. Nak buat sirap Roselle menggunakan Stevia? Hanya lerai-leraikan kelopak Roselle, basuh sehingga bersih, tambahkan Stevia secukup rasa dan rebus dengan air di atas dapur. Biarkan menggelegak sehingga kelopak Roselle menjadi lembut, tapiskan dan siap!

Comments

Popular posts from this blog

Apa Itu Terung Asam?

  Terung Asam, Buah Terung yang Popular di Sarawak!      Pokok Terung Asam ataupun dikenali sebagai Terung Dayak merupakan sejenis tumbuhan renek berbuah yang terkenal di Sarawak. Buah Terung Asam berwarna hijau ketika muda dan bertukar kuning oren kemerahan ketika sudah matang. Disebabkan rasa buahnya yang masam seperti tomato, ia sering digunakan dalam masakan seperti masakan asam pedas, sambal atau kari. NAMA SPESIES: SOLANUM LASIOCARPUM  KELUARGA: SOLANACEAE ASAL: ASIA TENGGARA, PAPUA NEW GUINEA, AMERIKA SELATAN CIRI-CIRI: BATANG POKOK BERWARNA HIJAU DAN AGAK BERBULU BUNGA BERWARNA PUTIH DAN KUNING DI BAHAGIAN TENGAH BUAH BERBENTUK BULAT ATAU BULAT LEPER MAMPU MENCAPAI KETINGGIAN SEHINGGA 1 METER  Manfaat yang terdapat pada pokok Terung Asam adalah: Mengawal tekanan darah Mengurangkan risiko penyakit jantung Menstabilkan gula dalam darah Memerangi Osteoporosis Menurunkan risiko kanser Membantu menurunkan berat badan Merawat masalah kulit seperti kudis dan luka Melindungi dari pe

Apa Itu Pokok Chaya?

  Pokok Chaya, Tumbuhan Berdaun Seperti Daun Betik! Pernah dengar tentang Pokok Chaya ? Pokok Chaya atau nama lainnya Bayam Suria merupakan tumbuhan yang tumbuh tinggi, mempunyai daun seakan daun betik dan berbatang seperti batang ubi. Tumbuhan ini hidup dengan subur di kawasan lembap dan kering serta ada ditanam di Kebun Reyhan kami.  NAMA SPESIES: CNIDOSCOLUS ACONITIFOLIUS  KELUARGA: EUPHORBIACEAE ASAL: SEMENANJUNG YUCATAN DI MEXICO CIRI-CIRI: MEMPUNYAI DAUN YANG LEBAR BERSAIZ OBLONG YANG PANJANG BATANG POKOK BERWARNA COKLAT KELABU MUDA DENGAN GARIS-GARIS GELAP  MENGANDUNGI LATEKS BERWARNA PUTIH  BOLEH MENCAPAI KETINGGIAN HINGGA 6M Manfaat Pokok Chaya untuk kesihatan adalah: Untuk mencegah diabetes Untuk menurunkan paras kolesterol Untuk melancarkan peredaran darah Untuk melancarkan penghadaman Untuk mencegah batuk Untuk merawat insomnia Untuk memerangi artritis Untuk mencegah anemia Untuk merawat penyakit kulit Untuk meningkatkan daya ingatan dan fungsi otak      Pokok Chaya terken

Buah Gac @ Gac Fruit - Semua yang Wajib Tahu Mengenai Buah Eksotik Dari Vietnam Ini

Buah Gac ( Momordica cochinchinensis ) ialah buah berduri oren terang yang tergolong dalam genus melon dan berasal dari Asia Tenggara, khususnya Vietnam. Ia juga dikenali sebagai baby jackfruit, bitter gourd, sweet gourd, atau Cochinchin Gourd . Ia dituai hanya dua kali setahun (pada bulan Disember dan Januari) dan biasanya digunakan di Vietnam pada majlis-majlis khas serta dalam perubatan tradisional Cina. Tumbuhan ini merupakan herba menjalar yang boleh membesar sehingga 15 meter panjang dan agak kuat. Kulitnya berduri padat dan mengeluarkan bunga kuning besar yang boleh menjadi jantan atau betina. Buahnya berbentuk bujur, dengan permukaan berketul-ketul dan berduri, serta berdiameter 15-20cm bergantung kepada perkembangan pokok.  Di dalamnya terdapat isi merah terang dengan biji berwarna coklat yang rata dan bergerigi. Di Vietnam, terdapat tiga spesies yang dikenali: Gac sticky rice, Gac fruit, dan Gac hybrid. Buah Gac mempunyai rasa ringan (sesetengah orang membandingkannya deng